F

FOIE GRAS OP DE MENUKAART? IN DEZE AMERIKAANSE STAD GA JE EEN JAAR DE GEVANGENIS IN

foie gras - eendenlever - verboven

Wie nog langer foie gras serveert of verkoopt staat een boete van 1000 dollar én een jaar gevangenisstraf te wachten. Althans, verkopers en chefs in New York. Daar is de controversiële Franse delicatesse verboden, ondanks de bezwaren van toonaangevende chef-koks.

Een wetsontwerp dat de verkoop van het vetgemalen eenden- en ganzenlever in restaurants of winkels verbood, werd door de raadsleden met 42-6 aangenomen. Een grote meerderheid dus, waardoor het erg lastig wordt om in NYC foie te verkrijgen.

Iedereen die het verbod vanaf 2022 overtreedt kan worden bestraft met maximaal een jaar gevangenisstraf en een boete van $1.000.

Het vrede productieproces

Dit mede omdat de productie van foie gras, waarbij vogels op een hele nare manier met maïs gedwongen gevoed worden door een buis die door hun keel wordt gestoken, is door verschillende dierenwelzijnsorganisaties als te ‘wreed’ bestempeld.

“Het maakt geen deel uit van het dieet van de dagelijkse New Yorkers,” voegde ze eraan toe. “Minder dan een procent van alle restaurants in New York City serveert het. Dit is echt een luxe-item.”

Boze Chefs

Chef-koks in de stad, met ongeveer 1.000 restaurants die foie gras aanbieden, denken hier toch anders over. Het verbod werd beschreven als “belachelijk” door Ken Oringer, mede-eigenaar van het Toro tapas restaurant, wiens menu foie gras katsu broodjes bevat.

Wat vinden jullie van dit verbod op Foie Gras in de horeca?