F

FOAM PRESENTEERT: THE STORY OF FOOD IN PHOTOGRAPHY

The story of food photography. Feast for the eyes. Foam. Foodtentoonstelling. Expositie.

Girls Who Magazine is geïnteresseerd in eten en alles dat ermee te maken heeft. Erg enthouasiast zijn we dan ook over de tentoonstelling die bij Foam op de planning staat:  Feast for the Eyes – the Story of Food in Photography. Over de rijke geschiedenis van voedselfotografie – van beeldende kunst tot commerciële en wetenschappelijke fotografie en fotojournalistiek.

Belangrijke figuren binnen voedselfotografie

En van de banaliteit van het ontbijt in een wegrestaurant van Stephen Shore tot het symbolische stilleven van Laura Letinsky. Van Roger Fentons uitgebreide negentiende-eeuwse uitstallingen van eten tot de kookboeken van de jaren zestig. Feast for the Eyes verkent in een uitgebreide tentoonstelling de belangrijkste figuren en bewegingen binnen voedselfotografie.

The story of food photography. Feast for the eyes. Foam. Foodtentoonstelling. Expositie.

De complexiteit van voedsel

Door de complexiteit van de vorm van voedsel, de betekenis ervan, én het feit dat het één van de basisbehoeftes is van de mens, is het tot een veel gefotografeerd onderwerp geworden. De belangstelling voor zowel voedselfotografie als voedsel als onderwerp is de afgelopen jaren toegenomen.

Door foto’s te delen op social platformen zoals Instagram, Snapchat, Facebook en Twitter is fotografie onderdeel geworden van de eet-ervaring zelf. Foto’s van voedsel gaan zelden slechts over eten. Voedsel kan een levensstijl of een natie representeren, maar ook hoop of wanhoop, honger of overdaad.

Foam Keizersgracht 609 1017 DS Amsterdam +31 20 5516500 foam.orgFeast for the Eyes – the Story of Food in Photography

Drie foodthema’s

In de tentoonstelling wordt door middel van drie thema’s onderzocht hoe eten wordt verbeeld en wat de betekenis ervan kan zijn. Voor Still Life wordt een van de meest populaire genres uit de schilderkunst als uitgangpunt genomen. De foto’s laten zien hoe de kunstenaars zich hebben laten inspireren en hoe het in de loop van de tijd is veranderd.

Around the Table kijkt naar het ritueel dat plaatsvindt rondom eten. Daarnaast gaat het in deze sectie ook over culturele identiteit die wordt gereflecteerd in eten.

Tenslotte laat Playing with Food zien wat het oplevert als humor, spel en ironie gecombineerd worden met voedsel. Naast de foto’s is er een groot aantal kookboeken te zien. De boeken geven een aanvullende visuele geschiedenis weer en plaatsen de foto’s aan de muur in context.

Schaf hier alvast het boek aan: Feast For The Eyes >

Feast for the Eyes – The Story of Food in Photography is van 21 december 2018 t/m 3 maart 2019 te zien in Foam.
Foam is dagelijks open van 10.00 -18.00 uur, do/vr van 10.00 – 21.00 uur.

Foam
Keizersgracht 609
1017 DS Amsterdam
+31 20 5516500
foam.org

CategoriesWalk & Visit