E

EXPOSITIES & TENTOONSTELLINGEN IN AMSTERDAM 2023: DIT ZIJN ONZE TIPS

actuele exposities amsterdam - actuele tentoonstellingen amsterdam - musea amsterdam - tentoonstellingen Amsterdam 2023- exposities amsterdam 2023 - tentoonstellingen vandaag

Onze hoofdstad barst van de leuke musea. Het maakt onze stad mooier, interessanter en omdat collecties continu afwisselen, is er altijd wat nieuws te ontdekken. Hieronder vind je leuke, actuele exposities en tentoonstellingen in Amsterdam 2023!

Dit zijn de actuele exposities & tentoonstellingen in Amsterdam 2023 >

1. Jimmy Nelson: Between the sea and the sky – Fabrique des Lumières

Het voormalige Westergasfabriek, niet ver van het historische stadscentrum, is omgetoverd tot een innovatief kunstcentrum. Hier worden digitale werken van diverse kunstenaars geprojecteerd, waardoor het net lijkt alsof je zelf ín de schilderij stapt.

Tot en met februari 2023 vind je de werken van Jimmy Nelson. ‘Between the Sea and the Sky’ is een ode aan Nederland. Want na wereldwijde reisbeperkingen besefte hij dat je niet ver hoeft te reizen, om bijzondere plekken te ontdekken. En zo legde hij Nederland vast in beeld middels intieme portretten en iconische landschappen.

2. There Is No Better Me – Beautiful Distress House

In de tentoonstelling ‘There is No Better Me‘ wordt kunst getoond die psychische kwetsbaarheden zichtbaar maakt. Nina Glockner en Sachi Mijachi brengen namelijk de Japanse memorabilia, culturele artefacten, architecturale fragmenten samen met hun artist-in-residence periode in het Fukuroda Psychiatrisch Ziekenhuis in 2019.

3. Factor IJ gecureerd door Splitter Splatter

“Factor IJ Curated by” heeft de expositieruimte van Factor IJ aangepakt en ondergedompeld tot een Splitter Splatter wereld. En dat zie je goed. Overal vind je creatieve, kleurrijke kunst die je even laat ontsnappen aan de soms sombere wereld buiten & je fantasie te laten vloeien.

Dit zijn 7 x toffe musea in Amsterdam die jij waarschijnlijk nog niet kende >

4. Youth van Anne Imhof – Stedelijk Museum

Anne Imhof combineert kunst, installaties, choreografie en muziek en staat daarom bekend om haar transitiemomenten in haar kunstwerken: er wordt nooit één moment gevangen. Vorig jaar kreeg de kunstenaar de volledige vrijheid om de 1100 vierkante meter grote kelderzaal van het Stedelijk Museum om te bouwen tot een mega kunstwerk. En dat kun je dit jaar nog steeds bewonderen tot februari.

5. When Things Are Beings – Stedelijk Museum

Een andere toffe expositie in het Stedelijk Museum Amsterdam is ‘When Things Are Being’. Tot en met april 2023 worden in 13 zalen de innerlijke kracht van objecten en sculpturen tentoonstelt. De werken variëren van installaties tot fotografie en print, sieraden, soundscape en objectdesign: werkelijk alles komt hier terug. En elk refereert naar verschillende generaties en verschillende plekken op de wereld.

7. Expositie ‘Hanging Around’ – De Hallen Amsterdam

In het Kleinste Galerietje in de Passage van de Hallen vind je een expositie ‘Hanging Around’ van ontwerpster Foekje Fleur en kunstenaar Odette Muijsers. Beiden zijn ze dol op kleur, textuur en materiaal en maken van keramiek alledaagse voorwerpen. Waarbij ze speels de verhoudingen en verwachtingen van de mens aanpassen. Etenswaren zoals ijsjes en glanzende glimmende citroenen komen terug, maar ook porseleinen vazen die een serieus verhaal vertelt over milieuvervuiling.

7. ‘Defining Moments’ 40 jaar dance – Our House

Even terug de tijd in met meer dan drie tijdperken aan muziek. De tentoonstelling ‘Defining Moments’ in Our House is een installatie van muur tot muur en bevat vele iconische momenten én nummers die ertoe hebben geleid dat dancemuziek het wereldwijde fenomeen is geworden.

8. Knowing Cotton Otherwise – Fashion for Good Museum

Katoen is één van de meest bekende stoffen ter wereld. Het verhaal achter katoen? Een stuk minder bekend. Het Fashion For Good Museum brengt daar verandering in en laat aan de hand van onbekende, soms onverwachte perspectieven het verhaal van katoen zien. Knowing Cotton Otherwise is een veelzijdige ervaring die je uitnodigt tot nadenken, vragen stellen, spelen en verwondering. Wat dan weer naadloos past bij het wereldwijde initiatief van Fashion For Good.

9. Kiezen voor Vincent: Portret van een familiegeschiedenis – Van Gogh Museum

Het Van Gogh Museum aan het mooie Museumplein start 2023 feestelijk: het vijftigjarig jubileum wordt gevierd met een eerbetoon aan de familie Van Gogh. De vele topstukken én onbekende pareltjes in de tentoonstelling laten zien hoe de familieverzameling uitgroeide tot een imposante wereldcollectie. Want laten we eerlijk zijn: zonder onvoorwaardelijke steun van de familie aan Vincent zou het museum niet hebben bestaan.

Dit zijn een greep van de actuele exposities & tentoonstellingen in Amsterdam 2023. Welke bezoek jij?

Omslagfoto: Fabrique des Lumières

CategoriesNiet gecategoriseerd