E

EUROVISIE SONGFESTIVAL 2021: ALLES WAT JE MOET WETEN

Eurovisie songfestival Rotterdam - songfestival winnaars - Eurovisie songfestival 2021 deelnemers - songfestival 2021 datum

Het is weer bijna zo ver: nog een paar nachten slapen tot het legendarische Eurovisie Songfestival. Hét festival van Europa waarbij verschillende landen tegen elkaar strijden en vele Europeanen de televisie voor aan zetten. En dit jaar is het extra speciaal want het spektakel vindt plaats in onze eigen Nederland. Wij hebben alvast alles over het Eurovisie Songfestival 2021 op een rijtje gezet. Zo hoef jij straks alleen nog maar de televisie aan te doen en de hapjes klaar te zetten!

Ook zo’n zin in het Eurovisie Songfestival 2021? Hier vind je alles wat je wilt weten >

Wat is het Eurovisie Songfestival?

Sinds 1956 is het Eurovisie Songfestival een jaarlijks terugkerende traditie in Europa. Het is een liedjesfestival opgericht door het European Broadcoasting Union. Waarbij deelnemende landen tegen elkaar strijden voor het beste liedje en live te volgen is op verschillende Europese televisiezenders. Destijds had het festival een sociaal doel: het liedjeswedstijd moet na de wereldoorlogen het verscheurde Europa bijeenbrengen. Maar nog steeds wordt het Songfestival gebruikt om internationale- en maatschappelijke problemen op de kaart te zetten.

Eurovisie Songfestival Rotterdam // Eurovisie Songfestival 2021 deelnemers // Eurovisie Songfestival 2021 datum

De winnaar wordt bepaald aan de hand van een puntensysteem. Ieder deelnemend land geeft punten weg aan hun tien favoriete liedjes. De punten zijn verdeelt van 1 tot 8, 10 en de beroemde douze (12) punten. De punten zijn gebaseerd op 50% telestemmers oftewel de tv-kijkers en 50% vakjury’s. Je mag natuurlijk niet op je eigen land stemmen.

Songfestival 2021

Dit jaar is de 65e editie van het Eurovisie Songfestival. Oorspronkelijk zou deze editie in 2020 plaats vinden. Maar Mr. Wereldwijde pandemie arriveerde en het evenement werd een jaartje verschoven. Ook dit jaar waren er twijfels rondom het Songfestival, maar na overleg is er besloten om het evenement door te laten gaan met 3500 toeschouwers in de zaal. Een stuk minder dan normaal. Maar het zou geen Nederland zijn als we niet tóch groots uitpakken.

Hier vind je een overzicht van testevenementen 2021, uitleg + hoe jij mee kan doen >

Songfestival 2021: datum(s) & plaats

Dit jaar is het Eurovisie Songfestival in onze eigen Rotterdam. Het is traditie dat het songfestival wordt gehouden in het land van de winnaar. Toen Duncan Laurence in 2019 won met zijn lied Arcade, nam hij niet alleen een beker mee naar huis. Ook nam hij het spektakel mee naar Nederland!

Het Songfestival 2021 vindt plaats van maandag 17 mei tot en met zaterdag 22 mei. Beginnend met de voorrondes op de eerste dag, halve finales van 18 mei tot 20 mei en de altijd knallende finale op 22 mei. Vergeet deze dagen dus niet in je kalender te zetten en de televisie om 21:00 aan te doen op NPO 1 voor de liveshows.

Deelnemers van dit jaar

Dit jaar doen er maar liefst 41 landen mee. Waarvan 23 landen dezelfde artiesten meenemen zoals in 2020 gepland. De andere 18 landen hebben voor een andere artiest gekozen. Welk land, welk artiest meeneemt en welk lied hij of zij zingt, vind je hier >

De deelnemende landen zijn: Albanië, Armenië, Australië, Azerbaijan, Belarus, België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estonia, Finland, Frankrijk, Georgië, Griekenland, IJsland, Ierland, Israël, Italië, Kroatië, Latvia, Lithuania, Malta, Moldova, Nederland, Noord Macedonië, Noorwegen, Oekraïne, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Rusland, San Marino, Servië, Slovakije, Spanje, Tsjechië, Zweden en Zwitserland.

Wie vertegenwoordigd ons Kikkerlandje?

Op de 65e editie van het Songfestival vertegenwoordigd artiest Jeangu Macrooy Nederland. Vorig jaar stond zijn lied ‘Grow’ op de planning, maar deze is vervangen door het nummer ‘Birth Of A New Age’. Zelf zegt Jeangu dat het lied een ode is aan iedereen die opkomt voor zichtzelf en de kracht van eigen authenticiteit durft te vieren. Voorproefje? Het nummer kan je hier luisteren >

Er zullen ook andere bekende Nederlanders aanwezig zijn. Zo zullen Jan Smith, Chantal Jansen en Nikkie de Jager het Songfestival presenteren. En tijdens de finale zullen Afrojack, Glennis Grace, Wulf en een jong klassiek orkest de pauzes opleuken met een show.

Eurovisie Songfestival Rotterdam // Eurovisie Songfestival 2021 deelnemers // Eurovisie Songfestival 2021 datum

Rotterdam is er helemaal klaar voor!

Dat Rotterdam helemaal klaar is voor het Eurovisie Songfestival 2021 kan je niet ontgaan zijn als je in de stad woont of bezoekt. Heel Rotterdam is aangekleed, met als dress code: teksten van bekende songfestival liedjes gecombineerd met kleuren van landvlaggen. Metrostations zijn versierd net zoals winkels, gebouwen en bankjes door de hele stad. Bij Ahoy, waar het magie plaats gaat vinden, is er een kleurrijk looppad aangelegd van Station Zuidplein tot het evenementenhal. En zelfs oversteken is een feestje met de groenlicht mannetjes die dansen op de 1974 Eurovisie-hit Waterloo van ABBA.

Maar er is nóg meer!

Naast dat je de shows kan volgen en de aankleding van 010 kan bewonderen. Heeft Rotterdam óók een creatief stadsprogramma gelanceerd om je nog meer voor te bereiden op het spektakel! Denk aan zangcompetities, écht overal muziek en open studio’s. Ruim 50 culturele organisaties en ondernemers doen mee met dit plan en zetten zo Rotterdams talent in het zonnetje. Het stadsprogramma vind je hier >

Eurovisie Songfestival Rotterdam // Eurovisie Songfestival 2021 deelnemers // Eurovisie Songfestival 2021 datum

Terugblik voorgaande jaren: winnaars & hits

In 65 jaar zijn er een flink aantal leuke nummers voorbij gekomen. Beginnend met onze eigen Duncan Laurence, die als enige Nederlander in de geschiedenis van het Songfestival een nummer 1-hit wist te scoren met Arcade. Ook de Zweedse Loreen met Euphoria is een knaller, net zoals Ein Bisschen Frieden van de Duitse Nicole en Sandra Kim uit België met het liedje J’aime la Vie. Ook kan ABBA niet ontbreken met de populaire hit Waterloo. Zin om een avondje oude klassiekers op te halen? Dan is deze playlist wat voor jou! >

En, zit jij tijdens de voorrondes, halve finales & finales voor de buis om Nederland te supporten én te genieten van de andere leuke deelnemers?

CategoriesChill