H

HET STARTEN VAN EEN BEDRIJF IN CRISISTIJD: ELIN ENGELHARD VAN GIMME GLITTER

elin engelhard - gimme glitter - vintage sieraden - eigen bedrijf crisis

Beginnen met ondernemen tijdens een wereldwijde pandemie, dat vergt een flinke dosis lef. De economie gaat achteruit, omzet en winst van bedrijven staan onder druk en de veel banken houden hun hand op de knip. Toch zijn er genoeg opportunisten die juist in deze tijd een bedrijf beginnen. Hoe, wat & waarom? Wij zijn nieuwsgierig, zij leggen het aan je uit!

Deze week spreken we Elin Engelhard, die voor het starten van haar eigen bedrijf flink wat pech had. Ze brak haar enkel en verloor door de crisis haar baan. Na een week met de handen in het haar te hebben gezeten besloot ze: ik neem het heft in eigen handen. Gimme Glitter werd geboren en sindsdien worden steeds meer mensen blij van haar vintage én handgemaakte sieraden en fashion items.

Jouw nieuwe onderneming in drie zinnen: hoe leg je dat uit?

Gimme Glitter is een een Insta en online website met hand picked high quality vintage en handgemaakte sieraden. Ik onderscheid me door echt een uitgesproken stijl te hanteren. Ik zeggen altijd: we don’t discriminate, als het maar een parel is.

Van designer tasjes van Gucci en Burberry tot hele toffe Harley Davidson jacks en alles wat er tussen zit. We gaan bewust om met de materialen en zijn op dit moment nog klein genoeg om niet te over produceren. Ik vindt duurzaamheid heel belangrijk en houd daar dan ook zoveel mogelijk rekening mee.

Waarom ben je hier juist nu mee begonnen?

Ik liep al tijden met het idee in mijn hoofd, maar er was altijd wel een reden om het niet te doen. In januari brak ik mijn enkel waardoor ik 3 maanden uit de roulatie was. Toen had ik alle tijd om na te denken wat ik nu echt wilde.

”In één klap verloor ik mijn baan”

Ik was net weer 2 dagen terug aan het werk bij mijn job in de retail toen Rutte de intelligente lock down aankondigde. In één klap verloor ik mijn baan in de retail en al mijn styling klussen in de evenementen branche.

Toen schrok ik even en heb ik echt wel een weekje met mijn handen in het haar gezeten. Na die week in de put dacht ik, het is nu of nooit. Ik heb alle tijd en focus om een eigen merk op te zetten. Toen ben ik gewoon maar begonnen met Gimme Glitter. 

Wat waren je overwegingen?

Er was dus altijd wel een reden om het niet te doen. Vooral de tijd. Als ik iets wil doen wil ik mij er volledig in kunnen storten en ik ben niet zo goed in focus verdelen. Al mijn andere werkzaamheden vielen weg dus die tijd was er ineens volop.

Naast de tijd had ik altijd het idee dat ik een startkapitaal moest hebben. Instagram gaf mij de ruimte om heel klein te beginnen met een paar vintage items. Dat bleek prima te gaan: je hoeft niet gelijk een enorme collectie op te bouwen of winkel te vullen. Daardoor kon ik met een paar kleine investeringen al beginnen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door GIMME GLITTER VINTAGE & JEWELS (@gimmeglitter.shop) op

Wat ook duidelijk werd was dat je echt wel een goeie dosis lef moet hebben om zo’n avontuur aan te gaan. Je bent opeens heel zichtbaar, waardoor iedereen er iets van gaat vinden. Dat voelde een lange tijd te kwetsbaar en het proces om die ‘fuck it mentaliteit’ te krijgen heeft even geduurd.

Hoe blijf je optimistisch in deze tijd?

Gimme Glitter is ontstaan vanuit optimisme. De wereld staat in de fik, we staan allemaal aan de zijlijn met een mening, maar maken vaak geen verschil. Ik wil juist wel graag een klein verschil maken, en mensen de kans geven om bij te dragen aan een betere wereld terwijl ze er ook nog eens geweldig uit zien.

Jezelf bewust kleden staat namelijk los van het ‘geitenwollensokken’ imago dat het een paar jaar geleden nog had. Als ik met Gimme Glitter kan laten zien dat het kopen van vintage en bewuste sieraden veel leuker is dan een fast fashion item bij de H&M of Zara, dan is mijn missie geslaagd. Het gaat er om dat de items zo cool zijn dat je uniek bent en je eigen stijl kan uiten, terwijl je tegelijkertijd een steentje bijdraagt aan een bewustere wereld.

Welk gouden advies zou je andere beginnend ondernemers meegeven?

Knallen met die ballen. Met andere woorden: gewoon doen! Absoluut makkelijker gezegd dan gedaan, dus een iets concretere tip: begin klein zodat het makkelijker te overzien is. Dan voelt het niet als zo’n enorme sprong in het diepe en is het iets minder eng.

De eerste stap (vaak de lastigste) is dan al gezet. Daarna kan groeien altijd nog! Daarnaast heeft ondernemen niets met een 9 tot 5 mentaliteit te maken. Als je bereid bent heel hard te werken krijg je echt alles terug wat je er in stopt. It pays of!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door GIMME GLITTER VINTAGE & JEWELS (@gimmeglitter.shop) op

Tot slot mag je de laatste vraag van dit interview helemaal zelf bepalen. Wat wil je onze lezers nog meegeven?

Wat zijn je dromen voor de toekomst?

Mijn doel is niet om miljonair te worden. Groeien om het groeien vind ik helemaal niet interessant. Ik wil mijn toko heel graag klein en vooral persoonlijk houden. Wel wil ik straks groeien zodat ik de dingen waar ik zelf minder goed in ben uit handen kan geven. Dan kan ik me meer focussen op mooie parels inkopen, ook in het buitenland.

Meer inspirerende interviews met vrouwelijke ondernemers vind je hier >

Daarnaast is het persoonlijke contact met klanten iets wat ik heel graag zelf wil blijven doen en zou ik graag uitbreiden met een fysieke showroom. Op die manier kan ik klanten persoonlijk adviseren en het verhaal achter de producten vertellen. Uiteindelijk is mijn doel om geweldige parels weer een nieuw thuis te geven en mijn sieraden in meerdere winkels te verkopen, zodat zo veel mogelijk klanten kunnen genieten van een stukje Gimme Glitter in hun leven!

Benieuwd naar de toffe vintage sieraden en fashion items van Elin? Volg Gimme Glitter op Instagram!

Ben jij ook begonnen met ondernemen tijdens de crisis? Laat het ons weten, wie weet kan ook jij je verhaal hier delen!CategoriesDrankje met