Het verschil tussen de verdiensten van grote kledingmerken en de makers van je kleding is levensgroot. Van een shirtje van €30 houdt degene die het maakt maar €0,18 over. Daar moet verandering in komen, vindt ASN Bank en andere maatschappelijke organisaties. Ook jij kunt daar een steentje aan bijdragen: samen kunnen we een leefbaar loon afdwingen voor alle miljoenen makers in de kledingindustrie. En het mooie is: het kost je maar 1 minuutje.
Een eerlijke(re) kledingindustrie
Hoppa, duurzamere keuzes dus, in 2023. Geen boodschappen meer doen met plastic tasjes, je co2 compenseren bij een vliegreis, maar ook: meer tweedehands winkelen en vaker kiezen voor duurzame materialen in kledingkeuzes. Zo zorg je voor ‘minimum impact’, iets dat hot topic is in de fashionindustrie. Net als minimumloon, want er is nog altijd groot verschil tussen het minimumloon en een leefbaar loon. Maar goed nieuws: jij kunt (heel makkelijk) een steentje bij aan een eerlijke kledingindustrie. Een werkje van 1 minuut en daarmee een héél haalbaar voornemen.
Eerlijkheid duurt het langst
Nog even over dat minimumloon. Want je denkt misschien dat degene die die kleding die jij nu aan hebt kunnen rondkomen van het minimumloon dat ze daarvoor krijgen, maar helaas is de harde waarheid dat zij in veel gevallen niet eens kunnen voorzien in hun basisbehoeften. Daarin zit het verschil met een leefbaar loon, waarmee arbeiders wél kunnen rondkomen – leven. Het contrast met een minimumloon is nogal groot: een leefbaar loon is gemiddeld zo’n 45% méér dan het minimumloon. In sommige landen is dit gat nog groter, zoals Myanmar (74%) Bangladesh (73%) en China (72%).
Leefbaar loon
Je begrijpt: het is de hoogste tijd om te zorgen dat fabrieksarbeiders in de kledingindustrie een leefbaar loon krijgen voor hun werk. En there comes burgerinitiatief ‘Good Clothes, Fair Pay’. In samenwerking met partijen als Fashion Revolution, Fair Wear Foundation, Schone Kleren Campagne en Solidaridad wil ASN Bank met een wetsvoorstel kledingmerken verplichten om een eerlijk loon te betalen; een leefbaar loon.
‘Een leefbaar loon is een fundamenteel mensenrecht. Maar op dit moment kunnen werknemers in kleding- en textielfabrieken niet leven van het minimumloon dat ze krijgen. Om dit te veranderen zijn er de afgelopen jaren diverse vrijwillige initiatieven geweest, maar dat blijkt niet voldoende. Tegelijkertijd werkt Europa aan steeds meer wetgeving op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het burgerinitiatief is daar een concrete aanvulling op.’ Aldus Kirsten Kossen, lid van het burgercomité Good Clothes Fair Pay en senior adviseur mensenrechten bij ASN Bank.
Bijdragen binnen 1 minuut
Tijd voor actie dus. En er is een deadline. Het doel is om voor juli 2023, één miljoen handtekeningen te verzamelen. Dat is het minimum waarmee is de Europese Commissie verplicht om het wetsvoorstel te behandelen. Wil jij dat kledingmerken een eerlijk loon betalen voor degene die de producten maken? (Ja!) Zorg dan dat jouw handtekening één van die miljoen is. Als je één goed voornemen gaat waarmaken, laat het dan deze zijn. Ondertekenen kost maar een minuutje en maakt een wereld van verschil voor de makers.