O

ONTGIFTEN IN DE WINTER: 5 x DETOX RITUELEN DIE JOU GEZOND HOUDEN

detox kuur - wat is detox. - goedekope detox kuur detox ervaringen - snel afvallen boek

Detoxen in de winter: dat is geen slecht idee. In de koude maanden wordt je immuunsysteem namelijk extra op de proef gesteld en ben je extra vatbaar voor griepjes, verkoudheden en ontstekingen. De ideale tijd voor wat herstelwerk dus. Maar, welke detox kuur past bij jou? Hier vind je 5 bijzondere detox rituelen, waarvan de meeste al eeuwen meegaan.

Detox kuur anno 2021

Bij de hedendaagse detox kuur die wij kennen reinig je het lichaam en pas je je voedingspatroon aan voor een bepaalde periode. Vooral slim in het najaar, omdat je je tijdens de koude wintermaanden moe en futloos kan voelen. Dan is een detox de perfecte energie boost. Tijdens zo’n detox eet je alleen maar natuurlijke en onbewerkte voedingsstoffen, die makkelijk verteerbaar zijn en rijk aan vezels, antioxidanten en mineralen.

Geen idee welke gezonde recepten passen bij een dergelijke detox? Er zijn tegenwoordig gelukkig allerlei (online) boeken die handvaten en tips geven voor tijdens een detox. Zo vind je in het 28-Daagse Detox Dieet boek 75 gezonde smoothie, soep en salade recepten. In het boek staan ook 4 weekmenu’s en boodschappenlijstjes.

Detoxen wordt al sinds jaar en dag gedaan. Tegenwoordig kennen wij het zoals hierboven omschreven, maar andere detox tradities gaan al eeuwenlang mee. Iets ‘nieuws’ proberen? Onderstaande rituelen hebben in de afgelopen eeuwen bewezen een verjongende werking te hebben.

Ayuverdische detox Dry brushing

Het dagelijks droog borstelen – dry brushing – van je huid schijnt, volgens de Ayurveda, allerlei gezondheidsvoordelen met zich mee te brengen. Het zou je bloedcirculatie stimuleren, dode huidcellen verwijderen en je stofwisseling stimuleren en helpt het om afvalstoffen af te voeren, doordat je lymfesysteem wordt geactiveerd. Klinkt niet zo gek! Hier kun je je dry brushing aanpakt >

Oil pulling

Ook Oil pulling komt uit de ayurvedische geneeskunde en wordt al ruim 3000 jaar toegepast. Deze zuiveringstechniek helpt om gifstoffen af te voeren door bacteriën, schimmels en virussen in je mond te verzamelen (in de olie) die je daarna weer uitspuugt. Volgens geleerden verhoogt het je energielevel, worden je tanden lichter en kan het tandvleesontstekingen en hoofdpijn verlichten. Je kunt oil pulling makkelijk thuis uitproberen met sesam-, kokos- of olijfolie. Neem een eetlepel, spoel hier 20 minuten mee door je mond (jep, dat is best lang) en spuug het daarna uit.

Massage met biologische sesamolie

Die sesamolie kan je nog even laten staan. Een andere traditionele detox kuur – tevens afkomstig van een ayurvedische geleerde – beweert dat sesamolie de beste olie ter wereld is. Het zit vol met anti-bacteriële en anti-oxiderende eigenschappen en door je lijf iedere ochtend te masseren met deze olie kun je je energiepunten stimuleren om je gewrichten gezond te houden.

Voor het beste resultaat verwarm je de olie even in je handen en masseer je met ronddraaiende bewegingen in de richting van je hart. Volgens de Zweedse professor Kerstin Moberg krijgt je geluksgevoel hier een boost van. Dat komt omdat massages een positief effect hebben op je hormoonhuishouding. Hoppa, tijd om een fles biologische sesamolie in huis te halen dus.

detox kuur - wat is detox. - goedekope detox kuur detox ervaringen

Tong schrapen

Niet alleen verwijder je de bacteriën op je tong, ook wordt dit detox ritueel gezien als een manier om de Ama (de ophoping van toxics in je lichaam en geest) te verwijderen. Op je tong wordt constant een laag van dode cellen, voedselresten en honderdduizenden levende én dode bacteriën gevormd. Best een logisch idee dus, om dagelijks je rond te schrapen. Dat doe je idealiter met een koperen schraper. Begin achterin je tong en schraap zo’n 5 tot 10 keer naar voren. Drink daarna pas water, omdat de bacteriën anders terug je lichaam in spoelen.

‘Aarden’ als detox ritueel

Door te ‘aarden’ loop simpelweg 10 minuten op je blote voeten op de aarde, en zou je direct daarna een kalmerende werking moeten voelen. Dat heeft ermee te maken dat de aarde een natuurlijke strategie heeft tegen chronische stress, disfunctie van het autonoom zenuwstelsel, ontstekingen, trombose, pijn, slaapproblemen, hartstoornissen en zelfs hart- en vaatziekten. Aarden kan ook helpen om jetlag tegen te gaan. Na een half uurtje op het gras of zand in het land van je bestemming te liggen, voel je je als herboren.

En, welke van deze detox kuren ga jij een keer uitproberen?