cacao
D

DE VERRASSEND VEELZIJDIGE MOGELIJKHEDEN VAN CACAO

Wie aan cacao denkt, denkt vaak als eerste aan chocolade en daaraan verwante producten. En chocolade staat bekend als dikmaker, niet bepaald gezond dus. Maar rauwe cacao is juist wel heel gezond. Sterker nog, het wordt gezien als een soort superfood, met veel antioxidanten die schadelijke stoffen in jouw lichaam opruimen. Bovendien bevat cacao magnesium en ijzer, waarvan je energie krijgt, terwijl de stof fenylalanine je een geluksgevoel bezorgt. Dus… wat doe jij met cacao?

Cacao in je stoofschotel

Het meest voor de hand ligt natuurlijk op rauw cacaopoeder te gebruiken om chocolade of chocolademelk van te maken. Maar er zijn nog zo veel andere opties, die je misschien nog helemaal niet kent. De kans is namelijk groot dat je cacao voornamelijk associeert met zoetwaren. Maar dat hoeft helemaal niet, want als specerij doet cacao het ook uitstekend in de hartige hap. Wat dacht je bijvoorbeeld van een stoofschotel met heel veel gezonde groenten erin? Hiervoor hoef je echt niet de hele middag in de keuken te staan, want aan een half uurtje heb je voldoende om deze heerlijke maaltijd op tafel te kunnen zetten.

Hoe maak je dit?

Het begint met het fruiten van uienringen in hete olie. Vervolgens voeg je daaraan wat geperste teentjes knoflook toe en een in stukjes gesneden pompoen, zonder de zaden, maar wel met de schil. Dan nog een courgette, twee paprika’s en vijf tomaten erbij, uiteraard ook allemaal in stukjes gesneden. Dan een paar eetlepels sojasaus en lekker laten garen met het deksel op de pan. Wel af en toe doorroeren! Als de groenten gaar zijn, voeg je tomatenpuree toe en een half kilo gewelde en gekookte kikkererwten. Verder wat komijnzaad en… uiteraard een paar eetlepels rauwe cacao. Nog even lekker laten pruttelen en klaar is je stoofschotel. Helemaal vegetarisch en ontzettend lekker! Prima te combineren met rijst of kidneybonen, zodat je er een complete maaltijd aan hebt.

Niet in je mond, maar op je gezicht

Cacao kun je eten, maar je kunt het ook op je huid smeren. Het heeft namelijk een hele fijne eigenschap: het voorkomen van het verouderingseffect! Maak een papje van twee eetlepels cacaopoeder en één eetlepel yoghurt en breng dat mengsel vervolgens aan op je net gereinigde gezicht. Even een kwartiertje laten intrekken en daarna goed afspoelen met lauwwarm water. Zo sla je twee vliegen in één klap, want je zul er niet dikker van worden en je gunt je gezichtshuid hiermee een fijn verwenmomentje!

Neem eens een bad met cacao

Heb je er wel eens van gedroomd om te mogen zwemmen in vloeibare chocolade? Eigenlijk is dat niet eens zo’n gek idee, gezien de positieve eigenschappen van cacao op je huid. Je kunt dat gewoon thuis in je eigen badkamer in de praktijk brengen, zij het in aangepaste vorm. Vul een badkuip met warm water en voeg daar in plaats van een bruisbal of een geurige olie eens een eetlepel cacao in. Combineer dat dan wel met een scheutje olie en een eetlepel melkpoeder, voor het meest optimale resultaat. De melkzuren zorgen ervoor dat jouw dode huidcellen worden afgebroken, terwijl de cacao je huid verder vertroetelt. Na afloop van dit bad is het wel zaak om even goed te douchen.

En chocolade dan?

Nu je weet dat cacao zo gezond is, ligt het voor de hand om te veronderstellen dat ook het eten van chocolade niet zo veel kwaad kan. Vergis je echter niet: een stuk chocolade bevat doorgaans veel verzadigde vetten. Bovendien bevat chocolade vaak minder cacao dan je zou denken. Pas bij een hoog percentage (> 85%) kun je het als gezond beschouwen.

CategoriesNiet gecategoriseerd