H

HET STARTEN VAN EEN BEDRIJF IN CRISISTIJD: BEAT US STUDENTS

een eigen bedrijf in crisistijd - kansen tijndes crisis - ondernemen tijdens crisis - Alycia Colijn - BeautUs Students - stressvrij studeren

Beginnen met ondernemen tijdens een wereldwijde pandemie, dat vergt een flinke dosis lef. De economie gaat achteruit, omzet en winst van bedrijven staan onder druk en veel banken houden hun hand op de knip. Toch zijn er genoeg opportunisten die juist nú een bedrijf beginnen. Hoe, wat & waarom? Wij zijn nieuwsgierig, zij leggen het aan je uit!

Deze week spreken we Alycia Colijn, die tijdens haar studie een burn-out kreeg en andere studenten – juist tijdens deze uitdagende periode – wilt behoeden van (studie)stress. Met haar platform BeatUs Students helpt ze studenten stressvrij te studeren.

Jouw nieuwe onderneming in drie zinnen: hoe leg je dat uit?

BeatUs Students is hét online platform voor stressvrij studeren. Aan de ene kant bouwen we samen een community op waarin studenten hun tips en tricks met elkaar kunnen delen, en aan de andere kant zijn er e-courses beschikbaar voor iedere student die nét die helpende hand nodig heeft.

Waarom ben je hier juist nu mee begonnen?

Ik heb zelf een burn-out gehad in het vierde jaar van mijn studie, in 2017. Ik ben mij vanaf dat moment gaan verdiepen in allerlei informatie die mij kon helpen richting herstel.

Ik las veel boeken en onderzoeken uit de positieve psychologie, neuropsychologie, filosofie en biologie, en merkte dat er veel dingen zijn die we zelf kunnen doen om stress te verminderen. Die tips wil ik nu meegeven aan andere studenten, zodat deze uitdagende tijd hopelijk niet leidt tot een nog grotere piek in burn-outs onder jongeren.

”Voor mij is de truc om niet te eisen van mezelf dat ik continu positief ben.”

Wat waren je overwegingen?

In augustus ben ik afgestudeerd en kwam met het idee voor dit platform in maart. Toen ik het ging uitwerken, wist ik dus dat ik óf vol voor dit idee moest gaan, óf moest ondernemen naast een fulltime baan.

Uiteindelijk is het de laatste optie geworden, maar ik ben wel bang geweest voor de druk die bij het ondernemen komt kijken, waardoor ik kon eindigen waar ik anderen juist voor wil behoeden. Gelukkig gaat het tot nu toe heel goed! Ik heb bij het ontwerpen van het platform extra aandacht besteed aan het automatiseren van processen en systemen, zodat ik niet te veel handmatige acties zou hoeven uitvoeren.

Meer inspirerende interviews met vrouwelijke ondernemers vind je hier >

Zo zie je bijvoorbeeld steeds meer Facebook-communities ontstaan, maar dat vereist handmatige goedkeuring van elk lid en geeft een hoog risico op spam. Daar wil ik niet mee bezig zijn, dus studenten kunnen op mijn site zelf een profiel aanmaken, en dan loopt alles automatisch.

een eigen bedrijf in crisistijd - kansen tijndes crisis - ondernemen tijdens crisis - Alycia Colijn - BeautUs Students - stressvrij studeren

Hoe blijf je optimistisch in deze tijd?

Voor mij is de truc om niet te eisen van mezelf dat ik continu positief ben. De situatie is nu soms even onwijs rot en door daar tegen te vechten, wordt het niet beter. Ik laat mijn baaldagen maar gewoon toe, des te sneller ben ik er vanaf!

Verder trek ik na elke persconferentie m’n selfcare-routine weer even strak aan: genoeg water drinken, genoeg bewegen (ook al is het ‘maar’ een wandeling door het bos!), op tijd naar bed en voldoende slapen, mediteren, stilstaan bij de dingen waar ik nog steeds dankbaar voor kan zijn en natuurlijk zoveel mogelijk gezond eten. Natuurlijk doe ik dit allemaal ook niet elke dag, maar ik weet dat hoe meer consistent ik dit volhoud, hoe beter ik in m’n vel zit! 

Welk gouden advies zou je andere beginnend ondernemers meegeven?

Durf te experimenteren. Ik heb zelf ook maanden ‘vast’ gezeten omdat ik alles in één keer perfect wilde doen. Perfectie bestaat niet, en een onderneming die zo ingericht is dat het bij jou past, vind je alleen door uit te proberen en te vinden wat er ook niet bij jou past.

Vooral jongeren zijn zó bang om fouten te maken, terwijl geen enkele keuze definitief is. Je kan (bijna) altijd weer terug, dus wat weerhoudt je ervan om het eens te proberen? 

”Je hoeft niet binnen 5 minuten op elk mailtje/appje te reageren, en geen enkele keuze is fataal.”

Tot slot mag je de laatste vraag van dit interview helemaal zelf bepalen. Wat wil je onze lezers nog meegeven?

Welk advies zou je jouw jongere zelf willen meegeven, van voor jouw burn-out?

Ten eerste: er hangen geen levens af van wat jij doet. Laat de grootheidswaanzin dat je even belangrijk bent als een hartchirurg los. Je hoeft niet binnen 5 minuten op elk mailtje/appje te reageren, en geen enkele keuze is fataal.

Ten tweede: praat erover. Er zijn tientallen mensen die zich net zo voelen als jij, dus je bent niet raar. Simpelweg uitspreken hoe je je voelt, kan vaak al onwijs veel verlichting geven. Ik hoop dat ik die veilige plek voor de huidige generatie studenten wel kan bieden!

Ben jij student en wil je stressvrij studeren? Volg BeatUs students van Alycia Colijn op Instagram!

Ben jij ook begonnen met ondernemen tijdens de crisis? Laat het ons weten, wie weet kan ook jij je verhaal hier delen!

 

CategoriesDrankje met