poke bowl recept - poke bowl - poke bowl maken - poke bowl vega - vegetarische poke bowl - vegetarische recepten
R

RECEPT VEGETARISCHE POKÉ BOWL MET TOFU

Gek op sushi? Dol op salades? Check, poké bowls zijn voor jou uitgevonden! Er zijn al vele hotspots te vinden waar je zo’n kleurrijke bowl kan verkrijgen, maar ook thuis kan het maken van een poké bowl vrijwel niet mislukken. Hieronder vind je het recept voor een vegetarische variant met tofu.

Handig: stappenplan om zelf een poké bowl te maken >

Vind hier het poké bowl recept om thuis te maken:

De poké bowl is een Hawaïaans gerecht en betekent ‘dwars in stukjes snijden’. De naam slaat op de plakjes of blokjes (meestal) rauwe vis die een kom samen met rijst, dressing, groenten en smaakmakers worden geserveerd. Maar natuurlijk kun je er ook een vegetarische variant van maken!

Voor we beginnen nog een weetje! Tofu wordt gemaakt van gestremde sojamelk. Dat gaat ongeveer zo: gedroogde sojabonen worden gewassen, geweekt en tot een brij gemalen. Hier wordt water aan toegevoegd. Het geheel wordt ingekookt en, net zoals hangop, uitgelekt. De melk die overblijft, de sojamelk, wordt gestremd door azijn, citroensap of nigari toe te voegen.

Ingrediënten 

Voor de bowl:

2 porties gekookte bruine rijst of sushirijst
2/3 blok stevige tofu in blokjes gesneden
80 gr gekookte edamame
1/2 komkommer, gehalveerd en in plakjes
1 avocado in plakjes gesneden
Een handvol rucola
1 lente-ui in plakjes
Shichimi Togarashi (Japanse zevenkruidenpoeder)
Furikake (Japanse zeewierkruiden)

Voor de dressing:

2,5 el olijfolie
2 tl geroosterde sesamolie
2 el yuzu-sap, of een combinatie van citroen- en limoensap
1 el rijstazijn
1 el mirin
1/4 tl fijn geraspte verse gember (optioneel)
2 tl honing
2 tl sojasaus of tamari

Meer inspiratie nodig? Vind hier nog 9 andere makkelijke en snelle poké bowl recepten >

Bereidingswijze

  1. Bereid als eerste de rijst en de rest van de ingrediënten voor.
  2. Meng in een kleine kom alle ingrediënten voor de dressing en roer goed door elkaar. Proef even en pas de smaakmakers indien gewenst aan.
  3. Om te bowl te ‘bouwen,’ doe je eerst de rijst in je serveerschalen en daarna leg je de overige ingrediënten erop.
  4. Garneer de bowl met de lente-uitjes, shichimi togarashi en furikake.
  5. Daarna giet je de dressing er overheen en kun je gaan genieten van jouw lekkere gerecht!

 



Wanneer ga jij deze dit heerlijke én vegetarische poké bowl recept maken?

Bron: Season With Spice