6

6 HEERLIJKE VIETNAMESE STREETFOOD GERECHTEN

Vietnam is een land waar je eigenlijk de hele dag lang buiten wil zijn. Zeker in de hoofdstad Hanoi en het grote Saigon is overal iets te zien, te beleven en vooral te proeven. Vietnamees street food is een begrip en heel vaak lekkerder, beter en authentieker dan het eten in de restaurants. Het is wel even iets anders dan die hotdogkraam of poffertjeskraam op de straat die wij hier kennen! Elk kraampje verkoopt vaak maar één gerecht en er is geen menu, dus je moet even observeren wat er precies wordt verkocht. Om je alvast een beetje te helpen voordat jij Vietnam bezoekt, is hier een lijst met het beste dat Vietnamees street food te bieden heeft.. Streetfood. Vietnam. Asian streetfood. Asian food.

Vietnam is een land waar je eigenlijk de hele dag lang buiten wil zijn. Zeker in de hoofdstad Hanoi en het grote Saigon is overal iets te zien, te beleven en vooral te proeven. Vietnamees street food is een begrip en heel vaak lekkerder, beter en authentieker dan het eten in de restaurants. Het is wel even iets anders dan die hotdogkraam of poffertjeskraam op de straat die wij hier kennen!

Elk kraampje verkoopt vaak maar één gerecht en er is geen menu, dus je moet even observeren wat er precies wordt verkocht. Om je alvast een beetje te helpen voordat jij Vietnam bezoekt, is hier een lijst met het beste dat Vietnamees street food te bieden heeft.

Bánh mì

Bahn Mi is een van de weinige fijne souvenirs uit de Franse tijd in Vietnam en tevens een van onze favoriet Vietnamees street food gerecht. De Vietnamezen maken hun sandwiches namelijk nog altijd op baguettes. En dat maakt bánh mì the best of both worlds.

Denk: knapperige stokbroodjes met vlees, vis, eieren, tofu, kruiden. Eigenlijk alles wat je maar kunt bedenken (en kan uitleggen aan de verkoper). Enkel een mensen met een glutenallergie zullen dit broodje niet kunnen waarderen..

Vietnamees Street Food. Bron: wholesome-cook

Phở

Phở is de noedelsoep van Vietnamees street food. Deze ultieme comfort food soep bestaat uit een bouillon met rijstnoedels, rundvlees, gember, limoen, pepers en kruiden als steranijs, kaneel en Thaise basilicum.

De Vietnamezen eten phở trouwens zelf het liefst als ontbijt, en hoewel dat misschien niet als een heel aantrekkelijk begin van de dag klinkt, ben je eigenlijk na een keer proberen al om. Hoewel phở zo lekker is dat je dit de hele dag door zou kunnen eten.

Vietnamees Street Food

Bánh xèo

Zó lekker! Echt – goddelijk-in-je-mond-samensmeltend-van-geluk – zijn de dunne, hartige banh xeo, ofwel ‘crispy pancakes’, zoals de Vietnamezen ze in het Engels noemen. Deze knapperige pannenkoekjes zijn precies wat je wil als je zin hebt in een lichte snack. Ze worden gemaakt van rijstbloem en bier! en opgerold met onder andere garnalen en een heleboel verse kruiden.

Hier eet je de beste Japanse Ramen in Amsterdam >

Xôi man

Heb je al door dat Vietnamees street food geweldig is? Ook Xôi man is een gerechtje dat je sowieso een keer moet hebben gegeten. En wie dit een keer eet zal het daarna trouwens elke dag willen.

Xôi man is eigenlijk niets meer dan sticky rice met toppings, maar dat zorgt natuurlijk voor honderden mogelijke smaakcombinaties. Vertrouw de straatverkoper of wijs aan wat je precies wil.

Vietnamees Street Food // Vietnamese Recepten

De beste Dim Sum restaurants van Nederland >

Gỏi cuốn

Deze ongefrituurde springrolls kennen wij hier natuurlijk ook, maar ze zijn natuurlijk nóg lekkerder in Vietnam. Daar komen ze immers vandaan.

Vietnamees street food. Bron: The Curious Mouse // Vietnamees streetfood recepten

Cà phê đá

Tenslotte Vietnamese ijskoffie. En ja, dat is natuurlijk niet direct street food, maar je kan het land niet uit voordat je dit hebt geprobeerd. Cà phê đá wordt gemaakt met een speciaal koffiefiltertje waar sterke koffie mee wordt gezet boven een glas ijsblokjes met als belangrijkste ingrediënt: een laagje superzoete, stroperige gecondenseerde melk. Het geheel is sterk, zoet en je hebt meteen genoeg cafeïne voor de rest van de dag.

Staat er geen tripje Vietnam op de planning, maar wil je deze gerechten binnenkort wel proberen? Dat kan in deze Vietnamese restaurants in Amsterdam:

Ô Mai, open voor lunch en diner. Op het menu: lenterollen, zomerrollen, pho, vermicellinoedels, pannekoekjes, salades en banh mi!
Google Maps: Utrechtstestraat 12

Pho 91, open voor diner en in het weekend ook lunch! Op het menu: pho, buns en bites om te delen zoals de Vietnamese chickenwings, rolls en viskoekjes. Reserveren kan niet.
Google Maps: Albert Cuypstraat 91HS

Frnzy Amsterdam, open voor ontbijt, lunch en drankjes. Op het menu: een mix van Frans en Vietnamees streetfood. Broodjes banh mi, maar ook smoothie bowls en pandanwafels met fruit.
Google Maps: Eerste Jacob van Campenstraat 27h

Viêt View, in de Foodhallen, de stand is hele dag en avond open. Op het menu: verschillende soorten Bánh mì en Gỏi cuốn (lenterollen) en dagelijks wisselende andere happen.
Google Maps: de Foodhallen, Hannie Dankbaarpassage 16

Pho House, open voor lunch & diner. Op het menu: de usual suspects, maar ook Vietnamese pannenkoekjes, bun en rijstgerechten.
Google Maps: Haarlemmerdijk 6

The Taste of Vietnam, open voor diner. Op het menu: meer restaurant dan streetfood, met mogelijkheid verschillende proefmenu’s te bestellen.
Google Maps: Herenstraat 28

Een laatste tip: bij écht Vietnamees street food drink je bai hoi (een biertje) en je eet je maaltijd terwijl je aan een felgekleurd plastic tafeltje zit en geniet van alles dat ondertussen op de drukke straten gebeurd.

Gastblogger: Irene de Bruijne