Maandag 3 september werd het eerste exemplaar van ‘Het Grote Bloody Mary Boek’ van Ketel One Vodka bij Juniper & Kin overhandigd aan top bartender Tess Posthumus. In de musthave voor elke Bloody Mary-liefhebber staan 30 verschillende cocktails naar recept van talloze bartenders en de lekkerste brunchrecepten. En deze recepten wil jij ook op tafel zetten!
Succesvolle samenwerking met bartenders
De Bloody Mary-recepten zijn afkomstig van 30 top bartenders uit Rotterdam en Amsterdam, zoals Tess Posthumus (beste vrouwelijke bartender) en Ben Lobos (beste bartender van Nederland 2018). Ieder recept weerspiegelt de veelzijdigheid van deze cocktail perfect. Zo staan er klassiekers met tomatensap in, maar ook varianten op basis van spinaziesap, appel-perensap en wortelsap. Daarnaast wordt er met garneringen, specerijen en verse kruiden in het boek eindeloos gevarieerd.
Wij hebben vier leuke Bloody Mary recepten voor jullie op een rijtje gezet!
1. UMAI MARY
Umami, de vjifde basissmaak, is de perfecte omschrijving van een Bloody Mary. Maar je proeft bij een goede Bloody Mary ook zure, zoete, zoute en bittere tonen door de garnering en specerijen.” – Ben Lobos (World Class winnaar 2018)
Ingrediënten
50ml Ketel One Vodka
60ml sap van koriander/jalapeño/spinazie
40ml beetroot shrub
10ml Citric Acid Solution
5ml Spice Solution
Ingrediënten Bieten Shrub
200gr rode, verse bieten
Rode wijnazijn
Ingrediënten spinaziesap
400gr spinazie
150gr koriander
1,5 jalapeño, zonder zaadjes
Ingrediënten spice solution
20ml sojasaus
4gr gemalen zwarte peper
Garnering
Korianderblaadjes
Methode:
1. maak de bieten shrub door de bieten in een slowjuicer te doen
2. Vul de hoeveelheid bietensap aan met dezelfde hoeveelheid rode wijnazijn
3. Maak de spinaziesap door de spinazie, jalapeño en koriander in de slowjuicer te doen
4. Maak de spice solution door de sojasaus te menden met de gemalen, zwarte peper
5. Voeg de bieten shrub, spinaziesap, spice solution samen met ijsblokjes in de shaker
6. Throw de cocktail tot de shaker koel aanvoelt
7. Vul het rockglas tot de rand met ijsblokjes
8. Garneer de Umai Mary met korianderblaadjes.
”De Bloody Mary is één van de weinige hartige cocktails. Het is een drankje dat je heel makkelijk ‘eigen’ kun maken door alternatieve of extra ingrediënten toe te voegen. Maak hem zo spicy, kruidig of fruitig als je zelf wilt, of zet een aantal garneringen klaar en laat je vrienden zelf hun Bloody Mary twist maken!”
2. GREEN JOY
”Bloody Mary, voor elk bloederig, kloppend hart is er één.” – Helder Fortes Silva
Ingrediënten
50 ml Ketel One Citroen
2 snuifjes selderijzout
2 scheuten Worcestershiresaus
100ml appel-perensap met spinazie
2 scheuten Chipotle saus
25ml citroensap
1 bosje peterselie
Ingrediënten appel-perensap met spinazie
1 liter appel-perensap
200 gram baby spinazie
3 bosjes peterselie
Garnering
Halve cherrytomaat, citroenpartje en takje peterselie
Methode
1. Maak de appel-perensap met spinazie en peterselie door alles goed te mengen met een staafmixer
2. Voeg de groene appel-perensap, vodka, selderijzout, Chipotle, Worchestershiresaus en citroensap toe aan je glas en vul tot de rand met ijsblokjes
3. Roer de cocktail goed door met een lepel tot de drank is afgekoeld
4. Garneer de Green Joy met een halve cherrytomaat, citroenpartje en peterselie
3. BLOODY YANKEE
”Bloody Mary’s kunnen fris, hartig, licht, pittig, umami en zelfs fruitig van smaak zijn. Allemaal zijn ze even lekker!” –Daryl Lieuw-On
Bloody Mary recepten | Het Bloody Mary boek
Ingrediënten
40ml Ketel One Vodka
5 dunne plakjes gegrilde Spaanse peper
10ml Worchestershiresaus
100ml wortelsap
2 scheuten Chipotle Tabasco
10ml Ancho Reyes likeur
Garnering
Gegrile rode chilipeper en zelvervlies uitje om erbij te eten
Methode
1. Gril de rode pepers 5-7 minuten in een grilpan, haal ze eruit en leg apart
2. Voeg de Vodka, wortelsap, Tabasco, Worcestershiresaus en likeur toe aan de shaker
3. Voeg ijs toe aan de shaker
4. Schud alle ingrediënten goed in de shaker tot de shaker koud aanvoelt
5. Pak het glas en vul tot de rand met ijsblokjes
6. Strain de ingrediënten in een rockglas
7. Garneer de Bloody Yankee met gegrilde rode peper op de rand van het glas
4. TUNES MARY
”De Bloody Mary geeft me een enorme boost door de combinatie van het gezonde van de tomatensap, de kick van de vodka en de heerlijke smaak van de specerijen!” – Sander Lucardie
Bloody Mary recepten
Ingrediënten
50ml Ketel One Vodka
10ml citroensap
10ml kimchi-zout
snuf zout en zwarte peper
150ml tomatensap
10ml komkommersap
1 plak gember
Garnering
Dunne plak komkommer, plak gember en stuk citroen
Methode
1. Pak de gember en muddle dit in je glas. Dit betekent dat je de gember stevig tegen het glas plet met een muddles
2. Voeg de Vodka, tomatensap, citroensap, komkommersap en kimchi-zout toe
3. Voeg de ijsblokjes tot aan de rand van het glas en roer nogmaals goed
4. Garneer de Tunes Mary met een stuk citroen, de dungesneden gember en drapeer de plak komkommer met kimchi-zout op het glas
Wil je deze recepten zelf maken?
Vanaf 15 september kun je bij de bars en bartenders uit het boek, zoals The Flying Dutchmen Cocktails, Tales & Spirits, G’s, Door 74 en Dr. de lekkerste Bloody Mary’s bestellen. Bij een bestelling van een Bloody Mary krijg je ‘Het Grote Bloody Mary Boek’ cadeau (zolang de voorraad strekt).
Dus, wil jij cocktails maken zoals Tess Posthumus en Ben Lobos? Van green, classic tot beetroot mary. Bestel het boek en laat je onder met de lekkerste Mary’s van het land!
Deze kookboeken zou iedere foodie in huis moeten hebben >
Bron: Paola Holthausen @CravingsinAmsterdam
PIN IT!
Bloody Mary Recepten
Voor deze speciale uitgave heeft food stylist Paola Holthausen (@CravingsinAmsterdam) de Bloody Mary’s prachtig vastgelegd en verschillende brunchrecepten ontwikkeld.