3

3 x ZOMERCOCKTAILS VAN DE BESTE BARTENDERS VAN NEDERLAND

zomercocktails van de beste bartenders van nederland

In de zomer is er één zekerheid: zodra de zon begint te schijnen, verschijnen de verfrissende gin-tonics vanzelf op tafel. Sinds 2015 zijn ze een favoriete drankkeuze om de dorst te lessen tijdens warme dagen. Toch een beetje GT-moe? Drie van de beste bartenders van Nederland iets nieuws voor je. Voor de nieuwe zomerdrankjes hebben ze inspiratie opgedaan in Athene, dé nieuwe cocktailbestemming van Europa, waar de stad zelfs met drie bars in The World’s 50 Best Bars staat: Line, Baba au Rum en The Clumsies.

Ook wel zo lekker: voor deze high-end cocktails hoef je niet af te reizen naar Athene. En ook geen bartender te zijn. Je maakt ze binnen een handomdraai zelf thuis. Ook als je tot nu toe niet verder kwam dan ‘Vul een glas met ijs en schenk de tonic bij de gin’. zomercocktails van de beste bartenders van Nederland, hier vind je ze >

De Griekse God van wijn

Ben je nog niet helemaal klaar om afscheid te nemen van gin? Joep van Koolwijk van cocktailbar Tales & Spirits heeft een heerlijke zomerse creatie voor je: de Dionysos’ Disposition. Geïnspireerd door de Griekse god van de wijn, Dionysus, combineert Joep Fords Gin met een andere zomerfavoriet: bubbels. Deze verfrissende cooler is perfect om van te genieten wanneer de temperaturen stijgen op je dakterras of in je achtertuin.

Tekst gaat door onder de foto >

zomercocktails beste bartenders

Ingrediënten ‘Dionysos’ Disposition

40ml Fords Gin
10ml citroensap
10ml limoensap
2 plakjes komkommer
10ml suikersiroop
2 scheutjes sinaasappelbitters
Karanika Cuvée Spéciale 2020 of een andere bruisende wijn
Garnering: plakje komkommer, takje rozemarijn

Bereiding

Vul een hoog glas met ijsblokjes. Vul een cocktailshaker met ijsblokjes. Schenk alle ingrediënten, behalve de bruisende wijn, in de shaker. Shake alles kort door. Schenk de cocktail door een zeefje uit in het glas. Top het drankje af met de Karanika Cuvée Spéciale 2020 of een andere bruisende wijn totdat het glas mooi vol zit. Garneer met twee plakjes komkommer en een takje rozemarijn.

Boozy & Bitterzoet aperitief

Osvalds Rinkis van cocktailbar The Tailor zag hoe de Grieken met weinig ingrediënten explosieve smaken kunnen creëren. En hij besloot datzelfde te doen. Zijn See Them Coming is een twist op klassieke aperitief-cocktails. Maar door de Jack Daniel’s Bonded werkt ‘ie net zo goed als afsluiter van de avond. Laat je niet afschrikken door de whiskey in het recept. Die geeft vooral wat extra diepte aan dit verder bitterzoete zomerdrankje.

Tekst gaat door onder de foto >

zomercocktails beste bartenders

Ingrediënten ‘See them coming’

25 ml Jack Daniel’s Bonded
25 ml Strega of een ander zoet kruidenlikeur
35 ml limoensap
25 ml Aperol
35 ml limoensap
Een paar druppels zout water
Garnering: limoenschil

Bereiding

Vul een klein coupeglas met ijsblokjes om hem wat te koelen. Vul een shaker met ijsblokjes. Shake alle ingrediënten in de shaker. Gooi het ijs uit het glas. Schenk de cocktail door een klein zeefje uit in het glas. Garneer met een stukje limoenschil op de rand.

Bier & Gin cocktail

Vergeet die Radler uit de supermarkt. Maak zelf een beertail; een cocktail op basis van bier. Tim Lefèvre van de iconische speak-easy Door 74 vond zijn favoriete kriek voor deze friszure cocktail thuis in België, maar je kunt het drankje met elk kersenbier maken. Dit is de cocktail voor een bonne journée in eigen tuin of op eigen dakterras.

Tekst gaat door onder de foto >

zomercocktails beste bartenders

Ingrediënten Bonne Journée

40ml Fords Gin
15ml (ongezoete) cranberrysap
15ml Monin Hibiscussiroop*
60ml Kriekbier bijv. Fontein of Kriek Boon
Garnering: een stukje citroenschil en/of een Maraschino-kers

Bereiding

Vul een wijnglas met ijsblokjes. Schenk alle ingrediënten in het glas en roer voorzichtig. Garneer met een stukje citroenschil en/of een Maraschino-kers op een prikkertje.

*Zelf doen? De meeste kruiden- en natuurwinkels verkopen hibiscus. Maak met 5gr hibiscus en 250ml water een thee. Laat de blaadjes voor 5-7 minuten trekken. Haal de blaadjes uit de thee en voeg 250 gram suiker toe. Roer op laag vuur tot alle suiker opgelost is.

En, met welke van deze drie zomercocktails van top bartenders ga jij aan de slag?