V

VAN ZZP’ER NAAR LOONDIENST: ZO PAK JE DAT AAN

van zpp'er naar loondienst

We hebben het vaak over de stappen die je moet ondernemen als je freelancer wordt, maar de overstap van eigen baas naar loondienst komt óók vaak voor (en heeft zo zijn voordelen). Stap jij over naar een contract? Dan zijn er een paar dingen die je moet regelen.

In dit artikel vind je de belangrijkste zaken om op te letten als je de overstap maakt naar werken in loondienst (spoiler: denk aan je bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers).

Overstappen naar vast dienstverband

Ondernemen brengt veel vrijheid, maar ook veel verantwoordelijkheden met zich mee. Inkomsten die kunnen tegenvallen, onregelmatige uren: eigen ondernemer zijn is niet voor iedereen weggelegd. Structuur en regelmaat kan ook heel fijn zijn! Als zzp’er of freelancer zijn er dus allerlei redenen om over te stappen naar een vast dienstverband. Wat we ook steeds vaker zien: side hustles, waarbij je een eigen bedrijf combineert met een nieuwe vaste baan.

8 x Tips om bij te scholen na je studie >

In die constructie hoef je niet zoveel te regelen, je zakelijke verzekeringen zoals je bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers hoef je bijvoorbeeld niet op te zeggen, omdat je nog steeds goed verzekerd wil zijn onder werktijd.

Uitschrijvingen

Wil je helemaal niet meer als zzp’er wil werken? Dan zijn er twee zaken die je verplicht bent om te regelen: je uitschrijving bij de Belastingdienst en je uitschrijving bij de Kamer van Koophandel.

Stap 1: uitschrijven bij de Belastingdienst 

Als je je onderneming wil beëindigen, dan moet je dat sowieso doorgeven aan de Belastingdienst. Zij zullen je vragen om je omzetbelasting en inkomstenbelasting over het meest recente tijdvak te doen. Ook kun je te maken krijgen met een extra belastingaanslag voor stakingswinst. Je moet dan extra inkomstenbelasting betalen als je stakingswinst boven een bepaald bedrag uitkomt. Goed om rekening mee te houden!

Het is (helaas) best ingewikkeld om deze stakingswinst zelf te berekenen. Daarom is het aan te raden om hier een fiscaal expert voor in te schakelen. Er zijn ook manieren waarop je deze aanslag kunt uitstellen. Zo kun je de stakingswinst bijvoorbeeld investeren in je pensioen (altijd slim!).

Stap 2: uitschrijven bij de Kamer van Koophandel

De volgende en laatste stap is om je onderneming uit te schrijven bij de KvK. Je kunt hiervoor langsgaan bij een KvK-vestiging in de buurt en je aan de balie laten uitschrijven. Hierna krijg je een bewijs van je uitschrijving mee. Dit moet je 7 jaar bewaren. Ja, echt..

Ben je na je uitschrijving toch van gedachten veranderd? Of wil je in de toekomst misschien een nieuw bedrijf of een eenmanszaak starten? Dan kun je je gewoon weer opnieuw inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Het kan zo makkelijk zijn, maar als je bovenstaande punten vergeet te doen ontstaan er problemen die je niet wil. Zeker niet als je net lekker bezig bent bij je nieuwe baan!

CategoriesNiet gecategoriseerd