Yeahhh! Gefeliciteerd, je hebt zojuist een van de beste beslissingen uit je leven genomen: het maken van een wereldreis! Hier ga je zeker geen spijt van krijgen. Samen met deze wereldreistips (wij hebben ons in het najaar van 2023 voorbereid op onze wereldreis van een jaar) geven we jou een zetje in de goede richting. Het voorbereiden van jouw wereldreis gaat nu echt van start.
Een wereldreis voorbereiden, hoe doe je dat? Wij nemen je mee >
De voorpret kan beginnen!
Voordat je vertrekt zullen er gegarandeerd allerlei vragen bij je opkomen. Wat komt er allemaal bij kijken? Waar moet ik aan denken? Vergeet ik niet iets? Hoe maak ik een goede paklijst? Allereerst: geen zorgen! Dat hadden wij ook tijdens de voorbereiding, maar het viel reuze mee. Een wereldreis voorbereiden is makkelijker dan je denkt. Zeker na het lezen van onze wereldreis checklist. We zetten de belangrijkste punten graag voor je op een rijtje.
Route bepalen, hoe doe je dat?
Natuurlijk wil je vrij kunnen reizen, ergens langer blijven omdat het zo’n heerlijke plek is of toch sneller doorreizen omdat het strand niet is wat je ervan verwacht had. Een globale route in je hoofd hebben is handig en zorgt voor een beetje houvast. Zo voorkom je dat je drie keer door hetzelfde dorpje reist of je onnodig lang in een bus zit. Daarnaast is het voor het inpakken van je backpack handig om te weten naar welke regio’s je afreist in verband met je outfits.
Ook spelen de seizoenen natuurlijk een rol. Je wilt liever niet het regenseizoen achterna reizen. Wij hadden beiden andere ideeën voorafgaand aan de reis. Wil je weten hoe we tot onze uiteindelijke route zijn gekomen? Dit lees je binnenkort in onze uitgebreide blog over de reisroute.
Budget, hoeveel moet je van te voren sparen?
Hoef jij je nooit zorgen te maken over geld? Lucky you! Onze wereldreistip is toch wel om een vooraf bepaald dagbudget vast te stellen. Dit gaat er niet alleen voor zorgen dat je bij thuiskomst nog wat euro’s over hebt, maar helpt je ook in het maken van bepaalde keuzes. De meest gestelde vraag is: wat kost het maken van een wereldreis? Lees hier onze uitgebreide blog over het budget.
Meer tips voor het voorbereiden op een wereldreis vind je onder de foto >
Betalen in het buitenland
Tijdens het voorbereiden op onze wereldreis, hebben we onderzoek gedaan naar diverse betaalmethodes. Voor ons werkt de volgende aanpak het beste. Zorg er voor dat je meerdere kaarten bij je hebt om te betalen. Zowel debitcards als creditcards. Wij hebben zelf onder andere een Revolut kaart aangeschaft (Wise is een andere bekende travelcard). Hier hebben we in heel Midden- en Zuid-Amerika mee kunnen betalen tegen lage transactiekosten. Zo weet je zeker dat je altijd geld op kunt nemen en/of kunt betalen voor het geval je een keer een pas kwijt raakt.
Daarnaast hebben we beide onze pinpassen van een Nederlandse bank mee. Zorg ervoor dat je deze op werelddekking zet. Verder nemen we beide een Mastercard creditcard mee en via anwb.nl hebben we nog een Visa wereldpas aangevraagd. Even afkloppen; tot nu toe is het altijd gelukt om te betalen. Oké, één uitzonderlijk geval daargelaten. We moesten met PayPal betalen. Gelukkig kun je ter plekke online een account aanmaken. Tevens is het ook slim altijd losse dollars op zak te hebben. Voor het geval er echt even niets meer werkt.
Vaccinaties
Een van de dingen die je natuurlijk niet wilt, is dat je op reis heel erg ziek wordt door een virus waar je je van tevoren tegen had kunnen inenten. Ook daarom is het dus handig om je wereldreis goed voor te bereiden en een globale reisroute te maken zodat je weet welke ziektes je onderweg tegen zou kunnen komen. Wist je bijvoorbeeld dat je je tegenwoordig ook tegen Dengue kunt laten inenten? Het is geen goedkope vaccinatie maar better safe than sorry! Wij brachten ongeveer 8/9 maanden voor vertrek een bezoek aan de Travel Clinic in het Erasmus, Rotterdam. Tijdens een consult legden we de plannen voor en kwamen de artsen met een vaccinatie voorstel.
Het staat je uiteraard altijd vrij hier je eigen keuzes in te maken. Omdat wij relatief op tijd een afspraak maakten bij de kliniek, hadden we voldoende tijd voor alle vaccinaties. Voor sommige vaccinaties heb je nu eenmaal wat langer de tijd nodig. Bijvoorbeeld Hepatitis B. Deze vaccinatie bestaat uit 3 delen waarbij er tussen de 2e en 3e vaccinatie minimaal 5 maanden tussen zit. Ook de Dengue inenting kent wat richtlijnen. Zo mag je bijvoorbeeld tussen de 1e en 2e vaccinatie geen land bezoeken waar Dengue op dat moment heerst.
Paklijst, wat heb je nodig voor een wereldreis?
De wereldreis paklijst! Wat gaat er mee in je backpack aan kleding? Maar denk bijvoorbeeld ook aan medicatie, EHBO-set, handige travel spullen en de juiste schoenen. We kunnen je vertellen dat onze wereldreis paklijst maar voor ⅙ uit kleding bestond. Verder is het belangrijk om stil te staan bij het gewicht van je backpack. Wij adviseren niet meer dan 20% van je lichaamsgewicht mee te nemen. Je zult vanzelf merken dat er keuzes gemaakt moeten worden. Later zullen we de uitgebreide lijst natuurlijk met je delen!
Verzekeringen
De kans dat er iets gebeurt op reis waar je een verzekering voor nodig hebt is niet zo groot. Want bedenk eens: hoe vaak heb jij het afgelopen jaar contact gehad met je verzekering? Juist! Niet zo vaak. En reizen is immers de komende tijd your way of living! Maar toch loont het om even uit te zoeken welke reisverzekering je af wilt sluiten. Hierbij is het vooral belangrijk om de risico’s voor jezelf af te wegen. Wil je bijvoorbeeld extreme (water)sporten gaan doen, een scooter/motor huren of bungeejumpen, dan is het misschien toch fijn om een wat uitgebreidere verzekering af te sluiten.Wij hebben de meest uitgebreide reisverzekering van ING afgesloten voor €14,- per maand (afgesloten in januari 2024). Maar je kunt via Allianz bijvoorbeeld ook een nog veel uitgebreidere Globetrotter verzekering afsluiten. Al met al is dit echt een persoonlijke keuze.
Paspoort en visa
Misschien een inkoppertje, reis met een geldig paspoort. Voor de meeste landen moet je paspoort minimaal 6 maanden na aankomst nog geldig zijn. Ook hebben wij de reisapp van de Rijksoverheid gedownload. Deze app geeft een helder overzicht voor welke landen er op tijd visa geregeld moeten worden. Onze route begon in Midden- en Zuid-Amerika waar je in de meeste landen een Visa On Arrival krijgt. Dat wil zeggen een toeristenvisum om vrij het land in te reizen zónder dat je hiervoor meer actie moet ondernemen. Omdat je wellicht van tevoren niet helemaal weet welke landen je gaat bezoeken, hebben wij ook altijd een set paspoortfoto’s mee. Dit geeft je extra vrijheid in het maken van bepaalde keuzes voor je reisroute. Een digitale kopie van je paspoort is altijd handig om te hebben.
Nederland achter je laten
Misschien wel het moeilijkste onderdeel van je wereldreis: Nederland achter je laten. Wij verlieten beiden een geweldige baan om onze droom te verwezenlijken, zochten oppas voor onze kat Kip en organiseerden voor al onze vrienden en familie een afscheidsfeest. Nederland achterlaten kun je natuurlijk geheel op je eigen manier invullen. Door het aanschaffen van een Airalo e-Sim kunnen wij overal ter wereld contact houden met onze dierbaren in Nederland wanneer zij en wij dat willen. Bellen via Facetime met vrienden en familie zorgt juist ook weer voor een andere dynamiek. Als ze je wat langer kennen, weten ze ongetwijfeld al dat ze bevriend zijn met een Globetrotter in spé!