H

HET STARTEN VAN EEN BEDRIJF IN CRISISTIJD: TOOS WERKLOOS

toos werkloos - ondernemen tijdens corona - een bedrijf in crisistijd - anna staats - onderneming opzetten tijdens corona - beginnen ondernemen covid

Beginnen met ondernemen tijdens een wereldwijde pandemie, dat vergt een flinke dosis lef. De economie gaat achteruit, omzet en winst van bedrijven staan onder druk en de veel banken houden hun hand op de knip. Toch zijn er genoeg opportunisten die juist in deze tijd een bedrijf beginnen. Hoe, wat & waarom? Wij zijn nieuwsgierig, zij leggen het aan je uit!

Deze week spreken we Anna Staats, die haar baan verloor door corona en mede die ervaring gebruikte om andere werklozen te helpen. Met haar platform Toos Werkloos geeft ze werklozen alle tips en handvaten om weer een leuke baan te vinden. Haar verhaal lees je hier >

Jouw nieuwe onderneming in drie zinnen: hoe leg je dat uit?

Toos Werkloos geeft (online) trainingen om sollicitatievaardigheden te verbeteren. Het schrijven van een CV, een motivatiebrief maken, een unieke binnenkomer creëren, goed antwoord geven op sollicitatievragen; Toos kan je erbij helpen. Door middel van opdrachten, direct toepasbare tips en coaching sessies met persoonlijke feedback voelen mijn klanten zich direct zekerder in het sollicitatieproces. 

Waarom ben je juist nu met Toos Werkloos begonnen?

De cijfers liegen er niet om. Het aantal werklozen groeit in rap tempo en er zijn veel mensen die wel wat extra hulp kunnen gebruiken. We doen in Nederland vaak alsof solliciteren iets is wat je ‘maar gewoon moet kunnen’. Maar het is nog behoorlijk lastig; een goed CV maken, zorgen dat je opvalt tussen al die andere sollicitanten en – ondanks de zenuwen – een goed sollicitatiegesprek voeren.

”Ik merk dat er een soort taboe rondom werkeloosheid heerst.”

Logisch dus dat veel mensen op zoek zijn naar iemand die hen hierbij kan helpen. Ik heb jarenlang als Recruiter en HR-manager gewerkt, dus ik ken het sollicitatieproces aan de bedrijfskant door en door. Daarnaast ben ik zelf twee keer werkloos geweest, dus ik weet ook waar mijn klanten tegenaan lopen. 

Ik merk dat er een soort taboe rondom werkeloosheid heerst. Mensen schamen zich vaak als ze werkloos zijn of hebben het gevoel dat ze falen. Jammer is dat, want je leert zo ontzettend veel over jezelf als je even geen werk hebt. Dat taboe wil ik doorbreken en ik wil mensen laten zien werkloos zijn, ook mooie kansen geeft voor eigen ontwikkeling. Juist nu. 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Toos Werkloos (@tooswerkloos)

Wat waren je overwegingen?

‘Toos Werkloos’, ik vond (en vind!) het een top naam. Maar leg ik hiermee niet te veel nadruk op iets negatiefs? Moet ik niet een andere naam kiezen? De naam Toos Werkloos begon bij mij als grapje om mijn situatie als werkloze luchtig te houden; ik houd wel van een beetje zelfspot. Maar hoe zou mijn toekomstige klant over deze naam denken?

”ik raakte mijn baan kwijt door corona”

Daarbij raakte ik mijn baan kwijt op 3 april, door de gevolgen van corona. Dat was echt nog in de beginfase qua paniek en we hadden géén idee wat dit rare virus zou gaan doen. Daarom heb ik de eerste twee weken nadat ik mijn baan verloor heel veel gesolliciteerd. Na 2,5 week kreeg ik al een aanbod; ik kon starten als Recruiter bij een bedrijf in Amsterdam.

Zag je dat zitten?

Nee, ik voelde dat ik dat helemaal niet wilde; fulltime gaan werken in loondienst. Ik had al langer het idee om voor mezelf te beginnen en nu was er een stemmetje dat zei ‘als ik nu € 0,- inkomen hebt (ik had geen recht op een uitkering), dan is alles wat ik vanaf nu ga verdienen, al een stap vooruit. Dan is dit misschien wel hét moment om voor mezelf te gaan beginnen.’ Dat was de moeilijkste overweging denk ik, alle sollicitatieprocedures stopzetten en het baanaanbod van tafel vegen. Kiezen voor onzekerheid. 

Hoe blijf je (als ondernemer) optimistisch in deze tijd?

Ik krijg de laatste maanden van veel mensen te horen dat ik zoveel positiviteit en energie uitstraal. Dat verbaasde me een beetje; ik ben gewoon wie ik ben en ik weet niet beter. Maar blijkbaar is het iets unieks. Optimisme heeft altijd al in me gezeten; ik denk echt in kansen en oplossingen in plaats van problemen. Dat helpt me nu natuurlijk enorm. 

Heb je nog tips voor anderen om ook zo positief te blijven?

Laten we eerlijk zijn, ook ik heb wel eens dagen dat er echt niks uit m’n handen komt of dat ik alles wat ik doe ‘mwèh’ vind. Ik noem dat ook echt mijn ‘mwèh-dagen’. In plaats van hier dan tegen te vechten, laat ik de boel de boel en ga ik iets doen waar ik gelukkig van word; wandelen in de natuur, even bellen met een goede vriendin of juist een kast met zooi uitzoeken.

Eigen baas zijn geeft me de vrijheid om zelf mijn tijd in te delen. Wat een luxe is dat! Relativeren helpt mij ook altijd. Ik besef me vaak wat een geluk ik heb dat ik Nederland ben geboren, hier ben opgegroeid en zo veel mooie kansen krijg. Dan is het onmogelijk om bij de pakken neer te gaan zitten.

laptop

Welk gouden advies zou je andere beginnend ondernemers meegeven?

Zorg dat je iets doet waar je passie ligt. Waar je mega enthousiast van wordt, waar je ogen van gaan stralen wanneer je erover praat. Als je iets kiest omdat je denkt dat het veel geld oplevert of omdat dat nu toevallig even hip is, gaat het je niet lukken om er zoveel uren in te steken voordat het iets oplevert. Want ja, het is gewoon heel hard werken.

Ik heb uitdagende banen gehad waar ik echt veel uren maakte, maar dat valt in het niet bij de uren die ik nu werk. Alleen voelt het niet zo, omdat ik echt aan het doen ben waar ik gelukkig van word. 

Meer inspirerende interviews met vrouwelijke ondernemers vind je hier >

Tot slot mag je de laatste vraag van dit interview helemaal zelf bepalen. Wat wil je onze lezers nog meegeven?

Hoe ziet de toekomst voor Toos eruit?

Ik ben nu bezig met het maken van mijn eigen website waar ook een online leeromgeving in komt. Het is mijn doel om op een laagdrempelige, betaalbare manier training beschikbaar te maken voor solliciterend Nederland. Het aanbod wat ik nu kan vinden, vind ik ofwel heel duur of inhoudelijk niet heel vernieuwend. Daar moet verandering in komen!

”Er is helemaal niks mis met werkloos zijn”

Ook hoop ik dat Toos een begrip wordt. Dat wanneer mensen werkloos raken, er wordt gezegd ‘oh, dan moet je even naar Toos Werkloos gaan, daar staan zo veel handige tips en trainingen op om je te helpen met solliciteren’. En dat het taboe doorbroken wordt! Er is helemaal niks mis met werkloos zijn en je hoeft je er al helemaal niet voor te schamen.

Ben jij werkloos en kun je wel wat tips gebruiken? Volg Toos Werkloos op Instagram!

Ben jij ook begonnen met ondernemen tijdens de crisis? Laat het ons weten, wie weet kan ook jij je verhaal hier delen!

 

 

 

CategoriesDrankje met