Nederlanders staan bekend om hun talent om meerdere talen te leren. Engels wordt vaak al op jonge leeftijd aangeleerd, maar ook andere talen blijven populair om te studeren. Welke taal wordt echter het meest gekozen, en welke blijken juist de grootste uitdaging te zijn? Uit onderzoek van Preply, dat onder andere online Spaans les aanbiedt, blijkt welke talen favoriet zijn onder Nederlanders en welke als het moeilijkst worden ervaren. Met behulp van data en trends heeft Preply inzichtelijk gemaakt welke talen het populairst zijn en waar de meeste struikelblokken liggen.
Nederland blijft Nederlandse taal bijspijkeren
In Nederland zijn vooral de taalcursussen voor de Nederlandse taal populair. Opvallend he? Het zijn met name migranten die de Nederlandse taal onder de knie willen krijgen om makkelijker mee te kunnen komen in de maatschappij en hun kansen op de arbeidsmarkt te kunnen vergroten. Maar niet alleen nieuwkomers schrijven zich in voor een cursus Nederlands, er zijn ook veel Nederlanders die hun moedertaal willen perfectioneren. Dat doen zij vaak om bijvoorbeeld hun schrijfvaardigheid te verbeteren.
Spaanse taal topfavoriet om te leren
Na Nederlands zijn Spaans en Engels de populairste talen om te leren. Vooral online Spaanse lessen zijn razend populair, waarschijnlijk omdat Spanje een van de meest geliefde vakantiebestemmingen is onder Nederlanders. Daarnaast is Spaans, na Engels, de tweede meest gesproken taal wereldwijd. Dankzij de combinatie van de praktische bruikbaarheid, de culturele charme en het gemak van online leren is Spaans uitgegroeid tot een absolute favoriet. Hieronder vind je de Top-10 talen die Nederlanders het liefst leren:
- Nederlands
- Spaans
- Engels
- Frans
- Chinees
- Japans
- Arabisch
- Duits
- Portugees
- Turks
Meest uitdagende talen om te leren
Sommige talen vereisen extra doorzettingsvermogen. Arabisch, bijvoorbeeld, wordt als zeer uitdagend ervaren vanwege het alfabet dat van rechts naar links loopt en de vele dialecten die de taal kent. Want wie bijvoorbeeld Arabisch leert in Egypte, kan in Marokko alsnog voor verrassingen komen te staan. Ook het Russisch wordt gezien als een van de moeilijkste talen, dit komt door het unieke alfabet. Melissa Baese-Berk , taalexpert bij Preply legt uit hoe dat komt: “Het leren van talen zoals Arabisch of Russisch brengt een unieke uitdaging met zich mee, omdat we niet alleen nieuwe woorden en klanksystemen moeten beheersen, maar ook volledig andere schriftsystemen.”
Ook het Thais is een van die talen die moeilijk te leren is door het bijzondere alfabet. Thailand gebruikt namelijk maar liefst 44 medeklinkers en 32 klinkers, terwijl dit in Nederland maar 21 medeklinkers en 5 klinkers zijn. Hieronder vind je nog meer talen die moeilijk aan te leren zijn:
- Fins – heeft een compleet andere grammatica en woordenschat, met vijftien naamvallen en nauwelijks overeenkomende woorden. Daarnaast zijn de klanken uniek en vereisen ze een andere uitspraak dan het Nederlands.
- Koreaans – heeft een andere zinsstructuur en grammatica en het taalgebruik is afhankelijk van de sociale context. Het Koreaanse alfabet, Hangul, is eenvoudig te leren, maar de uitspraak en de klanken vragen om oefening.
- Mongools – heeft een andere zinsopbouw en de naamvallen zijn anders. De uitspraak is ook lastig, met klanken die we in het Nederlands niet kennen.