T

TIP: ZO LAAT IS DE SUPERMAAN TE ZIEN OP KONINGSDAG

supermaan te zien tijdens corona - supermaan koningsdag - hoelaat supermaan

Naast borrelen in je oranje outfit op Koningsdag, moet je ook even je wekker zetten voor het volgende: de supermaan. Een bijzonder moment in ‘de geschiedenis’, want volgens Weeronline is het voor het eerst sinds 1909 dat deze verschijning op een koninklijke feestdag gebeurt.

Wat is een supermaan?

Simpel gezegd is een supermaan is een volle maan die groter en helderder opkomt dan gewoonlijk. Het is anders dan een volle maan, omdat de afstand tussen de maan en de aarde niet altijd hetzelfde is. Dat is dan weer het gevolg van de eivormige baan die de maan om de aarde aflegt. Tijdens een supermaan staat de maan zo’n 27.000 kilometer dichter bij de aarde dan dan normaal.

De verschijning op Koningsdag is uniek; veel mensen zullen het nooit meer ervaren, want de eerstvolgende ‘superkoningsmaan’ is pas in 2127 te zien, aldus het weerbureau.

Koningsdag 2021 vieren: dit is er allemaal te doen >

Hoelaat is de supermaan te zien?

De verwachting is dat de supermaan op dinsdag om 21:40 goed te zien. Mogelijk trekken ook sluierwolken over het land op dat moment, en dat levert nóg een ander bijzonder fenomeen op: een superkoningsmaanhalo. Dat is een kring om de superkoningsmaan.

Kortom, zet je wekker om 21:40 en proost niet alleen op de Konings, maar ook op het bijzondere natuurverschijnsel.

CategoriesChill