R

RECEPT VOOR GEZONDE KOFFIEBROODJES

recept koffiebroodjes - recept gezonde koffiebroodjes

Traditionele koffiebroodjes: vroeger een luxueuze traktatie bij de koffie, tegenwoordig meer een guilty pleasure. Gevuld met deeg, banketbakkersroom, krenten en rozijnen, afgewerkt met glazuur en een zoete toets van abrikozenjam. Onweerstaanbaar, maar niet bepaald gezond of verantwoord. Daarom speurden wij naar een gezondere variant van deze lekkernij, perfect te combineren met de beste koffiemachines.

Traditionele Koffiebroodjes

Koffiebroodjes, ooit het toppunt van luxe bij de koffie, zijn tegenwoordig meer een guilty pleasure. Deeg, banketbakkersroom, krenten, rozijnen, glazuur, en een vleugje abrikozenjam – een zoete symfonie voor de smaakpapillen. Maar, laten we eerlijk zijn, het past niet helemaal in het gezonde en verantwoorde plaatje. Dus, wat als we je vertellen dat er een gezondere, guilt-free versie bestaat?

Receptlijst gluten- & lactosevrije koffiebroodjes

De zoektocht naar een gezondere koffiebroodje begint hier. Glutenvrij, lactosevrij, maar niet vegan – want eieren zijn ook uitgenodigd. En de ingrediëntenlijst? Een feest voor de smaakpapillen: volkoren boekweitmeel, psyllium, amandelmeel, gist, een ei, avocado olie, greensweet-stevia, water, vanille bourbon en biologische sultana rozijnen. Voor de banketbakkersroom: havermelk, vanille bourbon, greensweet-stevia, en bruine teffmeel. En de kers op de taart? Greensweet-stevia icing poedersuiker en havermelk voor de perfecte afwerking.

Hoe maak je koffiebroodjes?

Hoe maak je deze broodjes? Je doet de gist, water en stevia in een kom en roert dit goed door. Dit laat je 5 minuten staan. Daarna voeg je de overige ingrediënten toe en kneed je dit goed door tot het een stevige bal is geworden. Dek de kom af met een schone en droge doek en laat dit zo’n 45 – 50 minuten staan.

Ondertussen gaan we de room klaarmaken. Doe de 450 ml melk in een pan en breng dit zachtjes aan de kook. Voeg de overige ingrediënten toe aan een aparte kom en roer dit door tot een mooie massa. Zodra de melk kookt, giet je dit bij de andere ingrediënten en roer je dit weer goed door.

Schenk de massa terug in de pan en breng dit al roerend weer rustig aan de kook, totdat de room de gewenste dikte heeft bereikt. Haal vervolgens de pan van het vuur en blijf nog zo’n 4 tot 5 minuten rustig roeren en dek het daarna af met plasticfolie. Verwarm ondertussen de oven voor op 190 graden.

45 minuten later..

Na die 45 minuten is het tijd om het deeg nieuw leven in te kneden. Met de deegroller vorm je een vierkante plak, besmeerd met banketbakkersroom en bezaaid met rozijnen. Rol voorzichtig op, snijd in plakken, en plaats ze op de bakplaat. In de oven voor zo’n 30 minuten op 190 graden. Tussendoor checken is toegestaan – we begrijpen de spanning. Laat ze goed afkoelen voordat je een hap neemt. Bereid ondertussen de beste koffie voor met je favoriete koffiemachine. De perfecte combo voor een gezond verwenmoment.