M

MOEDERDAG ‘VIEREN’ ZONDER MOEDER, DIT KUN JE DOEN

moederdag zonder moeder

Moederdag, de dag waarop kids hun mams kunnen verrassen en in het zonnetje zetten. Het internet staat vol met cadeau inspiratie (yes: ook hier), Instagram met foto’s van stralende gezichten en je kunt geen tv kijken zonder met Moederdag geconfronteerd te worden. Een confrontatie, want voor wie zijn of haar moeder verloor is deze dag allesbehalve een feestje. Zo ook voor hoofdredacteur Kiki. Toch heeft ze ook tips.

Want, hoe ‘vier’ je Moerderdag, als je moederloos bent? Dat vroeg ik mij jarenlang, sinds mijn 14e om precies te zijn, af. Ik heb namelijk geen moeder meer om in zonnetje kan zetten. Die ik kan vertellen of laten zien hoeveel ik van haar houd. Die ik kan blij maken met een cadeau. En dat doet pijn, want ik zou niets liever willen dan dat.

En ik ben lang niet de enige. Want of je je moeder nou bent verloren aan de dood of met haar bent gebroken om welke reden dan ook: de talloze reclames en tips rondom Moederdag kunnen een leeg gevoel geven. Want of je het nou zou willen of niet, jij kán niets meer doen met je moeder.

Het is een stomme dag, je ‘moet’ er doorheen. Je groot houden is helemaal nergens voor nodig.

Dus, lieve kinderen zonder moeder: ik denk aan jullie. Aan jullie verdriet, aan jullie gemis, aan jullie leegte. Niet alleen vandaag, maar wel vooral vandaag. 

Toch zijn er gelukkig een aantal manieren om haar leven te vieren, ook al is ze er niet meer bij. Uiteraard is dit voor iedereen heel persoonlijk, maar mocht je Moederdag willen ‘vieren’, dan kun je dat (onder andere) zo doen:

1. Proost op haar

Zo was mijn moeder een echte levensgenieter die het héerlijk vond om een lekker wijntje in te schenken. Ze proostte geregeld op het leven, en hoe graag ik dat ook mét haar zou willen doen, op Moederdag schenk ik haar favoriete drankje in (rode wijn) en proost ik even op haar.

2. Haal haar favo bloemen in huis

Zie ik pioenrozen, dan denk ik aan mijn moeder. Het waren haar favorieten, dus iedere keer wanneer de rozen weer in het seizoen zijn, schaf ik een bosje aan. Het deed haar goed, en nu doet het mij goed.

Moederdag zonder moeder: dit kun je doen >

3. Doe iets dat je moeder leuk vond

Wanneer bloeide jouw moeder écht op? Was dat tijdens een wandeling in het bos? Of wanneer ze een boek van Nicci French las? Misschien wanneer er een liedje van The Beatles op stond? Wie weet vind jij troost om op die dag bewust hetzelfde te gaan doen, zodat je in gedachte ‘met’ haar bent.

4. Haal herinneringen op

Bel je tante, oma, vader, broer – het maakt niet uit wie je belt, samen kun je ‘gewoon even’ kletsen over je mams. Samen herinneringen ophalen maakt dat ze weer even ‘dichtbij voelt’. Ook een goed idee: klap het fotoboek open en blader er rustig doorheen. Alleen, of met haar vriendinnen of je gezin. Wie weet kom je weer nieuwe dingen over haar te weten.

5. Houd je niet groot als je je niet zo voelt

Voel je je kut op Moederdag? Accepteer het dan. Het is een stomme dag, je ‘moet’ er doorheen. Je groot houden is helemaal nergens voor nodig. En wie weet gaat Moederdag moeiteloos voorbij, maar het kan ook bikkelen zijn.

6. Verdiep je in rouwen

Als het gevoel van rouwen blijft hangen, kan het helpen om je te verdiepen in wat rouwen nou eigenlijk is. Als ik begrijp wat er in mijn hoofd gebeurt, voel ik me vaak al iets rustiger. Gelukkig worden er steeds meer boeken geschreven die gaan over rouwen. Zelf luister ik graag naar de podcast Dag voor Dag van Liesbeth Rasker.

Voor wie wél een moeder heeft

 En voor iedereen die wél het geluk heeft zijn of haar moeder dichtbij zich te hebben op deze feestdag, waardeer dit. Spreek uit dat je blij bent dat ze in jouw leven in, ga samen op pad – tips vind je hier -, maak herinneringen en leg haar even extra in de watten. Misschien neem je haar aanwezigheid voor lief, dat is niet gek, maar realiseer je dan dat er andere kids zijn die héel graag in jouw schoenen zouden staan.

Vier jij moederdag zonder moeder? Ik ben benieuwd naar jouw tips!

CategoriesChill