Op zoek naar een super lekker en origineel recept met jackfruit? Deze kleine broodjes gevuld met pulled jackfruit zijn het ideale voorgerecht of hapje bij de borrel. En het mooie: het recept is helemaal vegetarisch!
Hier bestel je een Fairtrade Jackfruit blik >
Ingrediënten voor 8 broodjes
Je kunt er voor kiezen om bijvoorbeeld kleine broodjes in de supermarkt te kopen (als je minder tijd hebt), maar zelf maken is ook leuk! Daarvoor heb je de volgende ingrediënten nodig:
– 175 gram bloem
– 40 gram griesmeel
– 4 gram droge gist
– 1 el suiker
– 4 gram zout
– 75 ml yoghurt
– 75 ml lauwwarm water (37*C)
Ingrediënten voor inhoud van de broodjes
– 550 gram jackfruit (1 blik)
– 2 sjalotjes
– 2 tl cayene poeder
– 1 tl gember poeder
– 1 knoflook teen
– 1 tl miso
– 1 el ketjap
Ingrediënten voor Garnering
– 30 g alfalfa
– Zwart sesamzaad
Bereidingswijze pulled jackfruit broodje
1. Doe alle ingrediënten voor de broodjes in een grote kom en kneed tot een deegbal. Strooi wat bloem op het keukenblad en stort het deeg erop.
2. Kneed het deeg nu goed door gedurende 10 minuten tot je een mooi soepel deeg hebt. Als je merkt dat het deeg te vochtig is kan je altijd wat extra bloem toevoegen.
3. Vet een schone kom in met een beetje olijfolie en leg de deegbal erin. Dek af met een schone vochtige theedoek en laat rijzen op een warme plek voor ongeveer een uur tot het deeg verdubbeld is.
4. Maak nu alvast de zoetzure komkommer en snij met een dunschiller 8 dunne plakken van de komkommer en leg in een kleine kom. Verhit de appelcider kort met de suiker en giet daarna over de komkommer, mix kort en laat goed intrekken.
5. Marineer ondertussen alvast de jackfruit en haal hiervoor eerst de jackfruit uit het blik. Trek de jackfruit uit elkaar en leg in een kom. Marineer met de gember en cayenne poeder, mix kort door elkaar en zet zolang aan de kant.
6. Verdeel het deeg in 8 gelijke stukken en maar van elk stuk een mooie deegbal. Leg alle deegballen op een stuk bakpapier en duw de deegballen voorzichtig wat platter met je vingers. Leg nu de vochtige theedoek weer over de 8 deegballen en laat nog eens rijzen voor 30 minuten.
7. Na een half uur, verhit dan een grote pan met een dikke bodem voor de broodjes en een kleinere pan waar je de jackfruit in gaat bakken. Bak de broodjes op laag vuur aan beiden kanten tot ze mooi goudbruin zijn. Bedek de broodjes na het bakken met een theedoek zodat ze zacht blijven.
8. Snipper ondertussen de ui en snij de knoflook fijn en giet vervolgens een scheutje olijfolie in de kleine pan om de knoflook en ui in te fruiten. Bak daarna de jackfruit kort mee en voeg de miso en ketjap toe. Bak dit voor een paar minuten.
9. Snij de broodjes bijna helemaal open en vul deze met de jackfruit en eventueel sriracha mayo. Krul de zoetzure komkommer een beetje op en prik met de cocktailprikkers bovenop de broodjes. Garneer de broodjes als laatst met de alfalfa en eventueel wat zwart sesamzaad. Eetsmakelijk!