D

DIGITAAL DRANKJE MET… WOORDENTALENT MARLIES BAX, FREELANCE SCHRIJFSTER

drankje met ondernemers - interview ondernemers coronacrisis - online schrijfcurus volgen - marlies bax

Girls Who Support!
Wie? Nou, creatieve ondernemers.
En hoe dan? Door ff met ze te bellen, en hun verhaal op digitaal papier te zetten, for everyone to read.
In ons nieuwe rubriek ‘digitaal drankje met..’ bellen we – geheel in stijl, vanaf de keukentafel met de telefoon in de ene en een glaasje wijn in de andere hand – ondernemers die getroffen zijn door de corona crisis. Hoe reageren zij hierop? 

Welk effect deze toestand op haar business of branche heeft, wat ze bedenken om hun business op de been te houden en hoe ze een stukje positiviteit uit de crisis weten te halen – het komt allemaal aan bod in deze eerlijke reeks.

Wij houden jou up-to-date van creatieve, nieuwe business ideeën die deze crisis met zich meebrengt. Dit keer doen we een digitaal drankje met Marlies Bax, freelance schrijfster die – toen haar klussen opdroogden – besloot anderen aan het pennen te zetten in haar online schrijfcursus. Onder het genot van een glas wijn. Meer weten? Lees vooral verder!

Je werkt nog maar nét als freelancer en vindt deze crisis plaats! Hoe overleef je dit?  

”Ik ben inderdaad sinds oktober aan het werk als freelancer. Na jarenlang ervaring op te hebben gedaan als tekstschrijver bij verschillende bedrijven merkte ik dat ik graag mijn eigen werk wilde maken en mijn eigen klanten wilde kiezen. Van oktober tot februari ben ik aan het rennen geweest. Ik zat bomvol met klussen met het idee om na mijn vakantie zelf merken te gaan benaderen waar ik heel graag voor wil werken.

Maar toen ik op een dinsdag terugkwam van vakantie werden twee dagen later de maatregelen aangekondigd. Ik kwam met piepende banden tot stilstand. Stuk voor stuk werden mijn projecten stop gezet, waardoor ik meteen wist dat ik met een creatieve oplossing moest komen. We weten niet hoelang dit gaat duren en ik kan niet maanden lang niks doen. Financieel niet, maar persoonlijk ook niet.”

Dat moet een flinke omschakeling zijn geweest! Hoe ontstond het idee om online schrijftrainingen te geven?

”Ik werk al tien jaar als schrijver en in die jaren heb ik heel veel mensen opgeleid. Het is iets waar ik altijd al meer mee wilde doen. Op deze manier kan ik mijn liefde voor mensen iets leren en mijn liefde voor schrijven combineren.

Daarnaast vind ik het heel belangrijk om schrijven leuker en makkelijker te maken voor veel mensen. In combinatie met het uitblijven van nieuwe freelance klussen was dit het perfecte moment om met de online schrijfcursus te beginnen. Ik had nu geen excuus meer om het niet te doen!”

Tips om het meeste uit een werkloze periode te halen >

Kan je iets meer vertellen over de cursus? Ik ben heel benieuwd hoe het programma eruit ziet.

”Er zijn nu twee trainingen met verschillende schrijfopdrachten en per training zijn er maximaal 3 plekken. Ik vind het in zo’n training belangrijk om met meerdere mensen te zijn omdat je ook heel veel van elkaar leert, maar de groep kan niet te groot zijn omdat ik het werk van mensen ook persoonlijke aandacht wil geven.

Vaak beginnen we met een schrijfoefening om je hersenen aan te zetten, zoals bijvoorbeeld freewriting – waarbij je voor een aantal minuten over een bepaald onderwerp schrijft zonder je pen van het papier te halen. Zo zet je het schrijven aan in je hersens. Daarop volgt een wat grotere schrijfoefening waarbij we ook elkaars werk bespreken. Op die manier probeer ik de lessen persoonlijk te maken.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Laat me heel duidelijk zijn: Dit hele corona-ding is natuurlijk niets anders dan een onophoudelijke aaneensluiting van bijna-zenuwinzinkingen afgewisseld met daytime drinking. De wereld in de wacht en niemand die weet wanneer die ellendige liftmuziek gaat stoppen. En toch, na wat zoeken, vond ik twee voordelen: . 1. Ik heb geen excuus meer om mijn schrijftrainingen nog langer uit te stellen. Persberichtje dat tussendoor komt? Nope. Nieuwe bar die bezocht MOET worden – want research? Dacht het niet. Linker sokken strijken? Nooit gedaan. 2. Jij hebt geen excuus meer om jouw schrijftrainingen nog langer uit te stellen. . Want vanaf aankomende week geef ik dus ein-de-lijk elke donderdagavond afwisselend twee online schrijftrainingen. En tot en met april kost dit precies wat jij op ‘t moment kan missen. Want hey, kunnen we in tijden als deze niet allemaal wat extra snedig gepende stukjes tekst gebruiken? . Wat je gaat doen? Schrijven, schrijven, met andere taalneuroten neuzelen over komma’s, schrijven. Ik zou je nog veel meer uit kunnen leggen in deze post, maar ik heb me de afgelopen dagen een chronisch loensoog gepield in Canva om alles in 6 stories samen te vatten. Dus laat mijn werk vooral niet voor niets zijn. Of DM me meteen ‘Ha-ha. Ik heb geen excuus meer.’ om je aan te melden. . #schrijven #copywriting #creativewriting #supportyourlocalfreelancer #loensoog #hahageenexcuusmeer

Een bericht gedeeld door Marlies Bax (@mlieses) op

Ik word hier helemaal enthousiast van. Wat leuk! En voor wie zijn deze cursussen?

”Voor iedereen! Mensen met alle niveaus mogen zich aanmelden. Je moet een verhaal willen vertellen. Als je dat gevoel hebt, dan kan je sowieso meedoen. Er zijn nu cursisten die zakelijk willen leren schrijven maar ook mensen die het als hobby doen. Dat zet ik ook heel graag naast elkaar, want op die vlakken kan je veel van elkaar leren.”

45 x leuke & nuttige dingen om te doen als je je verveelt >

Hoe verliep die eerste online schrijfcursus? Vond je het leuk om te doen?

Heel leuk! Maar ook spannend. Ik heb al veel real-life trainingen gegeven en denk dat vooral interactie makkelijker gaat. Je kan lekker samen strepen en kladderen op werk. Nu is dat veel ingewikkelder. Maar de groep was heel erg leuk en super creatief dus het was erg geslaagd. Ik zou er dus ook echt wel heen willen om een reeks cursussen aan te bieden in de toekomst.”

Qua kosten hanteer je het ‘pay as you wish’ principe, waarbij mensen zelf mogen beslissen hoeveel ze overmaken. Even uit nieuwsgierigheid: wat betalen mensen dan?

”Tot nu toe betalen mensen wel ongeveer de prijs die ik er straks ook voor wil gaan vragen. Het is niet dat mensen plotseling 1 euro overmaken. Soms wordt er gevraagd wat het normaal zou kosten en willen de cursisten graag dat bedrag betalen. In dat opzicht werkt het concept dus goed!”

Hoe kwam je op het idee om het financieel zo aan te pakken?

”Ik weet uit ervaring dat je bij nieuwe cursussen altijd tegen dingen aan gaat lopen. Omdat ik nu voor het eerst online cursussen geef wil ik dit graag eerst testen. Daarnaast wil ik gewoon voor zoveel mogelijk mensen schrijven leuker en makkelijker maken en met deze insteek hebben mensen geen excuus meer.”

Dat is nog eens een mooie insteek! Als we iets positiefs uit deze crisis moeten halen wat zou dat dan volgens jou zijn?

”Door deze crisis was er geen ruimte voor mijn perfectionisme en moest ik gewoon gaan beginnen met het geven van de trainingen. Ik had geen excuus meer. Daarnaast worden we nu allemaal gedwongen om na te denken wat we verkopen, hoe we het verkopen, waarom we het verkopen. Dat vind ik wel cool! Het haalt iets interessants in mensen naar boven.”

Meer interviews met powervrouwen (en hun oplossingen) lees je hier >

Cool, hè? Vind ik ook! Dat is voor mij ook de reden geweest om deze rubriek te starten. Laatste vraagje: heb je nog tips voor andere freelancers?

”Dit is het moment om dingen te proberen! Wil je iets nieuws lanceren? Ga dat doen. Zit je al heel lang met een idee? Nu is het moment om dat uit te voeren. Tuurlijk blijft het een moeilijke periode en als je je een dag kut voelt, dan ga je je lekker een dag kut voelen. Desnoods twee dagen. Of drie. En dan weer door.”

Altijd al schrijftalent willen hebben? Hier blijf je op de hoogte van de schrijfcursus van Marlies!

CategoriesDrankje met