G

GIRLS WHO CITY GUIDE: 48 UUR IN BREDA

Eventjes hélemaal klaar met rolkoffertourisme in Amsterdam, dronken studenten in Groningen of juist de stilte in Zeeland? In dat geval hoef je geen vliegtickets te boeken, maar stap je gewoon in de trein naar een andere stad. Je bespaart én geld, én ontdekt meer van wat Nederland te bieden heeft. Girls Who Magazine ging op stap in Bourgondisch Breda en zijn weer een beetje meer verliefd geworden. We vertellen door middel van deze City guide waarom. City tour Breda. Hip Ambacht Breda.

Eventjes hélemaal klaar met rolkoffertourisme in Amsterdam, dronken studenten in Groningen of juist de stilte in Zeeland? In dat geval hoef je geen vliegtickets te boeken, maar stap je gewoon in de trein naar een andere stad. Je bespaart én geld, én ontdekt meer van wat Nederland te bieden heeft. Girls Who Magazine ging op stap in Bourgondisch Breda en zijn weer een beetje meer verliefd geworden. We vertellen door middel van deze City guide waarom.

De Hippe Ambacht Tour

Niet alleen Amsterdam, maar ook Breda telt 9 straatjes die op loopafstand van elkaar liggen. Maar dan zonder gevaarlijke kruispunten, hordes toeristen en lange rijen voor pannenkoekenwinkels (verder houden we heel veel van je hoor Amsterdam). Girls Who Magazine begon de city tour met een route langs inspirerende ambachtslieden die met hun onderneming een eigentijdse handel hebben. En dat vonden we te gek, want als het aan ons mocht liggen leefden we nog steeds in de tijd waarin je langs 12 winkeltjes liep voor je wekelijkse boodschappen. Gesprekken voeren met gepassioneerde eigenaren, in plaats van de bewerkte supermarkproducten vragen aan geïrriteerde, puberende vakkenvullers.

City guide Breda

Banketbakkerij

Afijn, wij begonnen de Hip Ambacht tour bij de 70-jaar oude banketbakkerij van Breda. De nostalgische tearoom staat bomvol met gekleurde taarten, bonbons en chocolade. Toen ze ons vertelde dat álles met de hand gemaakt wordt in de achtergelegen banketbakkerij, geloofden we het haast niet. Een kijkje bij de hardwerkende bakkers was nodig om aan te nemen dat alles hier toch echt vers gemaakt wordt.

Het poppenhuismuseum

Eén van de andere stoppen die veel indruk maakte was aan het poppenhuismuseum. Dit bezoekje bracht veel fijne jeugdherinneringen op. Alle huizen die hier stonden hadden een bijzonder verhaal. Herkenbaar, ontroerend en verrassend in het leven van alledag in beeld gebracht in miniatuur: klein, kleiner, kleinst.

Over het verdere verloop van de Hip Ambacht tour gaan we niet te veel verklappen, want we zijn van mening dat jullie deze een keer zouden moeten lopen. Langs goud- en zilversmeden, boekbinders, uurwerkmakers, pasteibakkers, bierbrouwers, uniformveredelaars, leerbewerkers en nog veel meer ambachtslieden. Dit kan op eigen gelegenheid, maar ook met gids. De Hip Ambacht en andere routes zijn te boeken via Breda Promotions.

Hip Ambacht Breda

Street art fietstour

Na de Hip Ambacht tour werden we opgehaald door Dennis Elbers, oprichter van Blind Walls Gallery. Per fiets gingen bezochten we het straatmuseum van Breda, waar internationale kunstenaars in totaal 79 muurschilderingen hebben gemaakt, allen geïnspireerd op verhalen uit de stad.

Dit zijn de leukste tips voor een weekendje Den Bosch!

Kickbokslegende Ramon Dekker

Dennis vertelde ons met passie de interessante verhalen over de prachtige muren en de makers ervan. Zo bezochten we de ode aan kickbokslegende uit Breda Ramon Dekkers, die in 2013 onverwachts overleed tijdens een training. In de prachtige muurschildering zijn bokshandschoenen, een Thaise bloemenkrans en een diamant te zien, verwijzend naar zijn bijnaam ‘The Diamond’. Dekkers was achtvoudig wereldkampioen Muay Thaiboksen en de eerste buitenlander met de titel ‘Thaibokser van het Jaar’. Hij was een held in Thailand, maar zijn hart lag in Breda. Zijn plotselinge overlijden maakte daarom ook een grote impact.

City guide Breda

Trash to Treasure

Een andere muurschildering waarvan het verhaal veel indruk maakte bevond zich in een voormalig pisstraatje, die door het initiatief van Blind Walls Gallery is omgetoverd tot kunststraatje. Op deze muur zijn de woorden ‘’Trash to Treasure’’ te lezen, met een knipoog naar de stijl van Vincent van Gogh. De tekst verwijst naar tekeningen van jonge Van Gogh, die -voor zijn bekendheid- werden opgeslagen op de zolder van een verhuisbedrijf in Breda. Een kist bomvol werken van de schilder, waarvan de meesten op een markt verkocht werden voor een dubbeltje per stuk. Pas later ontdekte de zoldereigenaar hoe waardevol de schilderen waren. Enkele overblijfsels zijn nu miljoenen waard. Trash to Treasure.

City guide Breda

Fietsenmaker en koffiebar

Na het bezichtigen van tientallen imposante muurschilderingen was het tijd voor een lunch Kamu; Fins voor fietsenmaker. Kamu is een fietsenwinkel en creatieve koffiebar in Breda, waar menig hipster geniet van zijn verfijnde espresso. Het was een gezellige afsluiting van een gezellige en leerzame middag. Zie jij zo’n street art tour door Breda ook wel zitten? Deze zijn te boeken via Blind Walls Gallery.

Tot rust komen met een goed boek? Dit is ons literaire lijst met tips!

Stedelijk Museum Breda

Een bezoek aan een ‘andere’ stad is eigenlijk niet compleet zonder meer te weten over het historische verleden ervan. Deze informatie, samen met andere indrukwekkende kunstverhalen, deden wij op in het recentelijk geopende Stedelijk Museum van Breda.

Middelbare kunstscholieren

Eén van de meest interessante collecties was Point of View; een tentoonstelling met en door middelbare scholieren in Breda. Bij het zien van de prachtige stukken was het haast niet te geloven dat de 13 leerlingen rond 2000 geboren zijn. Met deze tentoonstelling wilde het museum een podium geven aan het talent van de nieuwe generatie. Ook hebben ze de leerlingen laten ervaren wat er allemaal komt kijken bij het maken van een tentoonstelling.

City tour Breda

Brouwen in Breda

Ook bewonderden we de tentoonstelling Van traditie tot Indie – Brouwen in Breda. Deze collectie verwijst naar de lange traditie van bier brouwen in Breda. Eind 14e eeuw wordt er al over ‘Bredaas bier’ gesproken. Bier werd in Breda gebrouwen, verhandeld en door velen gedronken. Ook vandaag de dag kent Breda een bruisende biercultuur: van een multinational als AB-InBev tot de kleine, experimentele bierbrouwerijen die in schuurtjes en zolderkamers nieuwe recepten ontwikkelen. Heel tof om te zien als Girl Who Drinks Beer.

Voor cultuur- en historie-liefhebbers is een bezoek aan het Stedelijk Museum zeker een bezoek waard!

Dit zijn de mooiste B&B voor een weekendje weg in Nederland

Kunstenaarsdorp STEK

Amsterdam heeft Ruigoord, Breda heeft STEK: een broedplaats voor kunstenaars en creatieve ondernemers. Op een braakliggend bedrijventerrein in de Bredase wijk de Belcrum verrijzen sinds de zomer van 2014 ateliers, bierbrouwers, winkeltjes, werkplaatsen, galeries en kantoorunits. Alle bebouwing in STEK is tijdelijk, flexibel en mobiel. Wederom een bijzondere plek om doorheen te lopen. Met een gezamenlijke kantine met keuken, flexwerkplekken en een stadsbus voor vergaderingen, en brainstormsessies, is overal iets te dien. En of het nu gaat om hergebruikte (kerst)bomen of een stadsmoestuin, groen speelt een belangrijke rol op het terrein.

Duurzaamheid en hergebruik staan tevens hoog in het vaandel. Net zoals samenwerken. Dat maakt dat er volop ruimte is voor experimenteren, eigenzinnige kunst, culturele uitspattingen en creatief ondernemerschap. Wij dronken een speciaalbiertje op houten bankjes in het zonnetje en raakte in contact met een groep leraren uit Delft. Het was een leuke toevoeging aan ons bezoek in Breda!

city tour Breda. city tips Breda. city guide Breda. stek kunstenaarsdorp. biertjes. STEK | City guide Breda

Café Restaurant Brouwerij de Beyerd

De Beyerd is veel meer dan alléén café. Het is een veelzijdig Horecabedrijf met een familietraditie sinds 1838. Van oudsher heeft het altijd de functie van café gehad, sinds 1992 uitgebreid met een bier- specialiteitenrestaurant en in 2004 met een eigen huisbrouwerij.

Van meerdere tourgidsen hoorden we dan ook dat een bezoek een Breda, zonder de Beyerd bezocht te hebben, niet complet was. Na in de sfeer gekomen te zijn met ons biertje bij STEK, zette we onze Bourgondische Breda-dag voort met een BierSpijs diner bij de Beyerd. Allereerst gaan de ogen op zoek naar een verrassings- of shared menu. Altijd zoveel mogelijk willen proeven is een van de eigenschappen van een Girls Who, als je het ons vraagt. En ja hoor, met het brouwersmenu‘’ laat je je verrassen door de keukenbrigade met een driegangen brouwersmenu, met bijpassende biertjes’’. Geen twijfel, hier gaan we voor.

Met deze route loop je langs de oudste kroegen van Amsterdam

We begonnen met hanzenrilletje met Vlaams Bruin, huisgemarineerde zalm met Texels Seumerfeugel en kalfscarpaccio met Deugniet bier. Hoewel wij heel enthousiast werden van de verwerkte bieren in de gerechten, trokken we de versheid van sommigen ingrediënten in twijfel. De vriendelijke gastheer (zoon van de eigenaar) vatte dit professioneel en gastvrij op, waarna hij ons meenam voor een tour door de brouwerij.

City guide Breda

Brouwersambacht

Dat jongensdromen soms werkelijkheid kan worden, blijkt uit de realisatie van Brouwerij de Beyerd. Waar in 1628 aan de Boschstraat brouwerij ‘De Drie Hoefijzers’ werd opgericht, is een kleine 400 jaar later het brouwers-ambacht terug in de straat. ‘Drie Hoefijzers Klassiek’ is dan ook het eerste bier dat hier volgens origineel recept gebrouwen wordt. Naast het Drie Hoefijzers brouwt de Beyerd ook verschillende bieren volgens eigen recept – allen toegelicht door de gepassioneerde zoon.

Dit zijn onze tips voor een weekend Eindhoven!

BierSpijs-menu

Terug aan tafel duurde het even voordat we de hoofdgerechten op tafel kregen. Papillotte van kabeljauw met Witte Saison, lamscarré met Texels Skuumkoppe en kalfsentrecôte met Big Belly Keoloha. We eindigden (inmiddels al bommetje vol) met een cheesecake met passievrucht en Cornet Oaked, witte chocolademousse met La Chouffe en frambozenijs met Jopen Who Gives a Rasp. We waren echt zeer onder de indruk van de creatieve biercombi’s en hoewel sommige gerechten goed smaakten, kunnen andere gerechten zéker naar een beter niveau getild worden.

De Beyerd

Borreltips

Borrelen en Bredanaars zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dus om de avond af te sluiten met het gezelligste tijdstip van de dag hebben we nog een aantal fijne borrelplekken onder elkaar gezet.

De Boterhal: Met het enorm gevarieerde bieraanbod (meer van 100 verschillende) ben je als bierliefhebber in De Boterhal op de Grote Markt helemaal aan het juiste adres.

Binnen Breda: Gevestigd in de oude stadsbrouwerij aan de haven, vind je een fijne ambiance, een schattige wijnbar en een (on)overdenkt terras. Op de bovenste verdieping van het monumentale pand kan gedanst worden!

Big Belly Bar & Garden: Met 24 wisseltaps (waarvan de helft eigen bieren) en 24 wijnen, is er voor ieder wat wils in Big Belly Bar & Garden. En niet alleen het drinken is top, ook het eten is heerlijk. Wanneer je jezelf echt een avondje wilt verwennen!

Café de Bommel: Voor een afzakkertje in een 30-jaar oude kroeg, die jong en oud samenbrengt. In het weekend luister je hier naar livemuziek of doe je mee aan de legendarische pub-quiz.

Wijnbar Petit Bardot: Op het van Coothplein geniet je op en lekker rustig en fijn pleintje van je lekkere wijn en een bijpassend hapje. Ga je in de zomer, dan pik je gelijk de ondergaande zon mee.

De Suikerkist: Vroeger dé plek voor ordinaire Happy Hours, nu een gezellig borrelplek op de Havermarkt met gigantisch terras, leuke drankkaart en uitgebreide hapjeskaart.

City guide Breda

Een ambacht route door de 9 straatjes van Breda, een open museum fietstour langs muurschilderingen van Breda, een wandeling door kunstenaarsdorp STEK, een BierSpijs-menu en kijkje in de brouwerij bij familiebedrijf de Beyerd en genoeg borrelplekken om de dag mee af te sluiten. Vervolgens op één oor in het Apollo Hotel om de volgende dag Breda te (er)varen over e rustgevende binnensingel.

Dit was nog maar een greep uit al het mooie dat Breda te bieden heeft. Wanneer ga jij op city tour door Breda? Laat ons weten waar je geweest ben via @girlswhomagazine!

Foto’s door: The Daily Dutchy Vivian Secrève
CategoriesNederland