B

BIJZONDER: EEN REIS DOOR ‘DE ELEMENTEN’ IN IJSLAND

ijsland tips

Ben je toe aan een nieuw avontuur en houd je van ruige natuur, afwisselende landschappen en een mystieke sfeer? Dan is dit misschien het moment om je te verdiepen in wat een vakantie Ijsland allemaal te bieden heeft. Je vindt dit bezienswaardige eiland in het Noorden van de Atlantische Oceaan. |Het wordt vaak beschreven als buitenaards mooi – alsof je je op een andere planeet waant. Met een wisselvallig klimaat en verschillende landschappen, kan IJsland de echte natuurliefhebber een betoverende ervaring bezorgen die draait om de vier elementen: aarde, water, lucht en vuur. Ontdek het hier!

Aarde

Ervaar de kracht van moeder aarde als je je over de ruige terreinen met erupterende geisers, zoals de bekende Geysir, begeeft. Trek door de lavavelden van het Thingvellir National Park en laat je betoveren door de vallei die zich op de rand van de Amerikaanse en Euraziatische tektonische platen bevindt. Je kunt er wandelen tussen mooie rotspartijen en de indrukwekkende waterval Gullfoss bezoeken. Hier kun je het water met veel geweld naar beneden zien storten. Door de duizenden jaren van seismische en vulkanische activiteit op IJsland, kun je er nu genieten van extreme landschapsvormen met kloven, kraters en fjorden.

Water

Als je de bekende Seljalandsfoss waterval bezoekt, kun je je letterlijk onderdompelen in het IJslandse natuurschoon. Het bijzondere van deze waterval is namelijk dat je er onderdoor kunt lopen. Ook een bezoek aan de vele gletsjers mag natuurlijk niet ontbreken. Maak bijvoorbeeld een tocht naar gletsjerlagune Jokulsarlon (vertaald: lagune van de gletsjerrivier). Hier kun je de glinsterende ijsschotsen in het koude water rond zien drijven. Of je kunt een boottocht kunt maken om zeehonden te spotten! Op Vatnajökull, de grootste gletsjer van Europa, kun je zelfs een avontuurlijke wandeltocht maken.

natuur in ijsland

Lucht

Als een van de meest betoverende natuurverschijnselen in de wereld, siert het magische Noorderlicht regelmatig de hemel boven IJsland. Boek bijvoorbeeld een Noorderlichtexcursie waarop een lokale gids je alles kan vertellen over de mythologie achter dit wonderlijke natuurfenomeen. Of ga zelf op Noorderlichtjacht in een huurauto met behulp van een Noorderlicht-tracking-app. Ijsland ligt ongeveer op 64° noorderbreedte en is daarom de perfecte locatie om het nachtelijke spektakel van het Aurora Borealis te kunnen spotten.

Vuur

In het land van vuur en ijs, kun je overal op IJsland de gevolgen van Vulkanische activiteit terug zien. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de Hekla Vulkaan in het zuidwesten van IJsland. Dit is een van de actiefste vulkanen op het eiland. Ook de Grímsvötn Vulkaan wordt door de hoge activiteit nauwlettend geobserveerd en is zeker een bezoekje waard. Je kunt op verschillende plekken baden in de warmte van geothermisch water en moet op de lavavelden zelfs oppassen dat je schoenen niet smelten. Een bijzonder land van uitersten dus, van ijzige kou tot borrelende hitte. Met deze tips trotseer je in IJsland de vier elementen!

En, ga jij het bijzondere ijsland verkennen?

CategoriesEuropa