5

5 x DEZE WIJNEN MOET JE DRINKEN IN PUGLIA

Wijnen in Puglia. Wijnsoorten in Puglia. Wijn drinken in Puglia. De wijncultuur van Puglia. Primitivo. Wijngaarden bezoeken

Puglia staat niet alleen bekend om zijn olijfbomen en fantastische olijfolie, maar produceert tevens hele goede wijnen. Fijn voor Girls Who Drink! De belangrijkste druivensoorten van de Puglia regio zijn Primitivo en Negroamaro, namen die jullie ongetwijfeld voorbij hebben zien komen als je van wijn houdt.


Onbekende druivensoorten

Maar er zijn ook veel onbekende druivensoorten. Afhankelijk van welke streek in Puglia, worden verschillende soorten wijn geproduceerd. Naast twee bovengenoemde zijn er nog veel meer authentieke en minder bekende Pugliese druivensoorten die je geproefd moet hebben tijdens jouw trip naar Puglia.
De beste manier om kennis te maken met deze onbekende wijnen is door naar een plaatselijk enoteca te gaan en daar te vragen naar Pugliese wijn. Ook in restaurants wordt vaak lokale wijn geschonken, dus vraag daar in ieder geval naar!

Wijnen in Puglia. Wijnsoorten in Puglia. Wijn drinken in Puglia. De wijncultuur van Puglia. Primitivo. Wijngaarden bezoekenWijncultuur in Puglia

Sussumaniello

Eén van die minder bekende druivensoorten is de Sussumaniello. De wijngaarden van deze druivensoort liggen rondom Brindisi. Deze blauwe druif heeft zijn naam te danken aan het gefluister tegen ezel, waarop de vele druiven in grote manden werden geladen na het oogsten. Combineer de wijn met hartige gerechten zoals orechiette met tomatensaus, gegrild vlees of gevulde aubergines.

Dit zijn de mooiste steden van Puglia

Ottavianello

Ottavianello is een blauwe druivensoort waarvan de wijngaarden rond San Vito dei Normanni, Carovigno en Ostuni liggen. Naast het produceren van wijn, wordt deze druif soms gebruikt om kracht te geven aan het parfum van bepaalde rode wijnen. Ottavianello geeft een robijnrode wijn die door de jaren heen zal veranderen in grantaatrood.

Primitivo

Primitivo is een van de bekendste druivensoorten van Puglia die wordt verbouwd rondom Taranto. De naam is gekoppeld aan de vroege rijping. De Primitivo de Manduria is waarschijnlijk de bekendste variant. Manduria is de belangrijkste plek waar de Primitivo wijngaarden zijn. De droge Primitivo di Manduria is een lang houdbare, intense robijnrode wijn, welke heel goed gaat met onder andere lamsvlees.

Wijnen in Puglia. Wijnsoorten in Puglia. Wijn drinken in Puglia. De wijncultuur van Puglia. Primitivo. Wijngaarden bezoekenWijnen in Puglia

24 uur in Barolo en Barbaresco

Verdeca

In Val d’Itria, tussen Locorontondo en Gravine di Puglia liggen wijngaarden van de witte Verdeca druif. De druiven zijn erg groen, vandaar de naam Verdeca, dat komt van verde (groen in het Italiaans). De droge witte wijn is lichtgeel/groen en heeft een kruidige geur. Ideaal voor bij visgerechten.

Negroamaro

Deze bekende wijn werd hoogstwaarschijnlijk geïntroduceerd door de Grieken. De naam komt van het dialect ‘Niuru Maru’, zwart bitter. De druiven zijn erg donker van kleur en geven een wat bittere wijn. De Negroamaro wijngaarden kun je vooral vinden in de provincie Lecce, Brindisi en Taranto. De wijn is fruitig, en de smaak is vol, rond en licht bitter. Heerlijk bij rood of gegrild vlees!

Welke wijnen ga jij proeven tijdens jouw tripje in Puglia?

PIN IT!

Puglia staat niet alleen bekend om zijn olijfbomen en fantastische olijfolie, maar produceert tevens hele goede wijnen. Fijn voor Girls Who Drink! De belangrijkste druivensoorten van de Puglia regio zijn Primitivo en Negroamaro, namen die jullie ongetwijfeld voorbij hebben zien komen als je van wijn houdt.