In 2020 ging fotografe Ebru Aydin op pad met haar camera om van bijzondere vrouwen een plaatje te maken. De fotoserie ‘Hijabverhalen’ volgde. Met deze serie wil Aydin persoonlijke verhalen vertellen, met nadruk op representatie en zusterschap. Het heersende beeld in de maatschappij van hoofddoeken is nog altijd ‘onderdrukking’. Daar probeert Aydin verandering in te brengen.
Lees meer over Hijabverhalen van Ebru Aydin >
Er wordt vaker over dan met moslimvrouwen gepraat. Er heerst een stereotype en alle moslima’s zouden hetzelfde zijn. Toch is uit onderzoek door Motivaction gebleken dat het overgrote deel (93%) van de hoofddoekdragende moslimvrouwen in Nederland dit met trots draagt. Nu geeft Aydin deze vrouwen een stem.
Wie is Ebru Aydin?
Ebru Aydin is geboren en getogen in Utrecht. In 2013 rondde zij de studie sociologie af – bachelor en master, inclusief onderwijsgraad. Ze geeft les op een hogeschool en doet daarnaast extra’s als freelancer. Op deze manier probeert ze zich zo breed mogelijk in te zetten voor diverse maatschappelijke thema’s.
Ze is al verschillende keren voorbij gekomen in de media. In januari deed ze nog mee aan de Nationale Voorleesdagen. Eerder was ze ook al betrokken bij Rijksoverheid, de Vrije Universiteit, FunX, Gemeente Utrecht en NPO. En nu ook bij New-Metropolis Nieuw-West waar de fotoserie ‘Hijabverhalen’ nu te zien is.
De fotoserie
“Welke verhalen weerspiegelen deze trots? Wat betekent de ‘hijab’, ofwel hoofddoek, voor de vrouwen die ze dragen? En hoe bepaalt dit de manier waarop zij willen, mogen en kunnen bewegen in de samenleving?” zijn vragen die Aydin wilde beantwoorden.
‘Hijabverhalen’ is een fotoserie met 21 portretten van moslimvrouwen met hun bijzondere hijab. Kortom, in de serie zie je een rijkdom en verscheidenheid aan doeken, vrouwen en verhalen die de gelaagdheid van de hijabdragende moslimvrouw in Nederland zichtbaar maken.
De livecast & het boek
In februari deden New Metropolis Nieuw-West en Pakhuis de Zwijger een livecast in lijn met de fotoserie. Moderator Hajar Fallah leidde het gesprek over misplaatste beeldvorming en geleefde ervaringen. Daarnaast gaf Maame Hammond een voordracht en de 14-jarige violiste Azra Güngören sloot de avond af. De livecast is hieronder terug te kijken of via deze link.
Bovendien sloeg ‘Hijabverhalen’ zo goed aan dat er een gelijknamig boek verschenen is met de foto’s en verhalen. Pakhuis de Zwijger heeft het boekje uitgegeven en het is via hun site te bestellen. Daarnaast kan Hijabverhalen opgehaald worden bij Boekhandel Athenaeum op het Spui.