Heb je restjes groenten in de koelkast en geen idee wat je ermee moet doen? Denk dan eens aan een ovengerecht! Met minimale moeite en een handvol ingrediënten tover je in no-time een heerlijke maaltijd op tafel. Het mooiste is: bijna iedereen is er dol op! Wil je het jezelf nog makkelijker maken? Kies dan voor een ovengerecht met een korte bereidingstijd. Wij hebben alvast een paar snelle én smaakvolle recepten voor je verzameld. Laat je inspireren en geniet van een zorgeloze maaltijd uit de oven!
Ovengerechten die je snel op tafel zet!
Het fijne van bepaalde ovengerechten is dat je ze echt binnen no-time op tafel zet. Neem bijvoorbeeld quiche recepten; je kunt er van alles in kwijt en binnen zo’n 15 minuten staat het op tafel. Ideaal toch? Wij gaan in ons volgende recept voor quiche met groenten en kaas.
Quiche met groenten en kaas
Kijk gerust wat je nog in je koelkast hebt liggen aan groenten en kaas. Voor een makkelijke quiche kun je bladerdeeg gebruiken, maar beter is het om deeg voor een hartige taart te kiezen. Want minder vet en wat meer broodachtig. Wat heb je allemaal nodig voor een quiche?
Ingrediënten voor 1 quiche
- Hartige taart deeg
- Taartvorm
- Ovenpapier
- 200 ml crème fraiche
- 4 eieren
- groenten uit je koelkast, of:
- 200 gram champignons
- 1 grote rode ui
- 1 prei
- 200 gram geraspte kaas (belegen, of geitenkaas)
- 100 gram zwarte olijven
Bereidingswijze
- Doe het ovenpapier in de taartvorm
- Laat het deeg langzaam op huiskamertemperatuur komen
- Warm de oven voor op 200 graden
- Roerbak de ui, prei en champignons even 5 minuten
- Voeg alle ingrediënten bij elkaar en roer goed door
- Plaats het deeg in de taartvorm en druk goed aan
- Voeg nu de bak met geroerde ingrediënten toe
- Plaats de taartvorm in het midden van de oven en laat 40 minuten staan
- Je kunt de bereidingstijd verkorten door een bredere taartvorm te gebruiken, de quiche wordt dan lager en kan de helft korter in de oven staan
Ovenpasta met zalm
Heerlijk, pasta vanuit de oven met zo’n heerlijke laag gesmolten kaas. Wat heb je nodig?
- 300 gram penne
- 500 gram zalm
- 500 gram spinazie
- 100 gram crème fraiche
- 2 teentjes knoflook
- geraspte kaas; ovengratin
- 2 eieren
- 1 prei
- zout en peper
Bereidingswijze
- Kook de penne gaar, zie de kooktijd op de verpakking (meestal 8 minuten)
- Verwarm de oven alvast voor op 200 graden
- Kluts de crème fraiche met de eieren
- Hak de knoflook en meng mee
- Roerbak in een paar minuten de prei en zalm, en blancheer de spinazie enkele minuten
- Is de penne gaar? Meng dan alles in een kom: de spinazie, prei, penne en geklutste ei/ crème fraiche
- Plaats het geheel in de ovenschaal en bestrooi met de ovengratin kaas
- Maak op smaak met peper en zout
- Laat het geheel nu 8 tot 10 minuten in de oven staan
- Bon appetit!
Met deze makkelijke ovengerechten kun je zelf eindeloos variëren. Houd je bijvoorbeeld niet zo van spinazie, neem dan broccoli of courgette bijvoorbeeld. Dit geldt ook voor de quiche; hier mag van alles in, wat je maar hebt liggen in je koelkast. Zorg er dan wel voor dat je de basisingrediënten in huis hebt!