Op zoek naar een glutenvrij en vegan Aziatisch recept? Wij hebben een top receptje voor je gevonden. Wat dacht je van groene bao buns gemaakt van matcha gevuld met pulled jackfruit? We beloven je, ze zijn heerlijk! Hieronder vind je het recept voor de glutenvrije en veganistische bao buns.
Vind hier het recept voor bao buns met matcha pulled jackfruit >
Ingrediënten
2 tl matcha
500 gr glutenvrije bloem
50 gr kokossuiker
1 tl gezouten sojasaus
4 gr bakpoeder
5 gr gedroogde gist
145 ml heet water
145 ml sojamelk
15 ml sesamolie
Voor de bereiding van jackfruit:
450 gr jackfruit uit blik
2 kleine lente-uitjes
4 tl geraspte verse gember
3 teentjes knoflook
3-4 tl tamari of sojasaus
1 el rijstazijn
2 el hoisinsaus
2 tl rietsuiker of ahornsiroop
2,5 el plantaardige olie
1 tl Chinees vijfkruidenpoeder
Voor de dressing:
Gesneden oesterzwammen
1/2 komkommer, in dunne plakjes gesneden
1 radijs, in dunne reepjes gesneden
Gehakte pinda’s
1 fijngesnipperde ui
1 bosje verse koriander
Bereidingswijze
- Meng de bloem, suiker, matcha, zout, bakpoeder en droge gist in een kom. Voeg het water en de sojadrank toe en kneed het deeg met je handen tot het glad is en niet aan je handen plakt. Deeg te stevig? Voeg een beetje sojamelk toe.
- Bedek het deeg in de kom met een doek en laat het 60 minuten rusten.
- Deeg verdubbeld? Leg het op een houten plank en vorm er een rol van. Sesamolie zorgt ervoor dat het deeg niet aan je handen blijft plakken.
- Snijd stukjes van 60 gram van de rol en vorm er een bal van.
- Druk de balletjes plat en rol het deeg met een deegroller uit tot cirkels (10 cm doorsnee). Om de broodjes de typische vorm te geven, leg je een stokbrood in het oppervlak en vouw de het deeg dubbel. De broodjes moeten nog 30 minuten afgedekt op een bakplaat rusten.
- De broodjes kunnen gestoomd worden in een steamer bij 100% vochtigheid en 100°C (10-15 min.) Of in een Aziatische bamboe steamer met de bodem bedekt met bakpapier (3-5 min.).
- Pak de stukjes jackfruit en versnipper ze met je vingers zodat de stukjes makkelijk uitklaar vallen zodat de saus beter wordt opgenomen.
- Verhit 2 theelepels plantaardige olie in een pan.
- Rooster de uien zachtjes; voeg de gehakte knoflook en geraspte gember toe en bak tot het lekker ruikt.
- Voeg de Chinese vijfkruidenpoeder toe en bak 1 minuut op laag vuur.
- Doe nu alle overige ingrediënten voor de saus erbij: de tamari/sojasaus, Hoisinsaus en rijstazijn.
- Voeg als laatste de stukjes jackfruit toe en meng alles goed door elkaar zodat de jackfruit zoveel mogelijk van de saus kan opnemen.
- Vul nu alle broodjes met de jackfruit, verse groenten, kruiden, champignons en een beetje Hoisinsaus.
- Nu is het tijd om te gaan genieten!