H

HAAR-LOGICA: WAAROM SOMMIGE HAREN CHILLEN EN ANDEREN NOOIT STOPPEN MET GROEIEN

wenkbrauwtransplantatie

Je lichaam is een wonderlijke machine, en dat geldt ook voor hoe het omgaat met haargroei. Waarom blijft je hoofdhaar eindeloos doorgroeien terwijl je wenkbrauwen zich keurig binnen de lijntjes houden? Dit heeft alles te maken met de groeicyclus van haar. En geloof het of niet, die cyclus is op elke plek anders geregeld. Dit merk je bijvoorbeeld als je een wenkbrauwtransplantatie overweegt: hoofdhaar blijft groeien, terwijl wenkbrauwhaar kort en cyclisch blijft.

De haargroeicyclus en wenkbrauwen: een kwestie van timing

Elke haar op je lichaam doorloopt drie fasen:

  1. Groei – De haar groeit actief.
  2. Rust – De haar neemt een pauze.
  3. Uitval – De haar maakt plaats voor een nieuwe haar.

Op je hoofd kan een haar jarenlang in de groeifase blijven zitten. Maar wenkbrauwen? Die stoppen er al na drie tot vier maanden mee. Vandaar dat je nooit een Rapunzel-situatie krijgt met je wenkbrauwen (gelukkig maar).

Waarom groeit niet al je haar eindeloos door?

Het verschil in haargroei is grotendeels genetisch bepaald. Op je hoofd blijft haar lang actief, terwijl oksel-, been- en gezichtshaar sneller de rem erop zet. Hormonen spelen hier ook een rol. Daarom heeft de ene persoon een volle haardos en de ander een subtielere haargroei.

Wat als je wenkbrauwen niet meer meedoen?

Soms verliezen wenkbrauwen hun vorm door overplukken, littekens of gewoon pech. In dat geval kan een wenkbrauwtransplantatie een oplossing zijn. Hierbij worden haartjes van je achterhoofd (die wél groeikracht hebben) verplaatst naar je wenkbrauwen. Dat betekent wel dat deze haartjes sneller groeien dan je oorspronkelijke wenkbrauwhaar, dus af en toe bijknippen is een must.

Wenkbrauwtransplantatie: hoe werkt het?

Bij een transplantatie worden de haartjes handmatig in de juiste richting geplaatst voor een natuurlijk resultaat. Bij Hairtec gebruiken ze technieken zoals DHI methode en saffier FUE, waarbij grafts direct worden geïmplanteerd zonder sneetjes. Dit voorkomt littekens en zorgt voor een snellere genezing. De eerste dagen na de behandeling kan er wat roodheid of korstvorming optreden, maar na een week oogt alles al rustiger. De getransplanteerde haartjes vallen vaak eerst uit (geen paniek, dat hoort erbij!) en na een paar maanden zie je de nieuwe wenkbrauwen echt tot leven komen.

Wil je weten of een wenkbrauwtransplantatie iets voor jou is? Dan kun je altijd vrijblijvend advies inwinnen. Want zeg nou zelf: volle wenkbrauwen kunnen je hele look net dat beetje extra geven!

CategoriesNiet gecategoriseerd