W

WAT TE DOEN IN LEIDEN LEIDEN: 11 x LEUKE ACTIVITEITEN IN DE SLEUTELSTAD

leiden - tips - citytrip - uitje - dagje weg - cityguide - cultuur - restaurants in leiden - hotspots leiden - wat te doen in leiden - hotspots leiden

De Sleutelstad staat voornamelijk bekend als dé geschiedenis- en rechtenstad van Nederland. Maar in Leiden vind je meer dan dat. Pittoreske grachtjes, mooie musea, heerlijke cafeetjes en andere leuke activiteiten. Hier vind je wat je absoluut niet mag missen tijdens een weekendje in Leiden!

Vraag je je af wat te doen in Leiden? Wij hebben een aantal leuke tips onder elkaar gezet >

1. Bezoek het Rijksmuseum van Oudheden

Dit Rijksmuseum is hét archeologiemuseum van Nederland. Maar het gaat niet enkel over Nederland, ook Egypte, het Nabije Oosten en de Klassieke wereld worden tentoongesteld. Gevestigd in een oud herenhuis is het alleen al voor het gebouw en de binnenkant de moeite waard om even binnen te gluren.

2. Maak een wandeling door de Hortus Botanicus

In 1590 opgericht is de Hortus in Leiden de oudste nog bestaande botanische tuin van Nederland. Hier kan je je ogen uitkijken tussen allerlei tropische planten. Bovendien is deze ook al het langst open voor publiek, wat speciaal was in de 16e en 17e eeuw! Daar moet je natuurlijk dus ook even doorheen gelopen zijn.

Foto: Hortus Leiden // hortus - Leiden - to do - botanische tuin - bezienswaardigheden
Foto: Hortus Leiden // hortus botanische tuin Leiden – bezienswaardigheden Leiden – wat te doen in Leiden – City Guide Leiden

3. Ook mooi: Rijksmuseum Boerhaave

Houd je meer van wetenschappelijke snufjes? Dit museum is vernoemd naar Herman Boerhaave, arts, anatoom, scheikundige, botanicus en onderzoeker. Brede onderwerpen, daarmee dus ook voor iedereen wat wils. Daarnaast zijn ze het nummer één Europese Museum van 2019, dus zeker een bezoekje waardig!

4. Geniet van de Muurgedichten

Door heel Leiden heen kan je meer dan 120 muurgedichten vinden. Er zijn verschillende routes die je zou kunnen lopen, gegroepeerd op basis van thema’s. Een leuke, creatieve en bovendien sportieve manier om je culturele kennis aan te pakken en uit te breiden. Trek je sneakers aan en ga op pad.

Foto: Muurgedichten // muurgedichten - Leiden - cultuur - bezienswaardigheden - wandelen

5. Bezoek de Pieterskerk

De hoofdkerk van Leiden is de Pieterskerk. Deze laatgotische kerk is gewijd aan patroonheilige Sint-Pieter. Deze bewaarde de sleutels tot het Koninkrijk der hemelen, hetgeen waaraan de stad dus haar bijnaam te danken heeft: de Sleutelstad. Bonus: de kerk biedt ook een Escaperoom aan!

11 x Tips om Arnhem te ontdekken >

6. Bewonder het Jean Pesijnhofje

Dit rijksmonument is een hofje gewijd aan Jean Pesijn. Pesijn was een uit de buurt van Lille afkomstige vluchteling. Na zijn dood besloot zijn vrouw, Marie de Lannoy, een hofje te stichten waar bejaarde leden van de kerk konden wonen. Later vestigden ook enkele geloofsvluchtelingen uit Engeland zich hier.

En, welke van deze activiteiten in Leiden zet jij op je lijstje?

CategoriesNederland