1

14 x DE NIEUWSTE, LEKKERSTE FOODTRENDS IN 2019

Foodtrends in 2019. De nieuwste trends in 2019. Eten in 2019. Food trend voor 2019. Wat zijn de trends op gebied van food. Drinktrends 2019.

Gerookte burrata, een zesgangenmenu van ijs en stoppen met de soja-latte-met-dubbele-decaf-espressoshot. Er liggen allemaal nieuwe, smakelijke dingen op de loer. Dus wij zochten uit: wat ligt er komend jaar op ons bord? Wat gaan we zien op het gebied van eten in dit verse jaar? Kortom, wat zijn de foodtrends van 2019?

Foodtrends 2019 rondom uiteten gaan

Streetfood centered restaurant

Streetfood wordt nóg belangrijker in 2019. Zo belangrijk, dat er hele zaken openen waarbij een streetfood gerecht centraal staat. Bijvoorbeeld de pop-up Arepa shop die onlangs opende in Amsterdam. Dit soort fijne spots gaan we nog veel meer zien in het nieuwe jaar.

Daarnaast wordt in Amerika de hotdog genoemd als dé streetfood trend van het komende jaar, volgens foodimporteur van LA streetfood Bart Mentink. Zouden die smoezelige wagentjes op de Dam en andere toeristische plekken dan eindelijk een hotspot claimen? 

Het eten in restaurants moeten vooral lekker zijn

Ja, dat klinkt natuurlijk ook super logisch. Maar waar we eerder nog wel eens naar restaurants gingen omdat je er zo leuk op de foto kon voor een volledig roze muur. Er overal leuke neon signs aan de muur hingen of het dessert werd overgoten met stikstof wat zo leuk was voor een Instagram-filmpje, willen we komend jaar ook vooral weer heel lekker eten. Nu hopen dat de verhoudingen tussen prijs en kwaliteit daarmee ook beter worden.

Foodtrends in 2019 // trends op het gebied van eten // foodtrends Nederland

Foodtrends  2019 rondom bereidingswijzen & smaken

Gerookt

Een trend waar we heel enthousiast over zijn is die van het roken van verschillende ingrediënten. Ingrediënten die we al kennen worden zo toch net weer even anders. Zo aten we laatst al ergens gerookte burrata en gaan we in 2019 zelf rookaroma’s tegenkomen in bijvoorbeeld cocktails.

IJs

En dan niet alleen omdat we hopelijk weer zo’n mooie zomer krijgen als afgelopen jaar. IJs wordt in 2019 een echte trend. En dan dus niet de raketjes of Ben & Jerry’s, maar de ambachtelijke variant met bijzondere smaken of zelfs hartig ijs. Bij ijszaak Ludo & Hedo in Amsterdam kun je zelfs een zesgangenmenu bestellen. En je raadt het al: ijs speelt hierin de hoofdrol.

Foodtrends in 2019 // trends op het gebied van eten // foodtrends Nederland

Foodtrend 2019 rondom ingrediënten

(experimenteren met) Groenten

Dit is eigenlijk geen trend meer, want we zien al jaren dat groenten steeds populairder worden, maar ook in 2019 gaat dat weer een stapje verder. Niet omdat vegan nou per se populair is, maar omdat chefs steeds meer gaan experimenteren met groentegerechten. Allerlei bereidingen (zie de trends over roken en het hartige ijs) maken dat we groenten steeds spannender vinden.

Wild(plukken)

Misschien wel een resultaat van de duurzaamheidstrend, is dat we meer wild gaan eten. Waar dat vroeger meer iets was voor tijdens kerst en veel mensen wild associeerden met zielig (want Bambi) beginnen we er toch langzaamaan steeds meer aan te wennen.

Iets soortgelijks zien we trouwens ook met andere producten. Zo willen we het liefst steeds meer van onze eigen groenten gaan verbouwen in een moestuin (denk aan de mega populaire moestuintjes van Albert Heijn) en zijn we ook steeds meer geïnteresseerd in het wildplukken van bijvoorbeeld paddenstoelen en kruiden.

Foodtrends in 2019. De nieuwste trends in 2019. Eten in 2019. Food trend voor 2019. Wat zijn de trends op gebied van food. Drinktrends 2019.Foodtrend in 2019 // Foodtrends Nederland 2019

Bitter, bitterder, bitterst

Qua smaken gaan we in het nieuwe jaar weer veel bitter zien. In Amerika worden drankjes als Aperol Spritz genoemd als dé drankjes voor 2019, maar ook de bittere bladgroente als radicchio en andere koolsoorten kunnen we meer in ons eten verwachten aankomend jaar.

Koffie: terug naar de basics

En ook met onze koffie gaan we weer een beetje terug naar de basics. In 2019 zijn we wel een beetje klaar met pumpkin spice en allerlei gekke melksoorten.

Natuurlijk, omdat we nog steeds een stijging zien in plantaardig eten blijven we ook nog steeds wel haver- en sojamelk drinken. Maar over het algemeen worden onze koffies weer een beetje normaler. We gaan ook steeds meer over op single origin zwarte koffie of espresso’s.

5 x gezellig koffiedrinken in Hamburg >

De leukste adressen voor koffie in Gent >

Foodtrends in 2019 // trends op het gebied van eten // foodtrends Nederland 2019

Foodtrends 2019 rondom wereldkeukens

Nederlands: lekker lokaal!

Misschien wel de meest trendy keuken van 2019 is die van ons eigen land. Duurzaamheid is natuurlijk een trend die we al langer op meerdere vlakken voorbij zien komen. En in 2019 zien we het resultaat daarvan steeds vaker terug op ons bord.

We gaan namelijk nog meer lokaal koken. Denk aan ingrediënten van Nederlandse bodem en nieuwe variaties op oer-Hollandse gerechten. Je ziet al dat veel restaurants niet meer werken vanuit de klassieke Franse keuken, maar meer een soort keuken ontwikkelen die ook wel nieuw-Nederlands wordt genoemd.

Food trips

Bij Girls Who deden wij dit stiekem al langer, maar in 2019 gaan nog veel meer mensen op een speciale food trip. Dat wil zeggen: we gaan steeds vaker vakantiebestemmingen kiezen op basis van het eten en drinken.

Bekijk hier onze culinaire wandeling door de medina van Fez >

Cariben

Wie zegt dat er geen culinaire verrassingen van de Cariben kunnen komen? Oké toegegeven, we hebben het dan wel vooral over de invloed voor barbecueën, tropisch fruit en de versimpeling van gerechten. Maar volgens Amerikaanse trendwatchers is de keuken van de Cariben een trend voor 2019.

Foodtrends in 2019 // trends op het gebied van eten // foodtrends Nederland

Aziatisch

Maar als je het ons vraagt, blijft vooral alles uit Azië de trend qua wereldkeukens. Zo zullen we komend jaar de ramen blijven zien, maar worden ook andere Aziatische soepen zoals bijvoorbeeld de Vietnamese Pho heel populair. Sowieso blijven we fan van tafels vol kleine stoommandjes, dumplings en andere schaaltjes vol lekkers. Aziatisch mag wat ons betreft ieder jaar wel een trend blijven!

Dit zijn de lekkerste ramenspots in Amsterdam >

En verder..

Comfort food 2.0

In 2019 draait het weer om lekker eten. Comfort food, maar dan zonder het vettige en ongezonde imago van burgers. Nee, in het nieuwe jaar zien we wel dat we ons niet meer schamen voor het eten van lekkere pasta’s, dampende kommen ramen, stampotten en gewoon een frietje met mayo. En we hoeven ook niet meer per se een hip broodje avocado, maar bestellen zonder schaamte gewoon een ouderwetse tosti.

”we zijn eigenlijk wel klaar met trends, hypes en hip doen”

Rommelig bord

Het mag sowieso ook wel wat rommeliger op het bord. We stoppen met het uitzoeken van ons eten op basis van de meest fotogenieke ingrediënten voor op Instagram, en we gaan dingen geen guilty pleasure meer noemen. Want je hoeft je daar anno 2019 dus echt niet meer schuldig over te voelen.

Sowieso, als we een overall trend moeten signaleren op het gebied van food in 2019, is het wel dat we eigenlijk juist klaar zijn met trends, hypes en hip doen.

We zien steeds meer gewoon goed eten, zonder al te veel opsmuk, waarvoor een dier niet allerlei gekke leefomstandigheden moet hebben gehad. We willen weer puur en vooral lekker eten.

Wat denk jij dat de grootste foodtrend in 2019 gaat worden?