EAT / Culinaire bucketlist

BIJ RESTAURANT WILLEMS KOKEN ZE DE STERREN VAN DE HEMEL

restaurant Amsterdam, uiteten Amsterdam. goed eten Amsterdam. dineren Amsterdam. oud-zuid, Vandaag vullen we de culinaire bucketlist aan met Restaurant Willems; allesbehalve another usual suspect. Ik zou het dan ook graag het best bewaarde culinaire geheim van Amsterdam willen noemen, met vele gastronomische verrassingen en een prijs-kwaliteitverhouding waar je u tegen zegt.

Hé, levensgenieter! Houdt je van goed eten? Let dan even op. Vandaag vullen we de culinaire bucketlist aan met Restaurant Willems. Dit restaurant opende zijn deuren in 2012 in Oud-Zuid en is allesbehalve another usual suspect. Ik zou het dan ook graag het best bewaarde culinaire geheim van Amsterdam willen noemen, met vele gastronomische verrassingselementen en een prijs-kwaliteitverhouding waar je u tegen zegt.

Niks tegen de usual suspect restaurants in Amsterdam trouwens, want een bezoekje aan George W.P.A. dat een blokje verder zit is op z’n tijd ook absoluut niet verkeerd. Maar als je voor min of meer dezelfde prijscategorie geweldig kunt dineren in Oud-Zuid, dan is voor mij de keuze makkelijk gemaakt. Heerlijk om af een toe zelf een restaurant te ontdekken, die niet in 100en lijstjes staan. Wat voor sfeer kun je hier verwachten, hoe is het personeel, hoe smaakt het & drinken en wat betaal je ongeveer voor deze avond? Ik presenteer: Restaurant Willems.


De Sfeer

In dit kleine restaurant (er is ruimte voor ongeveer 40 gasten) heerst een aangename en fijne sfeer. In het allesbehalve hippe (in de positieve betekenis van het woord), liever gezegd klassieke restaurant, is ruimte voor iedereen. Aan de chefs table bijvoorbeeld, zit een welgemanierd gezin met twee kinderen te genieten van oesters en foie gras. Rechts van ons wordt business & leasure (ook wel te noemen ‘Bleisure’) uitermate goed gecombineerd tijdens een zakelijke eetafspraak. Tegenover ons zitten twee typische Oud-Zuid dames de roddels van afgelopen week door te nemen. En dan heb je ons. Twee levensgenieters die gewoonweg van heel goed eten houden. Oftewel, in restaurant Willems ervaar je een uitnodigende sfeer, waar meerdere karakters samenkomen. De netjes opgedekte tafels waaraan de gasten plaatsnemen, geven een chique touch aan het restaurant, die bijdragen aan een bijzondere avond uit.

Heb je zin in food festival met vriendinnen. Hier kan je alle foodevents van 2018 vinden!

Het personeel

Niet alleen de gasten van restaurant Willems zijn goedgemanierd. Ook het personeel dat er rondloopt heeft kennis van zaken en weet dit op een beleefde, doch leuke manier over te brengen op hun gasten. Wij werden geholpen door een jonge dame, afstuderende aan de hoge Hotelschool. Naast de gedetailleerde uitleg die we kregen over de wijnen, toonde ze volop interesse in niet alleen ons, maar ook in de familie, de zakenmannen en de nette dames. Met andere woorden, de bediening van restaurant Willems snapt het wel.

Dan heb ik het nog niet eens gehad over de getalenteerde en knappe koppen die in de open keuken hun talent op het bord leggen. Misschien denk je dat ik bevoorrecht ben, omdat een van die knappe koppen mijn vriend is, maar niets is minder waar. Met mijn objectieve bril heb ik de sfeer & het eten van Willems met een gast-perspectief goed kunnen beoordelen. Het is simpelweg heel goed. Met zijn tweeën voorzien ze de culinaire behoefte van een volle zaak en communiceren ze volop met de bediening. ‘Hoe zit het met tafel 6?’ en ‘heeft het voorgerecht gesmaakt bij tafel 11?’ hoor ik de chef zeggen. De term ‘hart voor de zaak hebben’ komt hier allerbest tot z’n recht.

restaurant Amsterdam, uiteten Amsterdam. goed eten Amsterdam. dineren Amsterdam. oud-zuid, Vandaag vullen we de culinaire bucketlist aan met Restaurant Willems; allesbehalve another usual suspect. Ik zou het dan ook graag het best bewaarde culinaire geheim van Amsterdam willen noemen, met vele gastronomische verrassingen en een prijs-kwaliteitverhouding waar je u tegen zegt.
Bron: DesignBridge

Lees hier ons interview met groentechef Jonathan Karpathios, die zijn visie op duurzaam eten piekfijn uitlegt. 

Eten & Drinken

Restaurant Willems hanteert een wekelijks wisselend menu, dat bestaat uit 3- of 4-gangen. Daarnaast serveren ze enkele klassiekers zoals hun befaamde steak tartaar of de risotto met groene asperge, dragon en paddenstoelen. Alles ruikt lekker bij Willems. Het vers afgebakken brood, de gebrande coquilles, de béarnaise saus en het ijs van citroengras. Eerlijk eten, dat is was je ruikt. De chefs staan dagelijks vanaf 11 uur ‘s ochtends tot laat in de avond in de keuken om alles, maar dan ook echt álles zelf te verzinnen en te bereiden. Van gefermenteerde paddenstoelen-kroepoek tot inktvispoeder en zuurkoolmayonaise.

‘In elk gerecht moet het smaakpalet en de structuur perfect in orde zijn’
– Chef van Willems

Na een prikkelde amuse -een chipje van kippenhuid, liever genoemd ‘kipchip’ met avocado en limoen- volgde de een na de andere culinaire verrassing. Ook aten we geroosterde aubergine met miso, krokante pinda en zoetzure radijs. Daarna een octopuscarpaccio met coquille en schorseneer- citroen crème, kroepoek van algen en Citrus. Vervolgens een roodbaars met huisgemaakte tagliatelle, vis fond met steranijs en mosselragout. Zal ik nog even doorgaan, of ben je ervan overtuigd dat Willems gauw op je culinaire bucketlist moet komen te staan?

Ook de wijnkaart van Willems is een feestje voor de wijnliefhebbers. Je kunt zelf een lekkere fles uitkiezen, maar je kunt er ook een verrassingsfeestje van maken. Wat dat inhoudt? Nou, in dat geval maakt de chef samen met de bediening een goede wijn-spijs combinatie voor je. Oftewel, een wijnarrangement. Deze wordt wekelijks aangepast op de nieuwe dinerkaart. Tevens is Willems is in het gelukkige bezit van een Coravin, een baanbrekende innovatie waarmee je een glas wijn kan uitschenken zonder de kurk van de fles te trekken. Dit houdt in dat ze de beste wijnen per glas kunnen serveren!

De Rekening

Laat me nog even terugkomen op die perfecte prijs-kwaliteitverhouding waar ik het eerder over had. Het woord prijs-kwaliteitverhouding is een van de meest herhaalde woorden door gasten in een beoordeling van restaurants. Voor de gast is het een van de meest belangrijke aspecten in de horeca. Nou, dat heeft Willems goed begrepen. Voor een 3-gangenmenu betaal je €36, voor 4-gangen €42. Hoewel dat niet per se goedkoop is, zijn de smaaksensaties die je voor het bedrag krijgt, het meer dan waard. Bij Willems ben je gemiddeld, inclusief wijn, €50 per persoon kwijt. Samengevat krijg je daarvoor terug: supervriendelijke & geschoolde bediening, vers gemaakte & zelfverzonnen gerechten die je in een ontspannen sfeer kan nuttigen.

restaurant Amsterdam, uiteten Amsterdam. goed eten Amsterdam. dineren Amsterdam. oud-zuid, Vandaag vullen we de culinaire bucketlist aan met Restaurant Willems; allesbehalve another usual suspect. Ik zou het dan ook graag het best bewaarde culinaire geheim van Amsterdam willen noemen, met vele gastronomische verrassingen en een prijs-kwaliteitverhouding waar je u tegen zegt.

Ohja, goed om nog even te vertellen is dat je bij Willems heerlijk kunt lunchen. ’s Winters binnen, maar in de zomer op het intieme terrasje. 

Ga jij dit restaurant binnenkort afvinken van jouw culinaire bucketlist? Ik ben altijd erg benieuwd naar jouw ervaring! Laat me weten wat je ervan vond, en of je je kon vinden in onze diner ervaring. Laat een berichtje achter op Facebook, Instagram of stuur een mailtje naar kiki@girlswhomagazine.nl!

Omslagfoto: DesignBridge

 Gerelateerde artikelen