EAT / Culinaire bucketlist

RESTAURANT, LOUNGE EN LATE NIGHT BAR THE GAIA IS GEOPEND AAN HET REMBRANDTPLEIN

restaurants Amsetrdam // The Gaia Amsterdam - hotspots Amsterdam - dineren in Amsterdam

Na een vliegensvlugge transformatie opent The Gaia vandaag haar restaurant, lounge en late night bar. Het is een plek waar alle elementen van hospitality bij elkaar komen. En niet alleen die. Bedenkers Ferry van Houten, chef Ayt Erdogan en maître Robin van Stipriaan brengen met de vijf Chinese elementen Oost en West samen in ragfijne gerechtjes en heruitgevonden cocktailklassiekers. 

De smaken van de Zijderoute

Net als haar naam, gebaseerd op de oermoeder uit de Griekse mythologie, vindt The Gaia haar smaken in de Zuid-Europese keukens. Chef Ayt Erdogan (De Nederlanden*, Mariënhof) transformeert die traditionele smaken tot iets ragfijns. Maar kruiden en specerijen lonken. En zo volgt The Gaia in een moderne Mediterrane cuisine de voormalige Zijderoute – de handelaren die van Zuid – Europa naar Arabië, Centraal Azië en India trokken.

Waar de technieken bij The Gaia vooral westers zijn, zijn de ingrediënten veelal oosters.  Het brengt uiteenlopende smaken als zwarte thee, ponzu, truffel, pekingeend, buddha’s hand, manti, aardappelpuree a la Robuchon en harira samen op hetzelfde menu.

restaurants Amsetrdam // The Gaia Amsterdam - hotspots Amsterdam - dineren in AmsterdamThe Gaia Amsterdam

Meer restauranttips vind je hier >

Avontuurlijk in technieken en ingrediënten

Chef Erdogan gaat verder in de mengeling van Mediterrane en Oosterse keukens en gebruikt de vijf Chinese elementen als lijn in zijn menu’s. Ieder element staat voor specifieke smaken, kleuren en texturen. Hout voor fris zuur, vuur voor bitter, aarde voor zoet, metaal voor pit en water voor zout. Waar het traditionele elementkoken enkel één per gerecht kiest, daar slaat The Gaia de brug tussen tradities en gastronomie door er twee te combineren. Die “beperkingen” dwingen Erdogan avontuurlijk te zijn in zijn technieken en ingrediënten.

restaurants Amsetrdam // The Gaia Amsterdam - hotspots Amsterdam - dineren in Amsterdam

10 x de leukste borrellocaties van Amsterdam >

De bar van The Gaia

Wat voor de gerechten geldt, geldt minstens zo voor de dranken op het menu dat The Gaia in samenwerking met Raise the Bar ontwikkelde. Herkenbare cocktails verrassen opnieuw als ze smaken uit het Oosten omarmen. Zo schenkt The Gaia een Marrakesh Mule die gember extra aanzet en vodka vervangt voor barrel aged jenever. Of een klassieke Pornstar Martini. Altijd goed. Wie zich verleidt voelt tot daytime drinking hoeft zich niet te bedwingen. Low-ABV-drankjes – laag in hun alcohol – en alcoholvrije cocktails van The Gaia lessen de dorst.

restaurants Amsetrdam // The Gaia Amsterdam - hotspots Amsterdam - dineren in Amsterdam

The Gaia Amsterdam | Rembrandtplein 26 | 1017 CV Amsterdam | (020) 554 07 23

Openingstijden
Zondag – donderdag 11.00 uur – 23:00 uur
Vrijdag – zaterdag 11:00 – 2:00 uurGerelateerde artikelen