N

NOMADISCH DINEREN AAN HET PARK: RESTAURANT RAÏNARAÏ

Authentiek Nomadisch dineren in Amsterdam, kun je het je voorstellen? Laurent Khellout, geboren in Algerije, is eigenaar van traiteur- en delicatessenwinkel Raïnaraï en van het gelijknamige restaurant aan het Westerpark. Een perfecte plek voor zwoele zomeravonden op poefjes en kleedjes, Algerijnse gezelligheid in ongedwongen setting en puur eten. Restaurant Raïnaraï

Authentiek Nomadisch dineren in Amsterdam, kun je het je voorstellen? Laurent Khellout, geboren in Algerije, is eigenaar van traiteur- en delicatessenwinkel Raïnaraï en van het gelijknamige restaurant aan het Westerpark. Een perfecte plek voor zwoele zomeravonden op poefjes en kleedjes, Algerijnse gezelligheid in ongedwongen setting en puur eten.

Band met het pand

Ondernemen heeft bij Laurent altijd al in het bloed gezeten en na jarenlange ervaringen en overwegingen begon hij aan het ondernemingsavontuur. Hij wist een van de mooiste panden van Amsterdam te bemachtigen op de Prinsengracht en realiseerde maar al te goed wat voor kans dit was. Om het pand door en door te begrijpen, heeft hij vóórdat de concrete plannen gesmeden werden, 10 nachten in het pand geslapen. Zo is restaurant Raïnaraï ontstaan. Aan interieur-trends doet Laurant dus absoluut niet, hij wilde zelf aanvoelen wat voor meubels, kleuren, muziek en geuren passen bij dit bijzondere gebouw.

Bron: Westergasfabriek. Restaurant RaÏnaraÏ

Leuk om te weten over de Nomaden

Een Nomade is structureel op reis (klinkt goed) en maakt daarbij gebruik van de -op dat moment beschikbare- goederen. Dat is gelijk wat de nomadische keuken zo bijzonder maakt; gebruik maken van de omstandigheden. Ze staan open voor wat het leven te bieden heeft en maken gebruik van andere culturen, waardoor een rijke variatie van gerechten geserveerd wordt. Daardoor biedt de Nomadische keuken veel kleur en variatie. Kruiden, die onderweg altijd te verkrijgen zijn, spelen een belangrijke rol in het eten van restaurant Raïnaraï. Ik kan nog even door gaan maar geloof ons als we zeggen dat de keuken van dit restaurant er eentje is om aan te raden..

Geen maaltijd is hetzelfde

Raïnaraï doet dus ook niet aan verfijnde borden waar eindeloze handelingen in verwerkt zijn. Liggen er een aantal verse rode mullen bij de visboer, dan worden ze meegenomen en diezelfde avond nog bereid op de buitenbarbecue; tevens het pronkstuk van de zaak. “Nomadisch betekent voor mij vrijheid, een losse stijl van leven en dus ook van koken’’, zegt Laurent tevreden met een glas ijskoude, lichte rosé in zijn rechterhand. Hij zit erbij als ultieme levensgenieter, en je hangt aan zijn lip door de inspirerende verhalen die hij te vertellen heeft.

Restaurant Raïnaraï

Het grootste restaurantfestival van Nederland komt eraan!

De rol van groenten

Laurent is in Algerije opgevoed met het idee dat groenten de hoofdrol speelt in ieder gerecht. Zijn oom verbouwde alles zelf en precies daarom wilt hij bij Raïnaraï voedsel maken dat hij met zijn eigen handen heeft aangeraakt. Hij wilt zo dicht mogelijk bij de natuur blijven staan en om die reden is alles, maar dan ook echt álles in de zaak eco- of biologisch. De ingrediënten, de houten stoelen, de wijnen ‘’en zelfs het personeel is ecologisch’’ lacht hij erachteraan. ‘’Als je bij mij hebt gegeten, hoef je niet meer naar de dokter!’’.

Restaurant Raïnaraï

Een duidelijke visie

Het is geweldig om zijn verhalen aan te horen, want we komen niet vaak ondernemers/chefs tegen die zo’n duidelijke visie op eten hebben als Laurent. Wel kijkt hij om zich heen en blijft hij ontwikkelen. Toen het restaurant net opende, begon de chef met één gerecht. Je eet wat de pot schaft, was het motto. Pas toen Laurent een bedrijfsleider aannam, was hij ervan overtuigd dat het in Nederland iets anders werkt. De menukaart breidde uit en dat was eigenlijk wel fijn; hij kon meer laten proeven van wat hij in huis had. Dat is goed gelukt; steeds meer mensen weten zijn Algerijnse restaurant te vinden en het zou ons verbazen als je niet terugkomt voor een volgend bezoek.

Restaurant Raïnaraï

Sprookjesachtige tuin

Niet te vergeten is de sfeer om het pand heen. Want ben jij ook zo gek op Arabische stijl  terrassen die we steeds vaker voorbij zien komen bij reis-bloggers? Daarvoor kun je gewoon in Amsterdam blijven. Het ruime, geïmproviseerde terras staat vol met houten pallets met daarop gekleurde dekentjes, tropische palmen en grote wijnvaten met daarop kleurrijke groentes. Het is een tropisch paradijsje in de stad waar je tot laat in de avond kunt blijven hangen.

Ook op deze 9 terrassen in Amsterdam West kun je
heerlijk dineren!

Wat mag het kosten?

Wij raden, na het zelf geproefd te hebben, hun specialiteit aan. Bij het Nomadisch Mezze Menu wordt je tafel rijkelijk gevuld met verschillende gerechten uit de keuken van restaurant Raïnaraï. Ze serveren deze in het midden van de tafel; om te delen dus. Op die manier kun je allerlei smaken uit de Algerijnse keuken proeven. 1 gang bestaat uit verschillende hoofdgerechten (€25 pp), 2 gangen uit verschillend hoofdgerechten en een voor- óf nagerecht (€32,50) en bij 3 gangen krijg je verschillende hoofdrechten, een voor- én nagerecht (€36,00). Steevast de meest populaire optie, aldus Laurent.

Restaurant Raïnaraï

‘Als je het eenmaal hebt geproefd laat het je nooit meer los’, luidt een bekend Algerijns gezegde over de Nomadische keuken

Meer dan alleen koken

De plannen van Laurent spelen zich ook buiten de keuken af. Hij houdt zich bezig met interessante plannen, waar we erg enthousiast van worden. Zo staat hij al 11 jaar lang met zijn team te grillen op de Rollende Keukens. Hij kookte in 2007 als allereerste chef met open vuur op een festival. Hij is bezig met het organiseren van een vegetable festival in juni, is zijn kookprogramma verder aan het uitwerken en alsof het nog niet genoeg is, is hij bezig met zijn 3ekookboek. Wij hebben zijn Raïnaraï-kookboek in ieder geval gelijk meegenomen om thuis aan de slag te gaan met zijn bijzondere recepten.

Een ding is duidelijk, het is een hele welkome en warme cultuur. Urenlang hebben we rosé gedronken met Laurent, voerden we goede gesprekken en hebben we ideeën uitgewisseld. We aten couscous met abrikozen, rode mul van de barbecue, veel verse groenten en gestoofde kalkoen met kaneel. Het was een Nomadisch feest!

RESTAURANT RAÏNARAÏ WESTERGASFABRIEK
Polonceaukade 40
1014 DA Amsterdam 
020 4867109

RAINARAI PRINSENGRACHT
Prinsengracht 252
1016 HG Amsterdam 
020 6249791

Web: Rainarai.nl/

CategoriesFijne Foodspots