DO / Walk & Visit

12 x LOKALE MUSEA EN HUN (NIEUWE) TENTOONSTELLINGENx

Stedelijk Museum - Amsterdam - lokale musea - Randstad

Het is weer hoog tijd om wat cultuur te snuiven! Sinds 1 juni mogen de musea weer open en daar gaan wij zeker gebruik van maken. Bezoek een lokaal museum of maak er een dagje naar de grote stad van! Hieronder vind je huidige tentoonstellingen van bekende en minder bekende musea in Nederland. 

Vanwege het grote enthousiasme dat de musea weer open mogen, gelden er wel enkele spelregels. In verband met COVID-19 geldt voor de meeste musea wel dat je je komst vooraf moet registreren. Daarnaast zijn er vaste looproutes en wordt er extra schoongemaakt.

Foam – Amsterdam

Foam is hét fotografiemuseum van Amsterdam. Tot 13 september hebben zij een tentoonstelling van Vivian Maiers kleurfotografie. Vivian Maier is geboren in New York en deels getogen in Frankrijk.

Later werkte ze als au pair; fotografie deed ze er enkel naast. Binnen de straatfotografie was zij één van de weinige vrouwen, haar werk werd ook pas ontdekt na haar dood. De vondst van haar werk was dus een belangrijke aanwinst!

Boek hier je tickets >

Vivian Maier - Works in Color - Foam - musea - tentoonstelling
Vivian Maier – Works in Color – Foam

7 x Toffe musea door heel Nederland voor je vrije dag >

Museum Dr8888 – Drachten

Helemaal in het noorden van Nederland vind je Museum Dr8888. Hier ligt de focus op de internationale avant-gardebewegingen Dadaïsme en De Stijl. Met de tentoonstelling Sjoerd Huizinga, de grote onbekende van Yn ‘e line (een Friese kunstenaarsgroep), eren ze zijn experimenteerdrift.

Er zijn er veel landschappen en dorpsgezichten te zien, maar er is ook een zaal gewijd aan de schilderijen die gemaakt naar aanleiding van een reis naar Suriname.

Boek hier je tickets >

Sjoerd Huizinga - De grote onbekende van Yn ‘e line - Museum Dr8888
Sjoerd Huizinga – De grote onbekende van Yn ‘e line – Museum Dr8888

Humanity House – Den Haag

Voor deze moet je er snel bij zijn, want 30 juni is de tentoonstelling Ver van huis weer voorbij. Fotograaf Chris de Bode legt het leven van mensen die ver van hun eigen huis zijn, maar ook ver bij ons vandaan zijn, vast.

De Bode probeert weg te blijven van stereotypen en clichés: in veel beelden komt iets positiefs naar voren, zoals gastvrijheid of trots. De tentoonstelling is een samenwerking met Stichting Vluchteling.

Boek hier je tickets >

Chris de Bode - Ver van huis - Humanity House - musea - tentoonstelling
Chris de Bode – Ver van huis – Humanity House

Museum MORE – Gorssel

Weekendje weg in Gelderland? Zet dan ook zeker Gorssel op je lijstje. Dit jaar is het een eeuw geleden dat Jan Mankes, “Hollands meest verstilde schilder”, overleed. Zijn oeuvre is te omschrijven als sprookjesachtig en teer. Mankes wordt ook wel ‘de geniale kluizenaar’ genoemd. Nog een leuk feitje: hij trouwde met Annie Zernike, de eerste vrouwelijke dominee van Nederland.

Boek hier je tickets >

Jan Mankes - Bomenrij - Museum MORE - musea - tentoonstellingen
Jan Mankes – Bomenrij – Museum MORE

Rijksmuseum – Amsterdam

Twee enorme namen: Caravaggio en Bernini. De namen zijn nu gekoppeld in de nieuwe tentoonstelling van het Rijksmuseum. Barok in Rome laat het verhaal van de radicale vernieuwingen in de kunst tussen 1600 en 1640 zien. Dit is bijzonder om te zien, aangezien we zelf weinig barokkunst in Nederland hebben – het Protestantisme speelde toen een grotere rol. Toch waren schilders als Rubens en Rembrandt geïnspireerd. Een mooie combi dus!

Boek hier je tickets >

Caravaggio-Bernini - Rijksmuseum
Caravaggio-Bernini – Rijksmuseum

12 x Lekker lunchen in Amsterdam-Zuid >

Het Nederlands Tegel Museum – Otterlo

Iedereen kent ze wel, de oer-Hollandse tegeltjes. Op het randje van de Hoge Veluwe ligt Otterlo waar je Het Nederlands Tegel Museum kan vinden. De voorstellingen op tegels vertellen ons veel over waar onze voorouders zich mee bezig hielden en vormen zo eigenlijk een spiegel van onze geschiedenis. Super interessant!

Boek hier je tickets >

Het Nederlands Tegel Museum
Het Nederlands Tegel Museum // tentoonstellingen musea // nieuwe tentoonstellingenKunsthal – Rotterdam

De Kunsthal in Rotterdam biedt altijd super diverse tentoonstellingen aan. En ook nu zijn er meerdere tentoonstellingen de moeite waard om een dagje Rotterdam in te plannen! Allereerst is het werk van Sanne Sannes te zien. Hij fotografeerde erotische portretten van vrouwen.

Sannes had internationaal potentieel, maar overleed op zijn 30ste door een auto-ongeluk. Daarnaast is er nu een tentoonstelling, Extra Large, waar verschillende tapijten van onder andere Pablo Picasso, Le Corbusier, Miró, Vasarely en Louise Bourgeois te zien zijn.

Boek hier je tickets >

Sanne Sannes - Ecstacy - Kunsthal Rotterdam
Sanne Sannes – Ecstacy – Kunsthal Rotterdam

Museum Volkenkunde – Leiden

In Leiden kan je meerdere dagen vullen met enkel musea. Mis dan ook zeker Museum Volkenkunde niet. Er is nu een toffe tentoonstelling met topstukken uit Oceanië. Met duizenden eilanden in de Grote en Stille Oceaan beslaat Oceanië meer dan een derde van het aardoppervlak.

Zo kan je deze zomer toch een beetje reizen en verschillende culturen ontdekken! Vanaf 10 juli is er ook de tentoonstelling FIRST AMERICANS, wat een eerbetoon is aan de inheemse bevolking – mag je ook zeker niet missen!

Boek hier je tickets >

Een zee van eilanden - Museum Volkenkunde
Een zee van eilanden – Museum Volkenkunde

Dagje Leiden gepland? Dit zijn dé hotspots van de Sleutelstad >

Museum Catharijneconvent – Utrecht

Allemaal wonderen is de nieuwste tentoonstelling in het Catharijneconvent in Utrecht. Kunstwerken gaan met elkaar de dialoog aan over wonderverhalen uit verschillende culturen en fascinerende, onverklaarbare ervaringen.

Van Rembrandt tot Mondriaan en Abramović, er zijn veel grote kunstenaars te vinden. Bovendien bieden ook verschillende wetenschappers een kijk op deze wonderen.

Boek hier je tickets >

Allemaal wonderen - Museum Catharijneconvent
Allemaal wonderen – Museum Catharijneconvent

Stedelijk Museum – Amsterdam

Ook in het Stedelijk Museum is nu een tentoonstelling van een fotograaf te zien. Bertien van Manen is een grote naam binnen de hedendaagse fotografie. In Beyond the image: Bertien van Manen and Friends zijn haar werken en die van andere fotografen te zien – deze bieden een gaaf extra accent of een contrast.

Boek hier je tickets >

Bertien van Manen - Beyond the image - Stedelijk Museum
Bertien van Manen – Beyond the image – Stedelijk Museum

Museum Voorlinden – Wassenaar

Hier mag je een hele dag voor uittrekken: museum Voorlinden heeft zo’n 4.000 vierkante meter beschikbaar voor tentoonstellingen. Op het moment is de tentoonstelling Rendez-Vous te zien. Deze gaat over de relatie tussen Voorlinden en haar bezoekers, tussen kunst en kijker en tussen kunstenaars en hun werken onderling.

Boek hier je tickets >

Rendez-vous - Museum Voorlinden
Rendez-vous – Museum Voorlinden // nieuwe tentoonstellingen musea

17 x Bizarre films en docu’s over racisme, ongelijkheid en apartheid >

Het Rembrandthuis – Amsterdam

Hier – Zwart in Rembrandts tijd is eigenlijk een super actuele tentoonstelling. In de 17de eeuw waren er ook veel zwarte mensen in Nederland, wat je helaas niet altijd terug ziet in de geschiedenisboeken. Deze tentoonstelling laat je oog-in-oog komen met portretten van zwarte mensen. Hoe hebben kunstenaars ze afgebeeld? Een belangrijke tentoonstelling.

Boek hier je tickets >

Gerrit Dou, Gerrit - Hier. Zwart in Rembrandts tijd - Het Rembrandthuis // musea in nederlandGerrit Dou, Gerrit – Hier. Zwart in Rembrandts tijd – Het Rembrandthuis // musea in Nederland

Er zijn natuurlijk nog veel meer musea om deze zomer te bezoeken! Welke staan op jouw lijstje?Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Gerelateerde artikelen