1

10 x VERRASSENDE HORECA & FOODTRENDS IN 2021

Foodtrends in 2019. De nieuwste trends in 2019. Eten in 2019. Food trend voor 2019. Wat zijn de trends op gebied van food. Drinktrends 2019. - foodtrends 2020 - culinaire trends - food trends nederland 2020 - drank trends 2020 - voedingstrends 2020

Wordt lunchen het nieuwe dineren? Grijpen we meer naar alcoholvrije dranken? Het beloofd weer een veelbelovend jaar te worden wat betreft horeca trends en ontwikkelingen rondom eten & drinken. Benieuwd wat er dit jaar wel of juist niet op ons bord of in ons glas ligt? Dit zijn 10 verwachte drink- & foodtrends 2021.

 

Lunchen wordt het nieuwe dineren

Say yes to day drinking & -eating! Een van de foodtrends 2021 komt overgewaaid uit België: namelijk hun traditie om uitgebreid te lunchen. Uit onderzoek van TheFork komt naar voren dat 60% van de ondervraagden in de toekomst graag buiten de deur luncht. Van deze groep zegt 28% dit te doen om de restauranthouders te ondersteunen.

Met de toegenomen wens vanuit de gasten en de openingstijden die wellicht volgend jaar worden verruimd, ziet het er naar uit dat de uitgebreide lunch het diner langzaam zal overstijgen in populariteit.

Alcoholvrije cocktails

Een weekend zonder kater, die zullen er volgens de verwachtingen vaker zijn in 2021. Volgens KPMG denken we steeds meer na over de consumptie van alcohol en het effect dat dat heeft. Verwachting is dat de Nederlandse bevolking in 2021 meer alcoholvrije cocktails gaat drinken. Handig: hier vind je 7 tips om een alciholvrije maand makkelijk te maken >

10 x Mocktail recepten vind je hier >
 12 x Lekkere alcoholvrije wijnen uit de supermarkt >

crodino - dry january - alcoholvrije maand - alcoholvrij januari - goede voornemens - geen acohol drinken - alcoholvrije maand

De (West)-Afrikaanse keuken

Nu door Mediterrane trends er steeds meer groenten op menu’s verschijnen, zien we langzaam maar zeker een nieuwe exotische variant aan het food front verschijnen: namelijk de (West) Afrikaanse keuken.

Het West-Afrikaanse continent heeft een een heel divers smaakpalet en staat met name bekend om haar stoofschotels met een kruidige twist. Wat je vaak tegenkomt is een éénpansgerecht, waarbij de bekende okra, banaan en cassave en de minder bekende jollof en fonio onderdeel van uitmaken. Ga jij deze foodtrend in 2021 proberen? Bij Ethiopisch restaurant Addis Ababa staat het gerecht op de menukaart.

Creatieve verdienmodellen

Het sluiten van de horeca heeft er voor gezorgd dat veel horecaondernemers creatieve verdienmodellen ontwikkelen. Van een booty workout in je favoriete club tot uitgestippelde staycation deals, merchandise van toprestaurants en een culinaire DIY-pakketten voor thuis.

Thuis uit eten 

De trend van de creatieve culinaire concepten zet in 2021 alleen maar door en het afhalen en bestellen bij restaurants, die je thuis zelf mooi kunt opdienen – al wel niet met een chef aan huis of via de livestream met serveer of kooktips – zullen we steeds vaker zien. We zijn er achter gekomen dat het eigenlijk wel heel fijn is: de kwaliteit van een restaurant met de intimiteit van je eigen huis. High-end bezorgmaaltijden zullen dan ook ook na de coronacrisis niet meer weg te denken zijn.

Foodtrends 2021 // Drank trends 2021 // culinaire trends 2021 // eet trends 2021 // horecatrends 2021

Copaiba, de nieuwe vervanger voor CBD-olie

CBD-olie, is het legaal of niet? Het blijft een grijs gebied maar dat het populair is, is zo gek niet. De bewezen voordelen bij de behandeling van angst, chronische pijn en ontsteking worden ondersteund door steeds meer bewijs uit verschillende onderzoeken. Maar nu is er een nieuwe, volledige legale optie, genaamd Copaiba.

Deze etherische olie wordt gehaald uit de hars van de Copaifera-boom en heeft dezelfde uitwerking en voordelen als CBD-olie, maar dan met een lekkere, zoete smaak. Zo kun je het toevoegen aan eetwaren en drankjes voor een houtachtige smaak en een geur die op zichzelf al voor ontspanning zorgt. Er wordt verwacht dat Copaiba de komende jaren meer en meer opduikt in de biologische en natuurlijke voedingswereld.

Supermarkten worden een healthy one-stop shop

Steeds meer mensen zijn (mede door COVID-19) op zoek naar voedingssupplementen, vitamines en biologische voedingswaren zoals superfoods, -supplementen en gefermenteerde producten die een heilzame werking op ons immuunsysteem hebben. Supermarkten zoals het Amerikaanse wholefoods voorspellen dat de grens tussen apotheek en supermarkt in 2021 steeds meer gaat vervagen.

Dit zijn de meest bizarre technologische ontwikkelingen in de horeca >

Circulariteit

Deze nieuwe trend binnen de food industrie gaat ervan uit dat producten van nu kunnen dienen als grondstoffen voor producten van later. Een mooi voorbeeld is het winterbier van Lowlander, dat is gebrouwen met naalden van kerstbomen die in Amsterdamse huiskamers stonden en zijn opgepikt door de brouwers. Hier lees je meer over dit initiatief >

Foodtrends 2021 // Drank trends 2021 // culinaire trends 2021 // eet trends 2021 // horecatrends 2021Foodtrends 2021 // Drank trends 2021 // culinaire trends 2021 // eet trends 2021 // horecatrends 2021

Plastic schaamte

Na vlieg- en vleesschaamte komt de term plastic schaamte ook steeds vaker voor. Dat was in 2020 al het geval, en deze trends wordt verwacht door te zetten. Vooral plastic rietjes in de horeca zijn uit den boze, maar ook geheel verpakkingsvrije supermarkten zijn in opkomst. Hier vind je 15 no waste winkels in Amsterdam >

Thuisbrouwen

Thuis bier brouwen deden we vorige jaar ook, maar in het nieuwe jaar hebben we ook de mogelijkheid om andere dranken zelf klaar te maken. Zo lanceerde HEMA de Make Your Own Wine Kit, waarmee je binnen 14 dagen 5 liter zelfgemaakte wijn maakt. Liever alcoholvrij? In het boek Bruis lees je hoe je zelf kombucha, kefir en gemberbier maakt.