D

DUOANEBELEID: WAT MAG WEL EN WAT NIET MEE IN JE KOFFER?

Het douanebeleid kan complex zijn. Nu is het tijd voor wat verduidelijking voor jullie vakantiegangers. Welke producten en items kun je ongestraft meenemen, en welke niet? Wij maakten een overzicht voor je! Wat mag je meenemen in je koffer, en wat niet? Douane. Travel. Suitcase. Bag. Handbagage

Vorige week schreven we al over de meest rare vondsten van de douane (een hertenpiemel bijvoorbeeld, no joke). Nu is het tijd voor wat verduidelijking voor jullie vakantiegangers. Wat mag je  meenemen in je koffer, en wat mag absoluut niet? Wij maakten een overzicht voor je!

DIT MAG WEL!

ZEBRAHUID
Wat mag je meenemen in je koffer? Nou, onder andere zebrahuid. Als jij er echt blij van wordt en denkt dat het iets toevoegt aan jouw interieur, mag je de huid van een niet-beschermde zebra best meenemen.

TRUFFELS
Ben jij gek op truffels en wil je hier thuis mee aan de gang gaan (ik heb het trouwens niet over drugs he guys), dan mag dit! Tot op zekere hoogte, want truffels zijn erg prijzig en dit de prijs van dit kostbare product overstijgt al snel de maximale meeneem-waarde van €430. Maar een paar gram voor een pasta tartufo mag gewoon mee!

NEPTASSEN
Die neppe Gucci-tas die jij voor een tientje op de markt hebt aangeschaft mag gewoon mee. Roep dan alleen nee keihard YESSS! op het moment dat je de douane voorbijgelopen bent. Oh, wat was ik opgelucht toen ik als 9-jarig meisje mijn fake all-stars, zonnebrillen en cd’s ‘meesmokkelde’ uit Thailand. Blijkbaar was die spanning nergens voor nodig. Je mag namaakartikelen voor eigen gebruik meenemen, zolang het maar niet voor handel is.

DEZE TRAVEL INSTAGRAMMERS WIL JE VOLGEN

OLYMPISCHE MEDAILLES
Ik verwacht niet dat dit van toepassing is op een van ons, maar toch. Die medailles zijn dus een godsvermogen waard (meer dan de maximale waarde van €430. Maar ja, topsporters kun je beter niet pesten (zeker Sven Kramer niet) – dus deze mogen gewoon belastingvrij mee naar huis.

CHIHUAHUA
Mocht je ooit in de vreemde situatie terechtkomen dat je een chihuahua hond mee wilt nemen uit het buitenland. Dat mag. Het kost je wel wat geld (en tijd) om de juiste papieren te fixen die toestaan met een levende puppy te reizen.

Douanebeleid: Wat mag je meenemen in je koffer, en wat niet?

DIT ZIJN DE RAARSTE VONDSTEN VAN DE DOUANE!

EN HELAAS, MAAR DIT MAG NIET!

NEPVIAGRA
Helaas hornyporny’s, deze dingen mogen dus echt niet mee. Ze worden regelmatig gevonden en altijd afgepakt op airports, aangezien het gevaarlijk kan zijn voor wie het gebruikt. Nagemaakte medicijnen mogen trouwens nooit mee.

VLEES
Alles wat met vlees te maken heeft (tenzij het op de airport gekocht is) mag niet door de douane. Tenzij je er een vergunning voor hebt aangevraagd. Zonder vergunning mogen jouw eendentongen, walvissenvlees, krokodillenbiefstuk of gebakken cavia niet mee!

KORAAL
Heel mooi tijdens het snorkelen of duiken, maar daar blijft het bij! Sommige mensen maken graag sieraden van het prachtige koraal, maar de kans is groot dat dit wordt afgepakt als je richting de poortjes loopt!

LEES HIER WAAROM FEZ OP JOUW REIS BUCKETLIST MOET KOMEN!

IVOOR
Dit wordt (gelukkig) hartstikke afgepakt door de douane. Niets dat met ivoor te maken heeft mag mee. Dus even voor de duidelijkheid: een koffer gemaakt van olifantenhuis mag ook niet.

NIETS DAT BEDREIGD IS
Bedreigde dingen, dieren, platen or what so ever komen niet door de poortjes (het lijkt zo logisch). Dus ook geen pleisters met daarin orchidee (jep, it happened). Deze plant wordt bedreigd. Mag dus niet!

Heb jij wel eens per ongeluk iets ‘gesmokkeld’ naar Nederland? Wij zijn benieuwd! De formele informatie over wat je wel en niet mag meenemen in je koffer kun je heel overzichtelijk teruglezen in een douane app. Ze hebben er ter verduidelijking allemaal leuke plaatjes bij gezet. Fijne reis!

 

 

CategoriesReistips