TRAVEL / Nederland

CITY GUIDE LEIDEN: 11 x BEZIENSWAARDIGHEDEN & HOTSPOTS IN DE SLEUTELSTAD

leiden - tips - citytrip - uitje - dagje weg - cityguide - cultuur - restaurants in leiden - hotspots leiden - wat te doen in leiden - hotspots leiden

De Sleutelstad staat voornamelijk bekend als dé geschiedenis- en rechtenstad van Nederland. Maar in Leiden vind je meer dan dat. Pittoreske grachtjes, mooie musea, heerlijke cafeetjes en andere hotspots. Hier vind je wat je absoluut niet mag missen tijdens een weekendje in Leiden!

Dit is onze City Guide Leiden, met om te beginnen culturele tips voor een dagje in Leiden >

Rijksmuseum van Oudheden

Dit Rijksmuseum is hét archeologiemuseum van Nederland. Maar het gaat niet enkel over Nederland, ook Egypte, het Nabije Oosten en de Klassieke wereld worden tentoongesteld. Gevestigd in een oud herenhuis is het alleen al voor het gebouw en de binnenkant de moeite waard om even binnen te gluren.Ook Alkmaar heeft genoeg toffe hotspots & to do’s >

Hortus Botanicus

In 1590 opgericht is de Hortus in Leiden de oudste nog bestaande botanische tuin van Nederland. Hier kan je je ogen uitkijken tussen allerlei tropische planten. Bovendien is deze ook al het langst open voor publiek, wat speciaal was in de 16e en 17e eeuw! Daar moet je natuurlijk dus ook even doorheen gelopen zijn.

Foto: Hortus Leiden // hortus - Leiden - to do - botanische tuin - bezienswaardigheden
Foto: Hortus Leiden // hortus botanische tuin Leiden – bezienswaardigheden Leiden – wat te doen in Leiden – City Guide Leiden

Rijksmuseum Boerhaave

Houd je meer van wetenschappelijke snufjes? Dit museum is vernoemd naar Herman Boerhaave, arts, anatoom, scheikundige, botanicus en onderzoeker. Brede onderwerpen, daarmee dus ook voor iedereen wat wils. Daarnaast zijn ze het nummer één Europese Museum van 2019, dus zeker een bezoekje waardig!

Utrecht dichterbij? Dit zijn onze herfstachtige tips >

Muurgedichten

Door heel Leiden heen kan je meer dan 120 muurgedichten vinden. Er zijn verschillende routes die je zou kunnen lopen, gegroepeerd op basis van thema’s. Een leuke, creatieve en bovendien sportieve manier om je culturele kennis aan te pakken en uit te breiden. Trek je sneakers aan en ga op pad.

Foto: Muurgedichten // muurgedichten - Leiden - cultuur - bezienswaardigheden - wandelen
Foto: Muurgedichten // wat te doen in Leiden – Leiden tips – hotspots Leiden – City Guide Leiden

Pieterskerk

De hoofdkerk van Leiden is de Pieterskerk. Deze laatgotische kerk is gewijd aan patroonheilige Sint-Pieter. Deze bewaarde de sleutels tot het Koninkrijk der hemelen, hetgeen waaraan de stad dus haar bijnaam te danken heeft: de Sleutelstad. Bonus: de kerk biedt ook een Escaperoom aan!

11 x Tips om Arnhem te ontdekken >

Jean Pesijnhofje

Dit rijksmonument is een hofje gewijd aan Jean Pesijn. Pesijn was een uit de buurt van Lille afkomstige vluchteling. Na zijn dood besloot zijn vrouw, Marie de Lannoy, een hofje te stichten waar bejaarde leden van de kerk konden wonen. Later vestigden ook enkele geloofsvluchtelingen uit Engeland zich hier.

En nu nog enkele leuke restaurants in Leiden >

Bar Lokaal

In hartje Leiden kun je genieten bij Bar Lokaal. De doelstelling is hier om wereldwijde klassiekers en creatieve eigen gerechten op tafel te zetten met mooie, verse producten. Simpel, maar goed. Ook het decor is in dezelfde lijn doorgetrokken: heerlijk strak.

Lot & de Walvis

Be there or be square! Lot & de Walvis is één van de meest populaire restaurantjes van Leiden. En met een reden. De aankleding klopt, het eten klopt, de bediening klopt. Daarnaast serveren ze ontbijt, brunch, lunch, borrel & diner met genoeg keuze voor iedereen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

YUM!! Wie is er ook zo gek op onze Kwarktaart? ????????

Een bericht gedeeld door Lot & de Walvis (@lotendewalvis) op

Restaurant Djebena

Nog meer cultuur snuiven, maar dan tijdens het eten? Dit Afrikaanse restaurant – waar je heerlijk traditioneel met je handen mag eten – liep in Leiden zo goed dat het een tweede vestiging in Den Haag opende en een derde in Delft. Als dat niet genoeg zegt, weten wij het ook niet meer!

Dit zijn de leukste overdekte foodmarkten van Nederland >

In Den Doofpot

Al jarenlang is In Den Doofpot een gevestigde naam in Leiden. Als je jezelf een avondje op luxe en steengoed Frans eten wilt trakteren, is dit the place to be. Met een beetje mooi weer kun je ook genieten van het heerlijke terras. Nóg leuker: genieten van je diner tijdens een rondvaart door alle prachtige grachten van Leiden.

Italian bar-bistro City Hall

In een deel van het eeuwenoude monumentale stadhuis zit Italian bar-bistro City Hall. Dit klassieke restaurant geeft meteen het idee dat je je in Mediterraans gebied waant. De open keuken en zeven meter hoge kast met Italiaanse ingrediënten maken dat je eigenlijk alles wel wilt proeven.

Dit zijn onze culturele & culinaire tips in Leiden, maar er is nog zoveel meer te ontdekken – dus hop on that train!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Gerelateerde artikelen