E

EUSKADI BRENGT AUTHENTIEK BASKENLAND NAAR ROTTERDAM

Euskadi Rotterdam. Baskische keuken

Ongerepte natuur, vele culturele hoogtepunten, maar bovenal een gastronomisch rijkdom – Baskenland. Het nieuwe Rotterdamse restaurant Euskadi geeft deze Baskische gastronomie een Nederlands thuis.

Eigenaar Dennis Azkaiturrieta bracht zowel de topchefs met hun authentieke recepturen als de bijzondere ingrediënten uit de Spaanse regio over naar de havenstad. De befaamde Baskische smaken vertalen zich bij Euskadi in verrassende en eigentijdse gerechten. En wij mochten proeven!

Gastronomische droom

Even ongerept als de Baskische natuur zijn de authentieke recepten die zijn meegebracht naar Rotterdam. Eigenaar Dennis Azkaiturrieta en executive chef Alvaro Martinez (o.a. Arzak***, El Bulli*** en Martin Berasategui***) dromen al 4 jaar stiekem van dit project. Met Euskadi willen zij de Baskische gastronomie toegankelijk maken en met hun verrassende gerechten een eigen stukje Baskenland naar Nederland brengen.

Euskadi Rotterdam

Zes eetmomenten per dag

Tijdens het eten alweer fantaseren over de volgende maaltijd. Net als wij doen de Basken dat continu. Met maar liefst zes eetmomenten per dag staat de hele dag in het teken van eten – een liefde die diepgeworteld zit in de cultuur.

Met haar vruchtbare zeeklimaat, rijkdom aan bergen en langgerekte kustlijn is het gebied een culinaire goudmijn. Uitgestrekte wijngaarden creëren de licht bruisende txakoli-wijn, terwijl de grazende schapen verantwoordelijk zijn voor de rokerige idiazabal-kaas.

De Baskische kust is daarnaast een rijke bron aan delicatessen als glasaaltjes, horsmakreel, zeekat en babyinktvis. Deze overvloed aan mooie producten en de sterke gastronomische cultuur dwingen de hoogst mogelijke kwaliteit af. Bovendien zijn de lokale chefs niet bang om te experimenteren. En dat is niet zonder resultaat. Zo heeft San Sebastian de hoogste concentratie aan Michelinsterren ter wereld. Wie dit wil proeven vindt het nu gelukkig ook dichterbij huis.

Baskische topchefs in Rotterdam

Azkaiturrieta’s liefde voor zijn Baskenland krijgt vorm in zijn nieuwste concept Euskadi – vernoemd naar de lokale benaming voor de provincie. Hier niet de bekende pintxos, maar verfijnde restaurantgerechten waar de Baskische topchefs de vrije hand in krijgen. Deze chefs begrijpen de mindset, kennen de recepten en kunnen de bijzondere ingrediënten op laten bloeien tot hun ware potentieel.

Onder leiding van Alvaro Martinez creëren zij gerechten als de carrilleras (gestoofde runderwang met duxelles en sjalot), pulpo (inktvis met groene pepers en aioli) en hun befaamde deconstructed cheesecake. Deze was zó ongelofelijk lekker!

De ingrediënten selecteert Azkaiturrieta persoonlijk. Zo proeven gasten de kaas die in het dorpje verderop gemaakt wordt en drinken zij de authentieke txakoli van de wijngaarden om de hoek.

Het interieur

Het interieur is minder traditioneel en vindt perfect zijn weg in het Rotterdamse straatbeeld. De lichte ruimte met grote ramen, groene planten en verschillende overlappende verdiepingen oogt modern, maar verbergt enkele kleine referenties naar de Spaanse provincie. Maar zodra de eerste gang op tafel komt, transformeert Rotterdam heel even in culinair Baskenland.

Euskadi maakt de ongerepte Baskische gastronomie toegankelijk met mooie ingrediënten, authentieke smaken en verrassende combinaties. Nu geopend voor diner in het centrum van Rotterdam.

Euskadi | Westewagenstraat 56 | 3011 AT Rotterdam | euskadirestaurant.nl
DI – ZO | 17:00 – 23:00

CategoriesFijne Foodspots