Heb jij de stoute schoenen aangetrokken en een nieuwe job in het buitenland aangenomen? Carrière maken over de grens, you go girlboss! Maar hoe nu verder? De taal leren is toch niet zo makkelijk en je social life is toch niet zo bruisend als dat je gedacht had. We got you. In dit artikel vind je 7 handige tips en trics voor expats zoals jij!  Expats. Working abroad. Tips voor Nederlandse expats.
7

7 HANDIGE TIPS VOOR EXPATS

Heb jij de stoute schoenen aangetrokken en een nieuwe job in het buitenland aangenomen? Carrière maken over de grens, you go girlboss! Maar hoe nu verder? De taal leren is toch niet zo makkelijk en je social life is toch niet zo bruisend als dat je gedacht had. We got you. In dit artikel vind je 7 handige tips en trics voor expats zoals jij!  

Tip 1: Do your research

Ja, want daar begint het toch wel bij. Hoe zit het met de lokale gewoontes, wat zijn de eetgewoontes, welke feestdagen vieren ze en hoe zit het rechtssysteem in elkaar. Het zal waarschijnlijk allemaal heel anders zijn dan in ons kikkerlandje. Bereid je daarom goed voor. Zo is de kans op een cultuurshock en stuk kleiner en maakt het netwerken met de locals ook veel makkelijker. 

Dit zijn de koffiegewoontes in het buitenland

Tips voor expats

Tip 2: Maak een checklist voordat je vertrekt

Tuurlijk ga je niet helemaal onvoorbereid naar de andere kant van de wereld; het maken van een checklist voordat je vertrekt is altijd handig. Want zeg eerlijk, wie weet er nou precies hoe het zit met het regelen van een werkvisa of een ziektekostenverzekering? Er komt veel kijken bij het verhuizen naar het buitenland dus onze tip: zet op een lijstje wat je moet regelen en wat je hier allemaal voor moet doen. Voorkomt een hoop onnodige stress. 

Tips voor expats

Tip 3: Wees realistisch

Je hebt het vast al helemaal voor jezelf uitgestippeld. Je ontmoet in de buurt allemaal leuke locals, loopt een leuke mede-expat tegen het lijf en hebt binnen no-time een superspannend sociaal leven met 100 etentjes, peuken en sangrias. Ja, zo hoop je natuurlijk dat het gaat, maar de kans is ruim aanwezig dat dit vies tegenvalt. Stap daarom realistisch in dit nieuwe expat-avontuur. Want nee, het zal waarschijnlijk niet meteen op en top geweldig zijn. Misschien heb je in het begin wel last van heimwee of zijn die leuke nieuwe locals niet zo makkelijk om mee te mengen. No worries! Neem je tijd, settle down en het komt op z’n tijd wel goed.

Hoeveel fooi geef je in andere landen?

Tip 4: Houd iedereen op de hoogte

Lang leven The Digital Age! Dit maakt deze tip namelijk super easy. Jouw carriere-avontuur hoeft niet te betekenen dat je sociale leven in Nederland verwatert. Sterker nog, hoe leuk is het om het contact goed te houden en ze af en toe te ontvangen. Houd je vrienden en familie op de hoogte van waar je mee bezig bent via Skype of Facetime. Dit geeft je teven wat tijdverdrijf in je free time en helpt tegen de heimwee. Een win-winsituatie dus.

Tip 5: Maak local friends

Dit is overduidelijk, maar dat betekent niet dat deze tip niet tussen dit lijstje hoort. Het lijkt namelijk heel erg simpel, maar het kan soms nog best wel een uitdaging zijn. Sluit jezelf niet op in je appartement, maar dwing jezelf om erop uit te gaan en te oefenen met de taal. Google (maps, translate) is your best friend. Check waar de hippe barretjes en lunchrooms zijn en ga er een keer heen. Desnoods alleen, met je boek of zo. Neem een abonnement bij een sportschool op probeer een keer een yogalesje.

Met deze reisapps overleef je jouw buitenlands avontuur sowieso!

Tip 6: Leer de taal

Als je in een Engelstalig land gaat wonen, is dit a piece of cake. Maar voor de girlbosses die naar een land verhuizen waar geen (of nauwelijks) Engels wordt gesproken is deze tip een goede. Je kan hier niet vroeg genoeg mee beginnen, dus zelfs voordat je vertrekt kun je hier al mee aan de slag gaan. En nee, het zal vast niet binnen een maand lukken, maar ook de basics komen goed van pas. Begin gewoon met standaardzinnetjes en bouw het langzaam op. Dan zijn de lokale koffietentjes en supermarktmedewerkers in carrière-land ook blij.

10 tips tegen een jetlag na het reizen!

Tip 7: Get busy

Allow yourself to enjoy, want verveling is je grootste vijand. Neem daarom verschillende projectjes onder handen. Van een vision board tot een moestuintje, een taalcursus of een cursus fotografie. You name it! Zorg er in ieder geval voor dat je lekker bezig blijft en ga niet alleen op je kamertje zitten.

Tips voor expats

Dit waren 7 handige tips voor expats. Met deze tips in de pocket komt het helemaal goed met jou en je nieuwe avontuur. You rock!

 

Guest-editor: Samantha Lakker
CategoriesReistips